Kommentti: Sähköpaimen iskee valtakunnansyyttäjää

Korkeiden virkamiesten ylimielisyys vie uskottavuutta koko systeemiltä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

11.1.2018 12:55

Suomalaisilla on usein lähes lapsenomainen usko siitä, kuinka olemme maailman rehellisin kansa maailman rehellisimmissä maassa. Korruptio on kaukana, vähintään itärajan takana. Jos joku muuta väittää, on hurahtanut salaliittoteoreetikko. Ehkä joskus kannattaa vähän hurahtaa, jotta huomaa, että mitään itsestäänselvyyksiä ei näissä asioissa ole.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sai hiljan korkeimmassa oikeudessa 40 päiväsakkoa virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeuden mukaan Nissinen oli ohjannut syyttäjälaitoksen ostamaa koulutusta veljensä firmaan. Tässä luonnollisesti periaate on tuomion suuruutta suurempi juttu. Jos rehellisyyttä ja lainkunnioitusta joltakin odotetaan, niin varmasti valtakunnansyyttäjältä. Helsingin Sanomien syyttäjille tekemän kyselyn mukaan vain 6,3 prosenttia oli sitä mieltä, että tuomio ei veisi Nissiseltä mahdollisuutta jatkaa virassaan.

Nissinen ei silti ole eroamassa itse. MTV3 julkaisi haltuunsa saaman videon, jolla Nissinen joulukuussa selittää virastonsa henkilökunnalle tilannetta. Häntä harmittaa, kun on ”vedetty kölin ali” ja on tullut joutuneeksi käymään ”syvissä vesissä”. Sitten Nissinen alkaa pohtia tunnettua hassunhauskaa kansanviisautta sähköpaimeneen kusemisesta, jota pidetään yleisesti opettavaisena kokemuksena.

– Mä olen nyt itse päättänyt nousta ja olla kusematta enää lankaan ja jatkaa tästä näissä merkeissä eteenpäin, Nissinen sanoo.

Yleinen oletus on, että Nissisen jatko virassaan on silti jäämässä lyhyeksi.

”Ei kaikkien taiteen sääntöjen mukaan”

Nissinen ei ole ainoa korkea virkamies vaikeuksissa. Myös tullilla on melkoinen osuus lain kunnioituksen ylläpidossa maassa. Tullin pääjohtajaa Antti Hartikaista vastaan on nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hartikainen oli osallistunut kokoukseen, jossa käsiteltiin epäsuorasti hänen puolisonsa määräaikaisen virkasuhteen jatkamista. Hartikainen oli jäävännyt itsensä. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on jo aiemmin katsonut, että hallintolaki menee niin, että paikalta olisi pitänyt poistua fyysisesti.

STT:lle antamassaan lausunnossa Hartikainen myöntää nyt, että hänen poistumisensa kokouksesta ei mennyt ”kaikkien taiteen sääntöjen mukaan”. Hänen mielestään puolison asiaa ei kokouksessa käsitelty edes epäsuorasti.

Hartikainen kuitenkin sai syytteen. Tulli toimii valtiovarainministeriön alaisuudessa. Hartikainen ei ilmoittanut ministeriölle syytteestä. Olisi ehkä kannattanut, kun tieto sinne joka tapauksissa tuli kuten julkisuuteenkin.

Tilanne on samankaltainen Nissisen kanssa siinä suhteessa, että periaate virkamiehen suoraselkäisyydestä on syytteessä olevan asian suuruutta tärkeämpi. Muutoin kansalaisten usko systeemiin vaarantuu.

Illuusiot karisevat

Toki vaikkapa itäisessä Euroopassa on maita, joissa tällaiset tapaukset ja epäilyt olisivat lillukanvarsia. Suomessa ne tutkitaan ja niin on hyvä. Olisi myös hyvä, jos korkeat virkamiehet sisäistäisivät, että virka ei ole läänitys. Virkamies ei voi suhtautua virkaansa lääninherran ylpeydellä.

Huumepoliisi Jari Aarnion tapaus osoitti jo, että omavaltaisuuden ja vakavankin rikoksen raja on äkkiä veteen piirretty. Sitä ei ole mitään syytä sekoittaa.

Virkamiehille, myös korkeille on tehtävä selväksi, että säännöt ovat noudattamista varten. Jos vakavia rikkeitä todetaan oikeudessa, siinä sitten äkkiä menee virkakin. Toivottavasti tästä ei nytkään lipsuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?