Kahta teinipoikaa epäillään vakavan väkivaltarikoksen valmistelusta: kohteina äiti ja isäpuoli

15- ja 16-vuotiaat pojat valmistelivat syytteiden mukaan vakavaa rikosta, joka olisi kohdistunut toisen pojan vanhempiin.

11.1.2018 6:03 | Päivitetty 11.1.2018 7:09

Kahden teinipojan epäillään suunnitelleen Helsingissä toisen pojan äidin ja isäpuolen surmaamista tai vähintäänkin törkeää pahoinpitelemistä.

Pojille luetaan ensi viikolla Helsingin käräjäoikeudessa syyte törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Toinen pojista on 15-vuotias ja toinen 16-vuotias.

IS kertoi syytteistä maanantaina. Keskiviikkona IS:lle vahvistettiin, että epäilty rikossuunnitelma kohdistui nimenomaan 16-vuotiaan pojan äitiin ja isäpuoleen.

Kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen ei ota kantaa tietoon perhesuhteesta.

– En kommentoi tässä vaiheessa myöskään teon taustoja tai motiiveja. Syyte tulee julkiseksi vasta oikeudenkäynnissä, Hyppönen sanoi.

Helsingin käräjäoikeus on varannut istuntopäiväksi ensi viikon keskiviikon eli 17. tammikuuta. Lisäksi on yksi varapäivä, jos käsittely venyy.

Syyttäjä ei aio vaatia käsittelyä salaiseksi miltään osin. Muut asianosaiset saattavat salauspyyntöjä esittää. Mahdollista on sekin, että alaikäiset syytetyt kuullaan suljettujen ovien takana, vaikka käsittely olisi muuten julkinen.

Poliisi otti pojat kiinni joulukuun alkupuolella. He ovat olleet vangittuina jo yli kuukauden. Heitä ei laskettu vapaaksi oikeudenkäyntiä odottamaan edes esitutkinnan valmistuttua.

Uhreiksi aiotut äiti ja isäpuoli ovat alle 40-vuotiaita. Pariskunta on ollut yhdessä jo pitkään.

Syytetyillä pojilla ei ole aiempaa rikostaustaa. He ovat tosin olleet ylipäänsä rikosvastuussa vasta vähän aikaa, alle 15-vuotiaat eivät joudu rikoksista syytteeseen.

Poikia yhdistää ainakin se, että he ovat urheilleet samassa seurassa.

Kummankaan pojan asianajaja ei halunnut lausua syytteistä IS:lle ennen oikeudenkäyntiä. Myös äidin ja isäpuolen oikeusavustaja pidättäytyi kommenteista.

On hyvin harvinaista, että alaikäinen suunnittelee harkitun, omaan vanhempaan kohdistuvan väkivaltarikoksen. Vuonna 2007 helsinkiläisiä kuohutti tapaus, jossa 16-vuotias tyttö oli tilannut äitinsä murhan.

Äitiä ammuttiin pistoolimallisella jalkajousella päähän, mutta hän pääsi pakenemaan parvekkeelle ja huutamaan apua. Viidestä juoneen osallistuneesta nuoresta yksi todettiin syyntakeettomaksi ja muut tuomittiin erimittaisiin vankeusrangaistuksiin.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voidaan tuomita enimmillään neljä vuotta vankeutta. Kyseessä on varsin uusi rikosnimike, josta ei ole vielä kovin paljoa oikeuskäytäntöä. Nimike koskee murhan, tapon, surman tai törkeän pahoinpitelyn valmistelua, joka ei ole vielä edennyt yrityksen asteelle.

Esimerkiksi koulumurhaa Kokkolaan suunnitellut nainen todettiin oikeudessa syylliseksi valmistelurikokseen, mutta syyntakeettomana häntä ei tuomittu rangaistukseen. Helsingin yliopiston joukkomurhaa suunnitelleista nuorista aikuisista toinen oli syyntakeeton ja toinen sai runsaat kolme vuotta vankeutta.

Monet valmistelusyytteet on oikeudessa myös hylätty. Näin on käynyt muun muassa eräissä julkisuutta saaneissa vainoamistapauksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?