Näin Helsingin piispa kommentoi selvityspyyntöä ”Kuninkaan sviitistä” ja Coca-Cola -ostoksista: ”Olen tehnyt virhearvion” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin Helsingin piispa kommentoi selvityspyyntöä ”Kuninkaan sviitistä” ja Coca-Cola -ostoksista: ”Olen tehnyt virhearvion”

Helsingin piispa Teemu Laajasalo sanoo käyttäneensä seurakuntayhtymän luottokorttia vain virka-asioihin, mutta myöntää olleensa huolimaton kuittien säilyttämisen ja tarkkojen merkintöjen kanssa.

10.1.2018 12:24

Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen toimitti tiistaina selvityspyynnön Helsingin piispan Teemu Laajasalon rahankäytöstä. Korhonen lähetti tiistaina 40 kysymystä sisältävän asiakirjan Helsingin tuomiokapitulin kirjaamoon ja Laajasalolle itselleen.

Laajasalon rahankäyttöä selvittäneen Korhosen mukaan Laajasalo on käyttänyt seurakuntayhtymän luottokorttia ohjesäännön vastaisesti toimiessaan Kallion seurakunnan kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana. Korhosen mukaan piispa on muun muassa hukannut suuren osan vuoden 2017 luottokorttikuiteistaan tai raportoinut menoista puutteellisesti.

Laajasalo kommentoi selvityspyyntöä keskiviikkona Helsingin hiippakunnan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Laajasalon mukaan Helsingin seurakuntayhtymässä on suoritettu syksyllä 2017 riippumattoman tahon toimesta sisäinen tarkastus, jossa johtoasemassa olevien työntekijöiden luottokorttitapahtumat on käyty läpi.

– Olen pyynnöstä antanut lisäselvityksen yhteen kysymykseen. Sisäinen tarkastus on todennut selvityksen riittäväksi.

Korhonen pyysi Laajasalolta muun muassa selvitystä hotellikuluista, ravintolatarjoiluista, sekä virvoitusjuoma- ja samppanjahankinnoista, joiden tarkoitusta Laajasalo ei ole raportoinut tai selittänyt tarkemmin.

Korhosen mukaan Laajasalon vuoden 2017 maksutapahtumien kuiteista puuttui 28 prosenttia. Korhosen laskelman mukaan seurakunnat kustansivat viime vuonna 2 600 eurolla Laajasalon luottokorttimenoja, joista ei ole toimitettu kuittia kirjanpitoon.

Laajasalo sanoo käyttäneensä seurakuntayhtymän luottokorttia vain virka-asioihin, mutta myöntää näkevänsä kuitenkin kysymysten pohjalta virheitä luottokorttinsa käytössä.

– Ensinnäkin olen ollut huolimaton kuittien säilyttämisen ja tarkkojen merkintöjen kanssa. Tarkat merkinnät olisivat tehneet monet Korhosen kysymykset turhiksi.

Kesällä Laajasalo osallistui tilaisuuteen kirkossa ja majoittui yhden yön savonlinnalaishotellin kalleimmassa huoneessa, ”Kuninkaan sviitissä”.

– Toiseksi olen tehnyt virhearvion kolmen virkamatkan majoitustason suhteen. Näistä epätarkkuuksista ja arviointivirheistä pyydän anteeksi ja niissä muutan tapani. Olen ilmoittanut Helsingin seurakuntayhtymälle, että haluan näiden virkamatkojen osalta maksaa halvimman majoitustason ja käytetyn majoitustason erotuksen henkilökohtaisesti.

Puolet selvityspyynnön kysymyksistä koskevat Laajasalon yrityksen TL Opetus Oy:n toimintaa ja taloutta. Korhosen mielestä Laajasalon taloudenpito yrittäjänä sisälsi kyseenalaisia piirteitä

– Yritykseni kaikki tilikaudet ovat vuosi 2017 mukaan lukien tilintarkastettu ja todettu myöhästymisiä lukuun ottamatta olevan kunnossa. Tilintarkastuslausunnot on annettu ja ne ovat julkisia. Yritykseni aiemmassa toiminnassa ei ole selvittämättömiä kysymyksiä, Laajasalo kommentoi yrityksensä toiminnasta esitettyjä kysymyksiä.

– Helsingin piispana haluan edistää rakentavaa ja tuloksekasta yhteistyötä hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen kanssa. Kutsun hänet keskustelemaan kasvotusten hänen esittämistään kysymyksistään erilliseen tapaamiseen, Laajasalo lopettaa.

Korhonen ehdottaa Helsingin seurakuntayhtymän sisäiselle tarkastukselle ja tilintarkastukselle yksityiskohtaista tutkintaa Laajasalon luottokortin käytöstä ja haluaa myös Laajasalolta vastauksia esittämiinsä kysymyksiin.

Korhonen on pyytänyt Laajasaloa vastaamaan hänen esittämiinsä kysymyksiin 16. tammikuuta 2018 mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?