Kirkkoväki hermostui Loviisan kirkkoon pystytetyistä, verta ja alastomuutta tihkuvista teoksista – kanttori: ”Eivät jätä ketään kylmäksi”

Keskustelun jyrkkyys yllätti Loviisan seurakunnan.

Pauliina Turakka Purhosen tekemät tekstiiliveistokset ovat esillä Loviisan kirkossa.

1.1.2018 17:37

Taidekohu yllätti Loviisan evankelis-luterilaisen seurakunnan. Loviisan kirkkoon pystytetyt taiteilija Pauliina Turakka Purhosen tekemät tekstiiliveistokset ovat esillä loppiaiseen asti.

Loviisan Sanomien Facebook -ryhmässä kirkkoväki keskustelee siitä, miten Pauliina Turakka Purhosen tekemät tekstiiliveistokset sopivat kirkkoon.

Miehen, kahden naisen, vauvan, emakon ja karitsan teoskokonaisuus on tehty kankaasta.

Joitakin keskusteluun osallistuneista teosten alastomuus häiritsee kovasti.

– Onneksi erosin kirkosta. Koska tällaiseen kirkkoon en halua kuulua enkä maksaa kirkollisveroa, yksi heistä sanoo.

Pohdintaa aiheuttavissa teoksissa esiintyvät muun muassa emakkoa sylissä pitävä mies, juuri synnyttänyt nainen, jolla on sylissään vauva vielä napanuoralla synnyttäjässään kiinni. Naisella on verta haaroissa ja maitoa rinnoissaan.

Mieshahmon nimi on Antonius ja emakko. Teos viittaa pyhän Antoniuksen legendaan. Karitsaa imettävä nainen on Pietá. Sana tarkoittaa hurskautta ja laupeutta.

Karitsaa imettävä naista esittävän teoksen nimi on Pietá.

Loviisan seurakunta: Jyrkkyys yllätti

– Keskustelun jyrkkyys yllätti. Emme ole halunneet kenenkään mieltä pahoittaa jouluna, Loviisan suomalaisen seurakunnan kanttori Suvi af Hällström kertoo Ilta-Sanomille.

Keskustelun sävy ihmetyttää häntä.

– Pauliina Turakka Purhosen on ollut ennenkin esillä Loviisan kirkolla eivätkä ne silloin herättäneet minkäänlaista kohua, Suvi af Hällström sanoo.

– Johtuisiko tilanne nykyisen sosiaalisen median kulttuurista, jossa kukin valitsee kantansa erilaisesta näkökulmasta?, hän pohtii.

Miksi alastomuus suututtaa?

Kirkkotaiteen perinteessä alastomuus ei ole mitenkään tavatonta.

– Pauliinan hahmot ovat rehellisiä fyysisyydessään ja puhuvat ihmisyydestä niin monikerroksisesti, että ne eivät jätä ketään kylmäksi, af Hällström sanoo.

Loviisan kirkon taideasiasta ovat kertoneet aiemmin muun muassa Helsingin Sanomat, Svenska Yle ja Loviisan Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?