Selvityspyyntö: Näin Helsingin piispa vingutti seurakuntayhtymän luottokorttia – Samppanjaa, Flow-lippuja, kukkakimppuja, kaksi lounasta tunnissa...

Ilta-Sanomien haltuunsa saamassa asiakirjassa vaaditaan selvitystä muun muassa Teemu Laajasalon lukuisista kukkaostoksista, taksimatkoista ja ravintoloissa tarjoamista aterioista.

Kirkko ja Kaupunki uutisoi tiistaina, että Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen on tehnyt selvityspyynnön Helsingin piispan Teemu Laajasalon rahankäytöstä. Korhonen lähetti tiistaina 40 kysymystä sisältävän asiakirjan Helsingin tuomiokapitulin kirjaamoon ja Laajasalolle itselleen.

Korhonen toimitti asiakirjan myös muun muassa Helsingin seurakuntayhtymän ja Kallion seurakunnan johdolle.

Laajasalon rahankäyttöä selvittäneen Korhosen mukaan Laajasalo on käyttänyt seurakuntayhtymän luottokorttia ohjesäännön vastaisesti toimiessaan Kallion seurakunnan kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana.

Ilta-Sanomien haltuunsa saamassa asiakirjassa Korhonen kirjoittaa, että Laajasalo oli kadottanut ison osan korttikuiteista. Kuitteihin liittyvät selitteet puolestaan olivat suurimmaksi osaksi puutteellisia tai puuttuivat kokonaan. Korhosen mukaan vuoden 2017 maksutapahtumien kuiteista puuttui 28 prosenttia, ja vain 3 prosenttia luottokorttimaksuista oli oikein raportoitu.

Korhosen laskelman perusteella seurakunnat kustansivat viime vuonna yli 2 600 eurolla Laajasalon luottokorttimenoja, joista ei ole toimitettu kuittia kirjanpitoon.

Korhosen mukaan Laajasalon luottokorttimenoissa on lukumäärällisesti runsaasti ravintoja- ja taksikuluja. Mukana on myös hotellimajoituksia, Flow-festivaalin lippuja, kukkaostoksia, Coca-Colaa ja samppanjaa Alkosta.

Ravintola-aterioita ja taksimatkoja

Maksujen joukossa on useampi ravintola- tai kahvilareissu, joissa Laajasalo on syönyt ja tarjonnut aterian ilman asianmukaista selvitystä siitä, miksi ateria on ollut syytä tarjota seurakunnan kustannuksella. Kaikista aterioista kuittia ei ollut.

Eräässä esimerkkitapauksessa Laajasalo on syönyt ja tarjonnut lounasta kaksi kertaa tunnin aikana kahdessa eri japanilaisravintolassa, kahdelle eri henkilölle.

Toisessa tapauksessa Laajasalo on tarjonnut kaksi päivää Helsingin piispaksi valitsemisensa jälkeen itselleen ja nelihenkiselle seurueelle 248 euron aterian, jonka syyksi hän on kirjoittanut kuittiin ”juhlalounas”.

Ravintoloiden lisäksi Laajasalo on selvityspyynnön mukaan maksanut yhtymän luottokortilla runsaasti taksimatkoja, joiden kuiteissa ei ole asianmukaista selitettä ajon tarkoituksesta. Toukokuussa 2017 Laajasalo ajoi yhden päivän aikana kuusi kertaa taksilla.

Ylellinen hotellimajoitus

Vappuna 2017 Laajasalo oli matkustanut virkamatkalle Israeliin ilmoittaen seurakuntaneuvokselle, että kyseessä on opintomatka. Korhosen mukaan luottokorttiyhtiön yhteenvedosta selvisi, että Laajasalo majoittui Tel Avivissa ylellisessä design- tai boutiquehotellissa, jossa kolmen yön yöpyminen maksoi 834 euroa.

Korhosen mukaan viranhoidolliset tehtävät olivat matkalla vähissä. Laajasalo kertoo olleensa seurakuntaneuvoston kanssa sovitulla matkalla.

Korhonen ihmettelee myös sitä, että Laajasalo on laskuttanut päivärahaa matkasta 26.4. alkaen, vaikka lentolipun mukaan matka alkoi illalla 28.4.

– Jos päiväraha on merkitty väärin, se pitää korjata. En ole sitä itse teknisesti tehnyt, Laajasalo kommentoi IS:lle.

Kesäkuussa Laajasalo osallistui tilaisuuteen Kerimäen kirkossa ja majoittui yhden yön Savonlinnan Seurahuoneessa. Laajasalo oli yöpynyt Kuninkaan sviitiksi nimetyssä huoneessa, joka oli hotellin kallein. Laajasalo maksoi yhdestä yöstä seurakuntayhtymän luottokortilla 325 euroa.

– Kyseessä oli virkamatka, mutta huonevalinta oli väärä. Tein sen kiireessä puhelimitse autosta, Laajasalo sanoo.

Syksyllä 2016 Laajasalo on matkustanut kirkon viestintäpäivien risteilymatkalla Tukholmaan. Korhosen mukaan viestintäpäiviin osallistuville oli varattu A-luokan hyttejä hintaan 68 euroa yöltä per henkilö, mutta laivayhtiön tositteesta selviää, että Laajasalo matkusti hytissä, josta hän maksoi 485 euroa.

Kukkia, Coca-colaa, samppanjaa

Korhosen mukaan luottokorttitositteista selviää, että Laajasalo on ostanut kohtuullisen usein kukkia, mutta vuonna 2017 vain kahdesta tai kolmesta tositteesta voi päätellä kukkien ostamisen liittyvän jollain lailla seurakunnan toimintaan.

