Juhana Vartiainen laittaisi työttömien hampaat kuntoon, mutta ei maksaisi heille ajokorttia – ”Kurinpalautusta tarvitaan”

Kansanedustaja lähettää kirpeät terveiset kansalaisaloitteen isälle.

29.12.2017 21:08

Pitäisikö työvoimaviranomaisten kustantaa työttömälle ajokortti, jotta tämä työllistyisi helpommin?

Sitä ehdotti työttömien aktiivimallin kaatamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen perustanut Martin-Eric Racine Ilta-Sanomissa torstaina. Tai tulityökortti tai työturvallisuuskortti tai joku muu kortti – riippuen yksilöllisestä tarpeesta.

Racine haluaisi TE-toimistojen olevan ”asiakaslähtöisempiä” ja miettivän toimintaansa asiakkaiden eli työttömien tarpeista käsin.

Artikkelin videolta voit katsoa ja kuunnella, mitä mieltä ohikulkijat olivat työttömyystukien aktiivimallista.

Mitä mieltä on kansanedustaja Juhana Vartiainen, joka torstaina puolusti IS:ssa voimallisesti aktiivimallia?

– Olen samaa mieltä peruspyrkimyksestä. Työvoimahallinnon pitää palvella enemmän. Meillä voimavarat ovat aika pienet ja samaan aikaan julkista rahaa tuhlataan täysin järjettömään yritys- ja elinkeinotukeen.

– Mutta toisaalta vähän liikaa on päässyt yleistymään ajattelu, että ihan kaikki, millä ihminen voi parantaa omaa työmarkkinakelpoisuuttaan, pitäisi tulla veronmaksajien kukkarosta. Voisi sentään ajatella, että ihminen pystyisi itse kustantamaan itselleen ajokortin, Vartiainen sanoo.

 Sellaisista ihmisistä, joilla on vaikeita elämänhallinnan tai mielenterveyden ongelmia tai huonot hampaat tai heikko terveys, pitää pitää huolta ja tehdä heistä työmarkkinakelpoisia.

Vartiaisen mielestä yhteiskunnan resursseja pitää käyttää niiden tilanteen parantamiseen, joiden on vaikea tehdä itsestään työmarkkinakelpoisia.

– Jos puhutaan hyvin maanläheisistä asioista, Vartiainen aloittaa tarinan vuosien takaisesta kohtaamisestaan englantilaisen työvoimavirkailijan kanssa. Tapaaminen oli jättänyt Vartiaiseen syvän jäljen.

– Hän sanoi, että on jo aika iso juttu, jos kustannamme työttömälle hyvän hammashoidon ja vuokraamme tai ostamme hänelle mopon, jolla hän voi ajaa työhaastatteluihin eikä näytä kamalalta, kun on huonot hampaat.

Hammasasia jäi mietityttämään Vartiaista. Ei hampaankoloon, vaan positiivisessa mielessä.

– Sellaisista ihmisistä, joilla on vaikeita elämänhallinnan tai mielenterveyden ongelmia tai huonot hampaat tai heikko terveys, pitää pitää huolta ja tehdä heistä työmarkkinakelpoisia.

Jossain kulkee kuitenkin raja.

– Se menee liian pitkälle, että jokaiselle pitäisi ryhtyä kustantamaan ajokortti. Siinä unohtuu se perusajatus, että olemme kuitenkin itse vastuussa omasta elämästämme.

Vartiaisella onkin terveisiä aktiivimallin vastaisen kansalaisaloitteen käynnistäneelle Martin Eric-Racinelle, 47-vuotiaalle helsinkiläiselle pitkäaikaistyöttömälle.

– Sanoisin, että tätäkin energiaa hän voisi käyttää työntekemiseen. Pääkaupunkiseudulla on runsaasti työtilaisuuksia. Tämä prosessi on mennyt ihan överiksi ja osoittaa, että tällaista kurinpalautusta (aktiivimalli) tarvitaan.

 Jos on työttömiä, joille selvästi olisi hyötyä ajokortista, mutta ei ole siihen varaa, niin silloin se voisi olla järkevä investointi veronmaksajilta.

Hetken ajokorttiasiaa mietittyään Vartiainen tekee pienen varauksen.

– Sanotaanko, että jos on työttömiä, joille selvästi olisi hyötyä ajokortista, mutta ei ole siihen varaa, niin silloin se voisi olla järkevä investointi veronmaksajilta, mutta mitään yleistä periaatetta laittaa kortti yhteiskunnan piikkiin ei saa olla.

– Harkinnanvaraisuutta, Vartiainen korostaa.

– Autetaan ihmisiä työmarkkinoille. Siihen on uhrattu aika vähän voimavaroja verrattuna vaikka sokerijuurikkaan kuljettamiseen paikasta A paikkaan B tai muuhun järjettömään julkisen rahan tuhlaukseen.

Vartiainen näkee avun tarpeessa olevan niiden työttömien, joilla on elämässään ”selvästi hankalaa syystä tai toisesta”, on köyhä tai asuu kaukana eikä pääse työhaastatteluihin tai tarvitsee kuntoutusta tai hammashoitoa.

Vartiainen haluaa suunnata työvoimahallinnon voimavaroja uudella tavalla. Yksi asia on kuitenkin pidettävä kirkkaana mielessä:

– Ihmisillä on viime kädessä itsellä vastuu omasta elämästään, ettei mene ihan hullutukseksi tämä touhu.

On arvioitu, että suuri osa työttömistä ei kelpaa työmarkkinoille, joten onko vaara, että jos heidät työllistetään väkisin, he ovat muiden jaloissa hidastamassa kilpailukyvyn kasvua?

– Ei ollenkaan. Se, että joku siirtyy vaikka matalapalkkatyöhön ja joutuu sieltä täydentämään elantoaan tulonsiirroilla, on valtavan hyvä juttu verrattuna siihen, että ollaan kokonaan tulonsiirroilla. Se ei uhkaa kilpailukykyä, päinvastoin. Se vahvistaa julkista taloutta. Ja työssä kuitenkin oppii aina.

– Jos vaihtoehdot ovat elinikäinen työttömyys tai matalapalkkatyö, matalapalkkatyökin on parempi.

Heistä ei ole vaara tulla kiviä hyvin pyöriviin hammasrattaisiin?

– Ei. Suurin kivi on olla kokonaan tulonsiirroilla. Se maksaa julkiselle vallalle ihan valtavasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?