Suomessa on kolme ay-keskusjärjestöä: SAK, Akava ja STTK.
Paperilla järjestöjen jäsenmäärät ovat hirmuisia, mutta kun mukaan otetaan vain liittoihin aidosti jäsenmaksunsa maksavat palkansaajajäsenet, tilanne muuttuu radikaalisti.
IS sai haltuunsa tiedot, jossa kerrotaan, kuinka monesta jäsenestä kukin keskusjärjestö tilittää maksuja Euroopan ammatilliselle yhteisjärjestölle EAY:lle (European Trade Union Confederation ETUC). Kyseessä on eurooppalainen kattojärjestö, johon kaikki suomalaiset keskusjärjestöt kuuluvat. EAY pitää päämajaansa Brysselissä.
Kyseisiä lukuja on vartioitu kuin valtiosalaisuutta.
– Ne luvut ovat aitoja, koska sinne ei kannata maksaa turhasta, Pahitenhan tuossa näkyy SAK:n alamäki, IS:lle kerrotaan. SAK:sta on lähtenyt yli 10 000–15 000 jäsentä vuodessa.
Keskusjärjestöt pyytävät jäsenliitoiltaan ilmoitukset jäsenmääristä, jotka välitetään EAY:lle. EAY puolestaan lähettää laskun keskusjärjestölle jäsenmäärän perusteella. IS:n haltuunsa saamat luvut ovat viime kesältä, ne toimitettiin EAY:lle loppuvuoden aikana.
EAY:lle annettavista luvuista on siivottu pois esimerkiksi opiskelija- ja eläkeläisjäsenet, joten jäljelle jäävät työpaikkansa kautta ammattiliittoihin ja sitä kautta keskusjärjestöjen lukuihin liitetyt työntekijät eli aidot palkansaajat.
Se, mitä järjestöt kertovat julkisuuteen ja mikä on todellista, eroavat kuin yö ja päivä.
Eniten on ilmaa SAK:n luvuissa. Palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti vielä taannoin olevansa yli miljoonan palkansaajan keskusjärjestö, nyt se kertoo nettisivuillaan epämääräisesti, että se edustajaa ”noin miljoonaa palkansaajaa ja 18:aa ammattiliittoa”.
EAY:lle SAK on ilmoittanut aivan toiset luvut.
Vielä vuonna 2015 SAK tilitti EAY:lle maksut 705 470 jäsenestä, nyt enää 627 322 jäsenestä. Näiden tietojen valossa puheet liki miljoonan palkansaajan keskusjärjestöstä eivät pidä likimainkaan paikkaansa.
Luvut laahaavat yleensä puoli vuotta myöhässä, mutta puolen vuoden aikana jäsenmäärä ei ole ainakaan kasvanut.
Luvut kertovat karun syyn myös siihen, miksi SAK:ssakin käytiin vuosi sitten sen historian ensimmäiset yt-neuvottelut. Rahaa ei tule, kun SAK:laisten liittojen jäsenmäärä laskee yli 10 000:lla vuosittain. Säästöjä tehdään pakon edessä, siihen liittynee myös SAK:n pääkonttorin muutto.
Jos taulukko yllä ei näy, voit katsoa sen tästä.
Ehkä kohtalokkainta jäsenmäärän lasku on kuitenkin ollut STTK:ssa, joka on käynyt verisiä rajariitoja erityisesti Akavan kanssa. Kymmenessä vuodessa STTK on menettänyt Akavalle yli 80 000 jäsentä.
Nettisivuillaan STTK kertoo olevansa ”poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 17 jäsenliittoa ja noin 520 000 jäsentä”.
EAY laskuttaa STTK:ta kuitenkin vain 335 448 jäsenen perusteella. Vuodessa STTK:n EAY:lle ilmoittama jäsenmäärä tippui liki 100 000:lla, koska järjestö oli aikaisemmin ilmeisesti ilmoittanut EAY:lle liian suuren jäsenmäärän, ties miksi. Viime vuonna tilasto päätettiin tiettävästi puhdistaa - syynä se, että tiukassa taloustilanteessa kaikessa on säästettävä.
Huikea ero luvuissa on myös korkeasti koulutettujen Akavalla. Akava väittää, että sillä on 613 000 jäsentä. EAY laskuttaa Akavalta kuitenkin nyt 428 000 jäsenestä.
Toisin kuin muut keskusjärjestöt, Akava on kuitenkin kertonut julkisuuteen molemmat luvut eli siis sen, paljonko jäsenmäärää kartuttavat opiskelijat ja eläkeläiset. Akavalla on pelkästään opiskelijajäseniä 115 000.
Liittojen ja sitä kautta keskusjärjestöjen jäsenmäärien laskeva trendi on ollut kauhistus myös monille liittojen työttömyyskassoille samaan aikaan päälle puskeneen laman ja työttömyyden kanssa.
Siksi työttömyyden kääntyminen parempaan suuntaan tulee kuin taivaan siunaus.
Kuvaavaa kuitenkin on, että samaan aikaan kun väki vähenee ay-liikkeessä, Yleinen työttömyyskassa YTK on vuosi vuodelta kasvattanut jäsenmääränsä. YTK:ssa on nykyään noin 400 000 jäsentä, eli käytännössä se on jo suurempi kuin koko STTK.
Liitoissakin voi olla pelkän työttömyyskassan jäsen, mutta moni palkansaaja kuuluu sekä liittoon että työttömyyskassaan, koska jäsenmaksut voi vähentää verotuksessa.