Suurimmasta osasta kukkakauppakuitteja puuttuu selite siitä, miksi Laajasalo on ostanut kukkia seurakunnan kustannuksella. Esimerkkinä kukkakimppujen hinnoista mainitaan kolme kimppua, jotka ovat maksaneet 70 euroa, 96 euroa ja 65 euroa.

Kukkien lisäksi korttia on käytetty alkoholittomiin ja alkoholillisiin juomiin.

Korhosen mukaan Laajasalo on ostanut ”suhteellisen usein” Coca-Colaa. Korhonen kysyy miksi Laajasalo on ostanut virvokkeita, kun neuvottelutarjoilujen hankinta ei kuulu Kallion seurakunnassa kirkkoherran tehtäviin.

Syyskuussa 2015 Laajasalo osti yhtymän kortilla Alkosta 8 pulloa Andre Clouet Brut –nimistä samppanjaa yhteishinnalla 239,20 euroa.

Kuittiin Laajasalo oli kirjoittanut: ”Arvojen akatemia juhla kirkkohallitus paikalla 37 henkilöä”.

Korhonen haluaa Laajasalolta selvityksen siitä, miksi Kallion kirkkoherra tarjosi samppanjaa arkkipiispan kutsuvierastilaisuuden osallistujille.

– Kuohuviinialkumalja on tarjottu kerran isommalle, noin 40 henkilön seurueelle, Laajasalo kommentoi IS:lle.

Korhosen mukaan Laajasalo on myös ostanut useana vuonna yhtymän kortilla itselleen lipun Flow-musiikkifestivaaleille. Viime vuoden elokuussa yhden päivän lipun hinta oli 99 euroa.

Myös yrityksen taloudesta pyydettiin selvitystä

Puolet kysymyksistä koskevat Laajasalon yrityksen TL Opetus Oy:n toimintaa ajalla 2014–2017. Korhosen mielestä Laajasalon taloudenpito yrittäjänä sisälsi kyseenalaisia piirteitä.

Korhonen kertoo alkaneensa selvittää Laajasalon taloudellista toimintaa syksyllä, koska hänen ehdottamaansa erityistilintarkastusta TL Opetus Oy:lle ei suoritettu, ja koska yrityksen taloustilanteesta nousi samoihin aikoihin julkisuuteen epäselviä seikkoja.

Suomen Kuvalehti uutisoi elokuussa, että tuolloin vastavalitulla Helsingin piispalla on yhtiö, joka on pahasti velkaantunut ja laiminlyönyt viranomaisvelvoitteitaan.

Korhosen mukaan Laajasalo on muun muassa laskuttanut kirkolta yritykselleen tuloa kirkollisista tehtävistä samaan aikaan, kun on saanut kirkon työstä kuukausipalkkaa Kallion kirkkoherrana.

Korhonen teki asiakirjapyyntöjä julkisyhteisöille, kuten Turun, Tampereen, Helsingin, Espoon, Vantaan, Joensuun, Seinäjoen, Savonlinnan ja Oulun seurakunnille ja -yhtymille sekä kirkkohallitukselle, ja löysi useita asiakassuhteita Laajasalon yritykseen.

– Olen tehnyt joitakin luentoja muualla Suomessa pyydettynä. Niistä on maksettu palkkio. Tähän minulla on sivutoimilupa, Laajasalo kertoo IS:lle.

Laajasalo: ”Olen ollut huolimaton”

Laajasalo kommentoi selvityspyyntöä keskiviikkona myös Helsingin hiippakunnan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Laajasalon mukaan Helsingin seurakuntayhtymässä on suoritettu syksyllä 2017 riippumattoman tahon toimesta sisäinen tarkastus, jossa johtoasemassa olevien työntekijöiden luottokorttitapahtumat on käyty läpi.

– Olen pyynnöstä antanut lisäselvityksen yhteen kysymykseen. Sisäinen tarkastus on todennut selvityksen riittäväksi.

Laajasalo sanoo, ettei ole käyttänyt seurakuntayhtymän luottokorttia yksityisiin menoihin vaan ainoastaan virka-asioihin, mutta myöntää näkevänsä kuitenkin kysymysten pohjalta virheitä luottokorttinsa käytössä.

– Ensinnäkin olen ollut huolimaton kuittien säilyttämisen ja tarkkojen merkintöjen kanssa. Tarkat merkinnät olisivat tehneet monet Korhosen kysymykset turhiksi.

– Yritykseni kaikki tilikaudet ovat vuosi 2017 mukaan lukien tilintarkastettu ja todettu myöhästymisiä lukuun ottamatta olevan kunnossa. Tilintarkastuslausunnot on annettu ja ne ovat julkisia. Yritykseni aiemmassa toiminnassa ei ole selvittämättömiä kysymyksiä, Laajasalo kommentoi yrityksensä toiminnasta esitettyjä kysymyksiä.

– Helsingin piispana haluan edistää rakentavaa ja tuloksekasta yhteistyötä hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen kanssa. Kutsun hänet keskustelemaan kasvotusten hänen esittämistään kysymyksistään erilliseen tapaamiseen, Laajasalo lopettaa.

Korhonen ehdottaa Helsingin seurakuntayhtymän sisäiselle tarkastukselle ja tilintarkastukselle yksityiskohtaista tutkintaa Laajasalon luottokortin käytöstä.

Korhonen on myös pyytänyt Laajasaloa vastaamaan hiippakunnalle hänen esittämiinsä kysymyksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?