Lääkärit halusivat rokotteen, joka olisi tehonnut Suomessa riehuvaan influenssaan – Toive pysähtyi THL:ään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lääkärit halusivat rokotteen, joka olisi tehonnut Suomessa riehuvaan influenssaan – Toive pysähtyi THL:ään

Tavallisesti influenssakausi käynnistyy A-tyypin influenssaviruksella, mutta nyt varmistetuista viruksista kaksi kolmasosaa on B-virusta. Siihen ei tehoa kansalliseen rokoteohjelmaan valittu rokote.

Julkaistu: 30.12.2017 7:01

Kansalliseen rokoteohjelmaan valittu rokote ei tehoa Suomessa leviävään B-virus Yamagataan.

Suomessa leviää parhaillaan hyvin poikkeuksellinen influenssa-aalto. Tavallisesti influenssakausi käynnistyy A-tyypin influenssaviruksella, mutta nyt varmistetuista viruksista kaksi kolmasosaa on B-virusta.

THL:ltä vahvistetaan, että joulukuun 27. päivään mennessä laboratoriovarmistetuista löydöksistä 557 on A-virusta ja 1 130 B-virusta. Ylilääkäri Hanna Nohynek THL:ltä sanoo, että B-viruksen leviäminen näin voimakkaasti jo joulukuussa on erittäin epätavallista.

– Yleensä B-virus tulee valtavirukseksi vasta A-viruksen jälkeen ja jatkuu pitkälle loppukevääseen.

Poikkeuksellisessa influenssa-aallossa on myös hyvä puoli: B-virus yleensä sairastuttaa suhteellisesti vähemmän ikäihmisiä kuin A-virus. Influenssaan liittyvät kuolemantapaukset saattavat Nohynekin mukaan jäädä aiempaa vähäisemmiksi.

– Yleensä rokotteen suojateho A H3N2 -virukselle jää vähäiseksi vanhuksilla ja tauti voi siten olla vaikeampi.

Tällä hetkellä influenssakausi on alkanut voimakkaimmin Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja eteläisimmässä Suomessa. Myös Lapin alueella influenssakausi on käynnistynyt. THL:n mukaan influenssakauden alkamisajankohdassa ja sairastuneiden määrässä ei ole mitään poikkeuksellista.

Lääkärit halusivat rokotteen, joka tehoaa Yamagataan

Suomeen iskenyt influenssa on pääosin B/Yamagata-virustyyppiä. Kansalliseen rokoteohjelmaan valittu rokote ei suojaa kyseiseltä virukselta. Tilanne voisi olla toinen, jos useiden infektiolääkäreiden toive olisi toteutettu.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Hannu Syrjälä sanoo, että hän oli yksi lääkäreistä, jotka esittivät THL:lle, että se olisi hankkinut kansalliseen rokoteohjelmaan jo tälle talvelle uudentyyppisen, nelivalenttisen rokotteen. Se olisi suojannut B/Yamagatalta.

– Koska markkinoilla oli vain yksi nelivalenttinen rokote, se olisi voitu tehdä suoraostona ohi kilpailutuksen.

Nohynek kuitenkin sanoo, että valtiolla oli sitova, voimassa oleva kaksivuotinen sopimus nykyisen valmistajan kanssa vielä tästä kaudesta. Valmistajan kanssa oli tehty sopimus kolmivalenttisesta rokotteesta.

– Meidän olisi joka tapauksessa pitänyt maksaa, otetaan rokotteet tai ei. Nyt voi tietysti spekuloida, että olisiko valtiovallan pitänyt antaa vapaat kädet suorahankkia toisenlaiset rokotteet.

THL ei tehnyt esitystä uusista rokotteista

Vaikka lopullisesta rokotteiden ostopäätöksestä vastaa sosiaali- ja terveysministeriö, THL:llä olisi ollut valta esittää myös B/Yamagataan tehoavien rokotteiden hankkimista. Sitä se ei kuitenkaan tehnyt.

– Nyt se on jälkiviisautta. Nelivalenttiset rokotteet ovat kalliimpia kuin kolmivalenttiset. Aina pitää katsoa hankintoja tehdessä, että mikä on se lisähyöty, joka rokotteella saadaan. Pitää miettiä, onko nelivalenttinen rokote kustannustehokkain, Nohynek sanoo.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas muistuttaa, että vaikka rokotehankinta olisikin maksanut valtiolle miljoonia, säästöä olisi tullut toisesta päästä.

