Juha Sipilä iloitsee työttömyyden laskusta uudenvuodentervehdyksessään – esittää yhden toiveen vuodelle 2018

"Työ on paras lääke syrjäytymisen torjumiseksi."

Pääministeri Juha Sipilä Kesärannassa Helsingissä 14. kesäkuuta 2017.

31.12.2017 0:48

Parantunut taloustilanne näkyy Suomen yleisessä ilmapiirissä, ja kansalaiset luottavat tulevaisuuteen vahvemmin kuin pitkiin aikoihin, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uudenvuodentervehdyksessään.

Sipilä iloitsee työpaikkojen määrän kasvusta ja työttömyyden vähenemisestä kaikkialla Suomessa.

Sipilä viittaa Tilastokeskuksen lukuihin, joiden mukaan työllisten määrä oli marraskuussa peräti 83 000 suurempi kuin vuotta aiemmin. Lukua voi hänen mukaansa havainnollistaa sanomalla, että jokaista vuoden päivää kohden syntyi 230 uutta työpaikkaa.

– Työ on paras lääke syrjäytymisen torjumiseksi ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Siksi työllisyyden vahvistaminen on ja pysyy hallituksen tärkeimpänä tavoitteena, Sipilä painottaa.

Sipilän mukaan hallitus haluaa varmistaa, että kaikki väestöryhmät pääsevät nauttimaan kasvun hedelmistä.

– Olemme pyrkineet jakamaan myös taloustalkoiden vastuut mahdollisimman oikeudenmukaisesti. Ilahduttavaa onkin, että tuoreimpien tilastojen mukaan tuloerot eivät kasvaneet viime vuonna lainkaan toisin kuin julkisesta keskustelusta olisi voinut päätellä, Sipilä kirjoittaa.

Oppivelvollisuusikä pitemmäksi?

Kasvun vahvistuessa on Sipilän mukaan kiinnitettävä erityistä huomiota tuloerojen kasvun torjuntaan.

– Se edellyttää erityistä pidättyvyyttä niiltä, jotka päättävät kaikkein korkeimmista palkoista ja palkkioista. Hyvää esimerkkiä tarvitaan myös taloutemme kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Se edellyttää jatkossakin palkkamalttia, Sipilä korostaa.

Sipilän mukaan Suomessa on pyrittävä ennakoimaan yhteiskunnallista kehitystä pidemmällä tähtäimellä, kun esimerkiksi teknologinen kehitys ja ilmastonmuutos vaikuttavat tulevaisuuteen vaikeasti arvioitavalla tavalla.

Sipilä muistuttaa, että kasvatus ja koulutus ovat jatkossakin Suomen menestyksen avainsanoja. Siihen liittyen Sipilä haluaa käynnistää keskustelun oppivelvollisuusiän pidentämisestä joko alku- tai loppupäästä tai molemmista.

Pääministeri muistuttaa, että vuonna 2018 tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Suomi jakautui kahtia.

– Toivon, että voisimme lähestyä tätä sisällissodan muistovuottakin yhdessä sen sijaan että ryhtyisimme kaivamaan uudestaan niitä rajalinjoja, jotka jakoivat suomalaiset vuonna 1918.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?