Kuusihenkinen lapsiperhe vuokrasi mökin Leviltä – karu totuus paljastui -25 asteen pakkasessa ja perään tuli vielä härski lypsy-yritys

Mökkihuijarit tuottivat ikävän yllätyksen turkulaisperheelle. Sattumalta lähistölle tullut toinen yrittäjä pelasti perheen ja vuokrasi heille toisen mökin.

Huijauksen kohteeksi joutunut Harriet Sandell ja poika Vincent Kolu Levillä. Poliisi kehottaa Lapista mökkiä vuokraavia olemaan valppaina.

30.12.2017 16:52

Turkulaisen kuusihenkisen lapsiperheen mökin vuokraus Leviltä Kittilän kunnasta ei onnistunut toivotulla tavalla, vaan he tulivat huijatuiksi.

– Varasimme mökin Leviltä uudenvuoden viettämistä varten. Laitoimme ilmoituksen nettipalveluun ja saimmekin pian naiselta vastauksen sähköpostilla. Yhteydenpito osoittautui kuitenkin hankalaksi, sillä mökin tarjoaja ei antanut puhelinnumeroaan, turkulainen Harriet Sandell kertoo.

Mökki vaikutti lisäksi liian isolta ja kalliilta.

– Pian meihin ottikin yhteyttä mies tekstiviestillä. Hän tarjosi mökkiä ja soittelin hänelle. Tarjous vaikutti hyvältä ja sovimme 500 euron maksusta hänen tililleen. Hän lupasi tulla luovuttamaan avaimet itse Leville, Sandell kertoo.

– Maksoin maksun 26.12. ja lähdimme toiveikkaasti autolla Leviä kohti, minne saavuimme 28.12. Jo matkan aikana epäilyksemme alkoivat kasvaa, kun mies ei enää vastannut puheluihimme.

Paikalla odotti pimeä mökki

– Saavuimme sovitulle paikalle ja mökki oli pimeänä. Ymmärsimme, että meitä olikin huijattu. Sattumalta paikalla ollut toinen ja aivan muiden mökkien välityksiä hoitava nainen kuuli huolemme. Hän pelasti meidät kovasta pakkasesta ja saimme häneltä vuokratuksi aivan toisen mökin.

– Järkytystämme lisäsi se, että meitä pettänyt mies lähetti vielä pyynnön, että maksaisimme 70 euroa lisää, kun mökki pitäisi siivota!

Ilman mökkiä 25 asteen pakkasessa

– Tällainen on aivan järkyttävää, sillä kuusihenkinen perheemme oli 25 asteen pakkasessa ilman luvattua majoitusta. Meillä oli tosi hätä ilman mökkiä, hän kertoo.

–Teimme asiasta rikosilmoituksen. Saimme kuulla paikallisilta vuokranvälittäjiltä, että tätä on nyt tapahtunut jatkuvasti., hän sanoo.

Poliisi tutkii asiaa

– Tällainen tapaus on meillä tutkinnassa. Sen tutkinta on vasta aivan alkuvaiheessa, rikoskomisario Vesa Järvenpää Sisä-Suomen poliisista vahvistaa Ilta-Sanomille.

Hänen mukaansa tapaus on tutkinnassa Tampereella siitä syystä, että tässä vaiheessa Levin tapauksen jäljet eli mahdollisten epäiltyjen oleskelupaikat johtavat Tampereelle.

Mökkihuijauksien yrityksiä paljastuu hänen mukaansa Suomessa melko usein.

– Tässä vaiheessa haluaisin siksi muistuttaa ihmisiä siitä, että kannattaa olla varovainen mökkiä vuokratessa, Järvenpää kertoo.

Poliisi kehottaa Lapista mökkiä vuokraavia olemaan valppaina.

Poliisi neuvoo näin

Jotta uusilta tapauksilta vältyttäisiin, poliisi kokosi vuonna 2016 vinkkilistan seikoista, joihin kannattaa mökkivuokrauksen yhteydessä kiinnittää huomiota.

1. Hälytyskellojen pitää poliisin mukaan soida, jos kokee, että vuokranantaja suorastaan painostaa maksamaan koko mökkivarauksen valtavalla kiireellä sen uhalla, että varaus menee muuten sivu suun.

2. Jos mökkivarauksen tapahduttua ilmenee koko ajan uusia varaukseen liittyviä maksuja, voi olla syytä kyseenalaistaa myyjän luotettavuus. Poliisin tutkimissa tapauksissa myyjä saattoi ensin pyytää vain varausmaksun, mutta yhtäkkiä tulikin kiire maksaa koko varaus kerralla. Lisäksi saatettiin keksiä uusia maksuja muun muassa lisävarusteista ja siivouksesta.

3. Jos yhden mökin vuokra pitää maksaa osina usean yksityishenkilön tilille, kannattaa varmistua varauksen asiallisuudesta, muistuttaa poliisi.

4. Mikäli varaaja esiintyy yrityksen nimissä, kannattaa yrityksen nimi laittaa hakukoneeseen ja katsoa, millaisia kokemuksia muilla on aiemmin ollut kyseisestä yrityksestä.

5. Yrityksillä on nykyään miltei aina omat nettisivut. Jos yrityksen aitous epäilyttää, kehottaa poliisi soittamaan yrityksen sivuilla näkyvään numeroon varmistuakseen, onko yritys ylipäänsä toiminnassa.

6. Suosituissa lomakeskuksissa voi olla keskusvaraamo, jonka kautta mökin olemassaolon voi yleensä varmistaa.

7. Mökin osoitteen voi syöttää netin karttapalveluun ja katsoa, onko siinä kohtaa kartalla ylipäänsä asuinrakennusta.

8. Internetin hakukoneilla voi myös kokeilla varmistaa, mistä kuvat ovat peräisin. Mikäli Suomessa olevaksi väitetyn mökin kuva pomppaa ulkomaalaiselta verkkosivulta, pitäisi hälytyskellojen jo soida.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?