Kotimaa

Jänismetsälle lähtenyttä Tommia, 21, kohtasi pelottava näky Kuusamossa – susi oli yhyttänyt Roope-koiran suoraan ajosta

Julkaistu:

Kuusamo
Yhdeksänvuotias metsästyskoira Roope toipuu yllättävästä hyökkäyksestä.
Perjantaina aamupäivällä noin yhdentoista aikaan susi kävi metsästyskoiran kimppuun Kitkan Kivilahdella, Kuusamossa. Poliisi tiedotti asiasta lauantaina.

Jänismetsälle lähtenyt Tommi, 21, päästi suomenajokoira Roopen irti noin kymmenen aikoihin aamulla, kun jo pian kuuli murinaa ja vikinää.

Tommi oli noin 100 metrin päässä suksilla, kun huomasi suden yhyttäneen koiran suoraan ajosta. Susi oli nopeasti reagoinut koiran haukkumiseen. Hän otti sukset pois ja juoksi suoraan koiran luokse, kun huomasi suden olevan koiran päällä. Se oli ilmeisesti yrittänyt tavoitella maha-aluetta.

– Ensimmäisenä tulee mieleen, että susi on yrittänyt alavatsaa, suolistoa ja viitaleita tavoitella. Kun kyseessä on petoeläin, niin oman näkemykseni mukaan susi on yrittänyt tehdä koirasta toimintakyvyttömän. Koiralla oli vekki kivesten vieressä sekä vasemmassa takajalassa, hän kertoo.


Alueella sattui hiljattain hieman vastaavanlainen tapaus. Koillissanomat kertoi marraskuussa suden raadelleen koiran Kivilahdella. Susi oli napannut koiran talon pihalta ja raahannut sitä 50 metriä pellonpieleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Häätäminen ei tehonnut

Pelotellakseen suden pois koiran kimpusta Tommi alkoi huutaa sudelle. Susi ei tästä kuitenkaan pelästynyt, vaan alkoi miehen mukaan aggressiivisesti suojella vasta napattua saalistaan. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän kohtasi suden silmästä silmään metsässä.

– Näytti siltä, että seuraavaksi oma henkeni voi olla vaarassa. Sen vuoksi päädyin ampumaan, Tommi sanoo.

Kun sutta ei saatu häädettyä huutamalla, hän päätti ampua varoituslaukauksen. 10-vuotiaasta asti metsästystä harrastanut Tommi on tottunut käsittelemään asetta.

– Jos metsällä kohdataan vaara, esimerkiksi suurpeto, joihin karhu ja susi luetellaan, niin silloin itseään pitäisi voida puolustaa. Aseenkäytölle täytyy kuitenkin olla painava syy, hän huomauttaa.

Susi poistui paikalta ja Tommi hälytti viranomaiset. Poliisi ja Rajavartiolaitos jäljittivät suden noin lopulta 500 metrin päähän Tolvantielle, josta riistanhoitoyhdistyksen virka-apuryhmä jatkoi etsintää. Illalla yhdeksän aikoihin aikaan loukkaantunut susi tavoitettiin ja se lopetettiin.

Roope toipuu

Yhdeksänvuotias Roope on toipilaana, mutta toipuu hiljalleen antibioottikuurilla ja kipulääkkeillä. Rakas perheenjäsen on ollut samalla isännällä aivan pennusta asti.


– Koira pääsi älyttömän vähällä. Eläinlääkärinkin mukaan kävi moukan tuuri, hän huokaa.

Tommi miettii, että on melko harvinaista, että susi käy keskellä päivää koiran kimppuun ja vielä hyvin lähellä asutusta. Ihmisten omakotitaloalue sijaitsee reilu kilometrin säteellä. Alue oli täysin tuttua, mutta tulevaisuudessa hän miettii hieman tarkemmin, minne lähtee metsälle.

– Uskalsin mennä koiran kanssa alueelle, kun susihavaintoja ei hetkeen ollut ollut. Lisäksi tämä oli ensimmäinen susihavainto tällä alueella minun metsästys aikanani, 11-vuotta metsästystä harrastanut Tommi sanoo sanoo.


Arvioidaan tapauskohtaisesti

Suomen riistakeskuksen vs. riistapäällikkö Harri Hepo-ojan mukaan ensisijaisesti aina tulisi anoa lupa riistakeskukselta suden tappamiseen. Joissain tapauksissa tilanne voidaan arvioidaan vasta jälkikäteen.

– Joskus voidaan myöhemmin tutkia, oliko kyseessä hätävarjelu tai pakkotila, jolloin lupaa ei tietenkään siinä tilanteessa ole pystytty anoa etukäteen. Näin voi käydä, jos täytyy suojella omaa omaisuuttaan, kuten koiraa, tai jos ihmiseen kohdistuu vaaratilanne, Hepo-oja sanoo.

Jos todetaan, että pakkotila tai hätävarjelu, niin voidaan jättää syyttämättä. Hepo-oja on lukenut kyseisestä tapauksesta lehdistä, ja näiden kautta saatujen tietojen valossa tapaus vaikuttaa hätävarjelulta.

Hepo-ojan mukaan Oulun alueella on riistakeskukselle tullut tietoon noin 6-7 tapausta, jossa susi on hyökännyt koiran kimppuun. Ihmisten kimppuun susi käy äärimmäisen harvoin, Hepo-ojan mukaan edellinen hänen tiedossa oleva tapaus on noin sadan vuoden takaa.

– Koira on helppo kohde sudelle, Hepo-oja sanoo painottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt