Miksi ikäihmisiä ei rokoteta keuhkokuumetta vastaan? Asiantuntijat eri mieltä säästöistä

Säästäisikö ikäihmisten rokottaminen keukokuumeen hoitokuluissa? THL:n tutkija ja infektioylilääkäri laskivat.

Säästäisikö pneumokokkirokote keuhkokuumeen hoitokuluissa? Asiantuntijat ovat eri mieltä luvuista.

8.1.2018 11:13 | Päivitetty 8.1.2018 15:42

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas laskee, että 65 vuotta täyttäneiden pneumokokkirokottaminen kansallisessa rokoteohjelmassa maksaisi itsensä takaisin säästyneinä hoitokustannuksina.

Ilta-Sanomat kertoi tänään, että valtio ei kustanna pneumokokkirokotteita ikäihmisille. Pikkulapset rokotetaan vanhemmalla rokotteella, jonka vaihtaminen uudempaan voisi lääkärien mukaan vähentää myös vanhusten sairauksia.

Kansallisessa rokotetyöryhmässä aiemmin istunut Broas perustaa laskelmansa THL:n hoitoilmoitustietokannan lukuihin. Niiden mu­kaan Suomessa oli vuonna 2009 noin 25 000 sairaalahoitojaksoa keuhkokuumeen vuoksi yli 65-vuotiailla.

– Suuren hollantilaistutkimuksen mukaan kaikki keuhkokuumeet vähenivät rokotuksen ansiosta 65 vuotta täyttäneillä 5,1 prosenttia.

Broas laskee, että rokottaminen vähentäisi 1 275 keuhkokuumeen laitoshoitojaksoa vuositasolla. Hän viittaa kotimaisiin tutkimuksiin, joiden mukaan keuhkokuumeen sairaalahoitojakso maksaa keskimäärin noin 10 000 euroa.

– Vuodessa saataisiin noin 12,8 miljoonaa euroa säästöä hoitokustannuksissa, viidessä vuodessa 64 ja kymmenessä vuodessa 128 miljoonaa.

Rokote maksaa apteekissa 86 euroa. Broas huomauttaa, että kansallisen rokotusohjelman kautta hinta saataisiin huomattavasti alemmaksi, ehkä noin 30 euroon pistoksen kanssa.

Suomessa on noin 1,15 miljoonaa 65 vuotta täyttänyttä ihmistä. Jos kaikki rokotetaan, kustannukset nousisivat Broasin arvion mukaan noin 34,5 miljoonaan, ja pitkällä aikavälillä syntyisi huomattavia säästöjä.

THL:n tutkija Heini Salo on eri mieltä rokotteen hinnasta, jos se otettaisiin kansalliseen rokotusohjelmaan 65 vuotta täyttäneille. Hän kertoo, että WHO:n arvion mukaan 13-valenttinen pneumokokkirokote maksaa kilpailutettuna globaalisti noin 47 euroa annokselta.

Pistoksesta aiheutuvien kustannusten kanssa hinta nousisi Salon arvion mukaan ainakin 50 euroon annokselta. Salo huomauttaa, että vuoden 2014 tilastojen mukaan ikäihmisten laitoshoitotapauksia oli noin 21 000.

– THL:n rekisteritutkimuksessa laitoshoidossa hoidetun keuhkokuumepotilaan keskimääräinen kustannus on noin 6 600 euroa.

Näiden lukujen perusteella Salo saisi rokotusohjelman kustannukseksi 57,5 miljoonaa euroa. THL:n luvuilla rokote säästäisi viidessä vuodessa 35,3 miljoonaa hoitokustannuksina ja suoralla matematiikalla kymmenessä vuodessa 70,6 miljoonaa. THL:n Salo kuitenkin huomauttaa jälkikäteen, että kymmenen vuoden laskelma on ylioptimistinen. Hän sanoo, että nykytietämyksen mukaan rokotteen teho ei ole sama enää kymmenen vuoden päästä ja kaikki rokotetut eivät elä kymmenen vuoden päästä.

Viiden vuoden kustannusvaikutus ikäihmisten pneumokokkirokottamisella kansallisessa rokotusohjelmassa olisi Salon lukujen perusteella yli 21 miljoonaa euroa negatiivinen, mutta kymmenessä vuodessa mahdollisesti positiivinen.

Juttua tarkennettu kello 15.42. Juttuun lisätty THL:n arvio siitä, että hoitokustannusten säästöistä tehty kymmenen vuoden laskelma on ylioptimistinen. Juttuun myös lisätty tieto siitä, että rokotteen kymmenen vuoden kustannusvaikutus olisi mahdollisesti positiivinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?