Tullin pääjohtaja sai syytteen virkarikoksesta – aikoo jatkaa tehtävässään

Asia etenee Helsingin käräjäoikeuden käsittelyyn aikaisintaan loppukeväällä.

Antti Hartikainen.

10.1.2018 22:20

Tullin pääjohtajaa Antti Hartikaista vastaan on nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta, vahvistaa syyttäjä STT:lle. Epäilty rikos liittyy Hartikaisen esteellisyyteen. Asiasta kertoi keskiviikkona ensin Helsingin Sanomat.

Syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen arvioi STT:lle keskiviikkoiltana, että asia tulee Helsingin käräjäoikeuden käsittelyyn aikaisintaan loppukeväällä.

Hartikainen ei poistunut marraskuussa 2015 kokouksesta, jossa käsiteltiin epäsuorasti hänen puolisonsa määräaikaista virkasuhdetta.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on aiemmin katsonut, että Hartikainen menetteli hallintolain vastaisesti, kun ei poistunut kokouksesta. Hallintolain mukaan virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä sitä käsiteltäessä, jos on esteellinen.

Hartikainen jääväsi itsensä kokouksessa, mutta ei poistunut asian käsittelyn ajaksi. Käsittely kesti kymmenisen minuuttia.

”Ei mennyt kaikkien taiteen sääntöjen mukaan”

Hartikainen myöntää, että hänen poistumisensa marraskuun 2015 johtoryhmän kokouksesta ei mennyt ”kaikkien taiteen sääntöjen mukaan”.

– Olen toiminut niin hyvin kuin se siinä tilanteessa oli minun näkemykseni mukaan mahdollista, Hartikainen sanoi STT:lle keskiviikkona.

Hartikainen kiistää, että johtoryhmän kokouksessa olisi edes epäsuorasti käsitelty henkilöstövalintoja.

– Ne valinnat on tehty ihan erikseen ja eri henkilöiden toimesta. Niitä tehtäviä on voinut hakea, ja Helsingin tullin päällikkö on valinnut, ketä on valinnut, Hartikainen sanoo.

Hartikainen aikoo jatkaa Tullin pääjohtajan tehtävässä normaalisti.

Ei ollut yhteydessä ministeriöön

Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto kertoi, että tieto virkarikossyytteestä ei tullut Hartikaiselta itseltään, vaan muuta kautta. Lehto ei halua täsmentää, mistä tieto ministeriöön tuli.

Helsingin Sanomien mukaan syyttäjä oli lähettänyt tiedon syytteestä Hartikaiselle joulun alla.

Hartikainen myöntää, ettei erikseen ollut yhteydessä valtiovarainministeriöön saamastaan syytteestä, koska uskoi ministeriön saavan tiedon muuta kautta.

– Aikaisemmin nämä tiedot ovat menneet suoraan poliisilta ja syyttäjältä valtiovarainministeriöön. Minun ei ole tarvinnut ilmoitella kenellekään, vaan he ovat koordinoineet asiat keskenään.

Viestintäjohtaja Lehdon mukaan valtiovarainministeriö sai tietää virkarikossyytteestä keskiviikkona.

– Siinä on tietojemme mukaan nimikkeenä virkavelvollisuuden rikkominen, Lehto sanoi.

Viestintäjohtaja Lehto kommentoi Hartikaisen tapausta keskiviikkoiltana kansliapäällikkö Martti Hetemäen puolesta. STT ei tavoittanut Hetemäkeä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?