Helsingin piispa valitsi Kuninkaansviitin hotellissa ja luksushytin Ruotsin-laivalla – tällaisia ne ovat

Helsingin piispa Teemu Laajasalo maksatti seurakuntalaisilla muun muassa kalliin hotelliyöpymisen ja vaihtoi edullisesta laivahytistä parvekkeelliseen luksushyttiin.

11.1.2018 9:51

Upeasta kuninkaansviitistä avautuu näkymä Saimaalle ja kauppatorille. Erillisessä makuuhuoneessa on ylellisen leveä vuode ja taulutv. Olohuoneen puolella on tilat sekä työskentelylle että oleiluun ja tv:n katseluun. Saunomisen jälkeen voi vilvoitella omalla parvekkeella. Huonekohtaisesti säädettävällä ilmastoinnilla säädät sviitin lämpötilan sopivaksi.

Näin kuvaillaan Sokos Hotel Seurahuone Savonlinnan nettisivuilla hotellin kalleinta huonetta, Kuninkaansviittiä.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo majoittui viime kesäkuussa Kerimäen-vierailullaan kyseisessä Kuninkaansviitissä. Yksi yö sviitissä maksoi silloin 325 euroa.

  • Katso yllä olevalta videolta tietoisku Helsingin piispa Teemu Laajasalosta.

”Kuninkaansviitti” Savonlinnan hotelli Seurahuoneella.

Seurahuoneen nettisivuilta selviää, että hotellissa on kaikkiaan seitsemän erilaista huonetyyppiä. Hinnastosta käy ilmi, että yöpyminen maksaa kesäkuun alun viikonloppuna edullisimmillaan 131 euroa. Yö Kuninkaansviitissä on muutaman euron kalliimpi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, 329 euroa kahdelta hengeltä.

Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherrana tuolloin työskennellyt Laajasalo maksoi yöpymisen Helsingin seurakuntien luottokortilla.

Laajasalolta vaaditaankin nyt mittavaa selvitystä verorahojen ja luottokortin käytöstä.

Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen jätti tiistaiaamuna Laajasalolle tuomiokapitulin kirjaamoon 40-kohtaisen kysymyslistan, jossa piinä pyydetään selvitystä muun muassa hotellimajoittumisesta Savonlinnassa.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo.

Kertoi yöpyneensä yksin, maksoi kahden henkilön hinnan

Ilta-Sanomien haltuunsa saamassa asiakirjassa Korhonen kysyy, miksi Laajasalo on valinnut hotellin kalleimman mahdollisen huoneen, Kuninkaansviitin, vaikka kaupungissa olisi samaan aikaan ollut tarjolla runsaasti muitakin huoneita.

Korhonen penää tietoja myös siitä, miksi Laajasalo on maksanut huoneesta kahden hengen hinnan, jos hän on yöpynyt yksin kuten on kertonut.

– Jos olet yöpynyt Kuninkaan sviitissä toisen henkilön kanssa, miksi olet maksattanut Helsingin seurakunnilla itsesi lisäksi tämän toisenkin henkilön kuluja? Korhonen kysyy paperissaan.

Asiakirjan mukaan Laajasalo osallistui mahdollisesti Savonlinnan seurakunnan kutsusta tilaisuuteen Kerimäen kirkossa. Matkan aikana hän yöpyi Savonlinnan Seurahuoneella 10–11. kesäkuuta 2017.

Korhonen kysyy, miksi piispa on maksanut yöpymisensä seurakuntien luottokortilla eikä laskuttanut normaalin käytännön mukaisesti kulujaan hänet kutsuneelta seurakunnalta.

Korhosen tekemästä selvityspyynnöstä uutisoi ensimmäisenä Kirkko ja Kaupunki.

Korhosen mukaan Laajasalo on hukannut suuren osan vuoden 2017 luottokorttikuiteistaan. Hänen selvityksensä mukaan niistä puuttuu yli neljäsosa, ja kuitittomia luottokorttimenoja on Korhosen mukaan vuonna 2017 kertynyt yli 2 600 euron edestä.

Silja Symphonyn Commodore-hytti.

Valitsi luksushytin kirkon Ruotsin-matkalle

Korhosen kokoomalla kysymyslistalla on muitakin matkustamiseen liittyviä kysymyksiä. Korhonen haluaa Laajasalolta selityksen siitä, miksi tämä matkusti syyskuussa 2016 kirkon viestintäpäivien risteilyllä Tukholmaan Tallink Siljan luksushytissä.

– Viestintäpäivien osallistujille oli varattu A-luokan hyttejä hintaan 68 e/hlö/yö. Sinä matkustit laivayhtiön tositteen mukaan Silja Symphonyn ”Commodore Balcony parvekkeellinen” -luokan hytissä, jonka maksoit yhtymän luottokortilla hintaan 485 euroa. Miksi valitsit näin kalliin hytin ja maksatit sen kirkkotyönantajalla?, Korhonen kysyy.

Silja Symphonyn Commodore-hytti.

Valmennusyritykselle jäi neljännesmiljoonan velat

Suomen Kuvalehti kirjoitti Laajasalon laajoista talousongelmista viime elokuun lopulla. Lehti kirjoitti tuolloin muun muassa Laajasalon yritystoimintaan liittyvistä merkittävistä veloista ja laiminlyönneistä. Velat liittyvät Laajasalon pääsykoevalmennusta tarjonneeseen, sittemmin valmennuskurssit lopettaneen yritykseen.

Suomen Kuvalehden mukaan Korhonen esitti jo tuolloin, että Laajasalon yritykseen tehtäisiin erityistarkastus epäselvyyksien selvittämiseksi. Asia ei SK:n mukaan tuolloin edennyt. Laajasalon kanssa keskusteltuaan Korhonen lupasi laatia listan asioista, jotka vaativat lisäselvitystä.

Laajasalo pyöritti yritystä papin töiden ohella useita vuosia, mutta myi sen koulutusliiketoiminnan vuonna 2013. Yritykselle jäi pankille noin 250 000 euron velat, ja arvonlisäveroja on peritty ulosotonkin kautta.

Laajasalo kertoi viime lokakuussa, että yrityksen velanhoidosta on sovittu pankin kanssa.

– Jotkut maksut on maksettu viiveellä. Velkojen taustalla on epäonnistunut laajennushanke, hän sanoi.

– Kyllä siitä jäi myös paljon ymmärtämystä siitä, mitä iloja ja suruja yrittämiseen liittyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?