Kotimaa

Ahvenanmaalla puhkesi limuviinakapina – terveysministeri IS:lle: Selvitämme omaa alkoholilakia

Julkaistu:

Ahvenanmaalla ei iloita limuviinojen tulosta ruokakauppoihin. Maakunta puuhaa omaa lainsäädäntöä alkoholista.
Eduskunta äänesti ennen joulua, että ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja nousee 5,5:een. Vaikka alkoholilaki tulee voimaan maaliskuun alussa, nelosoluet ja lonkerot pääsivät kaupan hyllylle jo vuoden alussa.

Ahvenanmaalla asiasta ei riemuita täysin rinnoin.

– Suurin ongelma uudessa lainsäädännössä on se, että niin sanottujen limuviinojen saatavuus paranee sen myötä. Juuri kun nuorten alkoholinkulutus Ahvenanmaalla on saatu kääntymään laskuun, Ahvenanmaan maakuntahallituksen sosiaali- ja terveysministeri Wille Valve kertoo Ilta-Sanomille.

Valve korostaa, että heillä ei ole vielä konkreettista esitystä siitä, miten tilannetta korjattaisiin Ahvenanmaalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Analysoimme ensin tilanteen tarkasti ja olemme sen jälkeen yhteydessä Suomen hallitukseen.

Hän muistuttaa, että Ahvenanmaan itsehallintolain mukaan maakunta voi nykyisin päättää itse anniskelulupien lainsäädännöstä. Itsehallintolaki antaa lisäksi mahdollisuuden siirtää lainsäädäntövaltaa muissakin alkoholiasioissa.

Valve korostaa, että alkoholilain kokonaisuudistuksessa on hyviäkin asioita, kuten byrokratian väheneminen ja toisaalta pienpanimoiden saama ulosmyyntimahdollisuus.

Ahvenanmaata huolestuttaa hänen mukaansa eniten nuorten asema uudistuksen jälkeen.

– Kyse on lasten oikeuksista ja lisäksi uuden lain takia Ahvenanmaan omasta alkoholipolitiikasta tulee aika pirstaloitunutta. Siksi selvitämme, miten tilannetta voisi parantaa ja miten Ahvenanmaa voisi säätää itselleen oman alkoholilain, hän sanoo.

Aiheesta kertoi ensin Nya Åland. Aiheesta uutisoivat myös muun muassa Uusi Suomi ja Svenska Yle.