Broas arvioi, että yksi vuodehoitoa tarvitseva influenssapotilas maksaa yhteiskunnalle keskimäärin noin 7–10 000 euroa. Sata potilasta maksaisi siis noin 700 000 eurosta miljoonaan, ja lisäkustannuksia tulisi mahdollisista komplikaatioista, työpoissaoloista ja jälkitaudeista.

– Pelkästään Lapin sairaanhoitopiirin alueella on vuosittain noin 150–160 vuodepotilasta influenssan takia. Ja meidän sairaanhoitopiirimme edustaa vain vähän yli kahta prosenttia Suomen väestöstä.

IS:n saaman arvion mukaan tälle talvelle ostetut rokotteet maksoivat noin viitisen miljoonaa euroa, kun rokotteita ostettiin noin 1,7 miljoonaa ja yksi rokote maksoi noin kolmisen euroa. THL ei anna annoshintatietoja medialle, mutta muutamien lääkärien kautta saatujen karkeiden arvioiden mukaan nelivalenttisen rokotteen kappalehinta olisi ollut noin 1–2 euroa enemmän.

– Ilman muuta toivon, että kansallisessa rokotusohjelmassa siirrytään nelivalenttiseen rokotteeseen, Broas sanoo Syrjälän tavoin.

Uusi rokote ensi talvena käyttöön?

Moni suomalainen on jo saanut uudenlaisen rokotteen. Muun muassa yksityisten lääkäriasemien ja työterveyden kautta on monin paikoin tarjottu nelivalenttista rokotetta.

Uusi influenssarokote saatetaan saada kansalliseen rokoteohjelmaan jo ensi talvena. Nohynek kertoo, että nykyisen sopimuksen toinen ja viimeinen kausi päättyy tähän kauteen.

– Päätös on jo tehty, että kilpailutus avataan ensi kaudelle ja se alkaa alkuvuonna.

”Jos virus muuntuu, seuraukset vakavia”

Suomessa influenssakausi käynnistyi poikkeuksellisesti B-virusepidemialla, mutta pahempaa voi olla luvassa, jos maailmalle riehunut A-influenssavirusepidemia rantautuu muuntuneena Suomeen.

Australiassa loppukesästä ja alkusyksystä riehunut influenssaepidemia oli pahin yli kymmeneen vuoteen, kun maassa todettiin ainakin 170 000 tartuntaa. The Guardian kertoi syksyllä, että Australiassa rekisteröitiin yli 2,5 kertaa enemmän influenssatartuntoja kuin aiempana vuonna.

Ylilääkäri Hanna Nohynek THL:ltä, onko pelkoa, että Suomeen rantautuisi näin järeää influenssa-aaltoa, joka jylläsi Australiassa aiemmin tänä vuonna?

– Australian tilanteesta ei voida suoraan vetää sellaisia johtopäätöksiä, että täällä nähtäisiin vastaavanlaista, niin rajua epidemiaa.

Nohynek sanoo, että Australian epidemiassa suurin osa tartunnoista koski influenssa A -virusta, ja niistä suurin osa H3N2-muotoa. Ellei virus ole muuntunut paljon matkalla, epidemia saattaa ylilääkärin mukaan jäädä jopa tavallista lievemmäksi.

– Meillä oli edellisellä influenssakaudella ärhäkkä A/H3N2-epidemia. Voisi jopa ajatella, että se tulisi nyt lievempänä meille, kun Suomessa on jonkin verran saavutettua immuniteettia sairastetun taudin ja aiemmin annetun rokotteen ansiosta.

– Tietysti, jos virus muuntuu matkalla maailman ympäri paljon, voidaan odottaa vakavia seurauksia. Aika näyttää.

Kuinka todennäköistä on, että H3N2-virus muuntuu paljon ja aiheuttaa vakavia seurauksia Suomessa?

– Sitä on hirveän vaikea sanoa. Se on arpapeliä.

Onko teillä antaa mitään arviota siitä, milloin A-virusepidemia iskee Suomeen?

– Jo nyt kolmannes Suomessa varmistetuista influenssaviruksista on A-viruksia. Vakavamman epidemian ennustaminen on vähän kuin katsoisi kristallipalloon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?