Pekka Haavisto teki yli miljoonan euron talokaupan USA:n kanssa

Ilta-Sanomat pyysi presidenttiehdokkailta samantyyppistä selvityksiä omaisuudesta, veloista ja sidonnaisuuksista kuin ministerit antavat noustuaan virkaansa.

Pekka Haavisto osti 1,1 miljoonan euron kauppahinnalla talon Kulosaaresta vuonna 2012. Myyjänä oli Yhdysvaltain valtio.

11.1.2018 9:53

Ministerien on tehtävä nimityksensä jälkeen sidonnaisuuksistaan selvitys, johon kuuluu muun muassa tiedot elinkeinotoiminnasta, omistuksista yrityksissä, merkittävästä varallisuudesta ja veloista.

Ilta-Sanomat pyysi vastaavia tietoja presidenttiehdokkailta.

Tiedot ehdokkaiden ilmoittamista sidonnaisuuksista löydät päivän painetusta Ilta-Sanomista tai digilehdestä täältä.

Pekka Haaviston (vihr) kampanjatoimisto kertoi, ettei se voi luovuttaa Ilta-Sanomille tietoja Haaviston kiinteistöjen pinta-alasta ja sijainnista tai hänen veloistaan.

Haavisto osti suuren omakotitalonsa arvoalueelta Helsingin Kulosaaresta vuonna 2012. Maanmittauslaitoksen Ilta-Sanomille toimittamien tietojen mukaan kauppahinta oli 1,1 miljoonaa euroa. Asunnon myyjänä oli Yhdysvaltain valtio.

Ilta-Sanomat otti uudemman kerran yhteyttä Haaviston kampanjatoimistoon.

Haaviston kampanjapäällikön Riikka Kämpin mukaan kyseessä oli ”normaali kaupantekotilanne”, kun Haavisto osti asunnon Yhdysvalloilta.

– Asunto oli Yhdysvaltain hallituksen omistama, mutta suurlähetystö hoiti asiaa, Kämppi sanoi.

Kämpin mukaan asunnon asuinpinta-alaa on 200 neliötä ja kellaria 100 neliötä.

Kämpin mukaan asuntokaupalla oli kiinteistönvälittäjä ja hän antoi Ilta-Sanomille yhtiön nimen, joka välitti hänen mukaansa asunnon. Yhtiöstä sanottiin Ilta-Sanomille, ettei se voi antaa tietoja, onko se toiminut välittäjänä Haaviston kiinteistön ostamisessa.

Maanmittauslaitoksen tiedoista selvisi tietoja myös Haaviston aiemmista kiinteistökaupoista. Haavisto oli ostanut 635 000 eurolla asunnon Helsingin Munkkiniemestä vuonna 2004. Hän myi asunnon 1 450 000 eurolla vuonna 2011.

Ostajina olivat nykyisin terveysjätti Mehiläisen toimitusjohtajana toimiva Janne-Olli Järvenpää ja hänen vaimonsa. Järvenpää johti asuntokaupan aikaan perustamaansa terveysyritys Mediverkko Oy:tä, joka myytiin Mehiläiselle vuonna 2014.

– Munkkiniemen asuntokaupan hoiti myös kiinteistövälittäjä. Haaviston rakas harrastus on talojen remontointi. Munkkiniemen talo kävi läpi mittavan remontin, samoin Kulosaari, Kämppi kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?