Kotimaa

Mies sai kuulla epämieluisan uutisen terveysasemalla – hakkasi lääkärin ja rikkoi paikat

Julkaistu:

Omaan terveydenhoitoonsa liittyvistä ratkaisuista kimmastunut mies on tuomittu Keski-Suomen käräjäoikeudessa ehdottomaan kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen.
Oikeus katsoi 31-vuotiaan laukaalaismiehen syyllistyneen virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen, pahoinpitelyyn ja kahteen vahingontekoon.

Rikokset tapahtuivat viime vuoden maaliskuussa Laukaan terveysasemalla, jonne mies oli kutsuttu neuvottelemaan hoitosuhteestaan. Miehen hoito oli virkamiespäätöksellä siirtymässä Laukaasta Jyväskylään.

Mies pyysi, että hänen asioitaan hoidettaisiin jatkossakin Laukaassa. Hän katsoi hoidon heikkenevän siirron myötä.

Siirron taustalla oli väkivaltarikoksiin aiemminkin syyllistyneen miehen huumeriippuvuus. Neuvottelussa miehelle ilmoitettiin, että hoito oli päätetty siirtää Jyväskylässä toimivalle kuntoutusorganisaatiolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Omien sanojensa mukaan mies ”pimahti” kuultuaan siirrosta. Päätökseen tyytymätön mies kävi neuvottelussa paikalla olleen yli 50-vuotiaan mieslääkärin kimppuun.

Mies löi lääkäriä kahdesti päähän. Lääkärin silmälasit rikkoutuivat ja hän kaatui vastaanottohuoneen kalusteiden päälle.

Lisäksi mies hajotti terveyskeskuksen omaisuutta. Miehellä oli mukanaan suurikokoinen katukivi, jolla hän löi hajalle tietokoneen näytön ja metallisen roskakorin. Mies rikkoi myös puisen kukkalaatikon ja käsidesilaitteen. Pois lähtiessään mies löi vielä yhden vastaanottohuoneen ikkunan rikki kyynärsauvalla.

Neuvottelussa mukana olleet kaksi muuta henkilöä joutuivat miehen uhkailemaksi. Mies kertoi heidän pääsevän päiviltään ja puukottaneensa aiemmin useita henkilöitä tarkoituksellisesti.

Lääkärin pahoinpitely katsottiin virkamiehen väkivaltaiseksi vastustamiseksi, sillä lyöntien syynä oli päätös korvaushoidon siirtämisestä yksiköstä toiselle. Käräjäoikeuden mukaan tällainen päätös voi sisältää julkisen vallan käyttöä.

Jos kyse olisi ollut vain lääkehoitoon liittyvistä asioista, kyse ei olisi ollut julkisen vallan käytöstä. Tällöin teko ei olisi täyttänyt virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen tunnusmerkistöä.

Käräjäoikeus arvioi, että vaarallisen, silmiin kohdistuneen väkivallan seurauksena lääkärin näkökyky oli aidosti vaarassa. Silmälasit rikkoneet lyönnit aiheuttivat silmän sisäisen vamman, verenvuotoa, silmänpaineen nousua ja tilapäistä näkökyvyn alenemaa.

Lyönnit aiheuttivat lisäksi yhteensä neljä pientä, ompelua vaatinutta haavaa huuleen ja kulmakarvojen alueelle. Lääkäri sai myös mustan silmän sekä muita mustelmia, nirhaumia ja turvotusta.

Muutama kuukausi tekojen jälkeen mies tuomittiin muista rikoksista 11 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Tämän tuomion vuoksi rangaistusta terveyskeskuksen taoahtumista kohtuullistettiin kahdeksaan kuukauteen.

Mies määrättiin maksamaan lääkärille 1200 euroa kipukorvauksia ja liki 1500 euroa oikeudenkäyntikuluja. Terveyskeskuksen omaisuuden tuhoamisesta korvattavaa kertyi yhteensä noin 850 euroa.