Kahdelle teinipojalle syyte törkeän rikoksen valmistelusta – kohteena toisen pojan perheenjäsenet

Epäilty rikossuunnitelma kohdistui IS:n tietojen mukaan syytetyn 16-vuotiaan pojan kahteen perheenjäseneen.

Helsingin käräjäoikeuden on määrä käsitellä syytteet ensi viikolla.

8.1.2018 14:59

Kahden teini-ikäisen pojan epäillään valmistelleen Helsingissä törkeää rikosta, jonka kohteena olisivat IS:n tietojen mukaan olleet toisen pojan kaksi perheenjäsentä.

Poikia vastaan nostettiin viime perjantaina syyte törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Helsingin käräjäoikeus käsittelee syytteet näillä näkymin ensi viikolla.

Pääkaupunkiseudulla kirjoilla olevat 15- ja 16-vuotiaat pojat ovat olleet vangittuina joulukuun alkupuolelta lähtien. He odottavat oikeudenkäyntiä edelleen vangittuina.

Syytteiden sisältö ei ole vielä julkinen. Epäillyn valmistelurikoksen kohteena olisi IS:n tietojen mukaan kuitenkin ollut alle 40-vuotias pariskunta, joka kuuluu syytteen saaneen 16-vuotiaan pojan perhepiiriin.

Kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen ei ota kantaa epäiltyjen ja uhrien perhesuhteisiin. Hän kuitenkin vahvistaa, ettei nyt nostetuissa syytteissä ole kysymys esimerkiksi kouluiskun tai muun ennalta määrittelemättömään ihmisryhmään kohdistuvan teon valmistelusta.

– Kyse on yksityishenkilöistä, Hyppönen sanoo.

IS tavoitti 16-vuotiaan pojan puolustajaksi määrätyn asianajajan, joka ei kuitenkaan katsonut mahdolliseksi kommentoida asiaa tässä vaiheessa. Nuoremman 15-vuotiaan pojan avustajaa IS ei ole tavoittanut.

Jutun asianomistajina olevien perheenjäsenten avustaja ei kommentoi tapausta ennen oikeudenkäyntiä hänkään.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta. Siitä voidaan tuomita henkilö, joka valmistelee henkirikosta tai törkeää pahoinpitelyä.

Valmisteluun voi syyllistyä sopimalla tai laatimalla suunnitelman rikoksesta tai pitämällä hallussaan hengenvaarallista tai muutoin erityisen sopivaa tekovälinettä rikoksen tekemistä varten. Lisäksi valmisteluun voi syyllistyä palkkaamalla, käskemällä tai yllyttämällä toisen tekemään tällaisen rikoksen tai vastaavasti lupautumalla tai tarjoutumalla rikoksen tekemään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?