Kaiken kokenut tiepalvelumies ei ollut uskoa näkemäänsä kuolonkolaripaikalla: ”Härskeintä, mitä olen todistanut” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaiken kokenut tiepalvelumies ei ollut uskoa näkemäänsä kuolonkolaripaikalla: ”Härskeintä, mitä olen todistanut”

Hirvensalmella ennen joulua sattunut kuolonkolari keräsi tiepalvelumiehen mukaan onnettomuuspaikalle lukuisia kameran kanssa varustautuneita ohikulkijoita, jotka häiritsivät raivaustöitä.

Melkein parikymmentä vuotta tiepalvelumiehenä työskennellyt Autoliiton tiepalvelun asiamies järkyttyi ohikulkijoiden käytöksestä Hirvensalmella. Kuvituskuva.­

29.12.2017 16:57

– Miten tämä on mennyt näin härskiksi, kysyy Autoliiton tiepalvelun asiamies Ari Marttinen.

Etelä-Savossa työskentelevä Marttinen ohjasi joulun alla liikennettä Hirvensalmella, jossa 20. joulukuuta sattunut onnettomuus vaati kahden henkilöautolla kulkeneen iäkkään ihmisen hengen.

Marttinen sanoo, että paikan päällä suorastaan vilisi ohikulkijoita, jotka pysähtelivät autolla raivausalueelle ja tulivat kuvaamaan kännyköillä ja tableteilla videota onnettomuudesta. Sitten tapahtui Marttisen mukaan jotain todella härskiä.

– Paikalle oli saapunut onnettomuudessa menehtyneiden omaisia, jotka tekivät surutyötä autonromun ja kaatuneen hakerekan edessä. Sitten yksi kännykän kanssa kuvannut mieshenkilö pyysi näitä omaisia poseeraamaan auton edessä, että hän saisi paremman kuvan.

– Se oli räikeintä ja härskeintä, mitä olen ikinä todistanut onnettomuuspaikalla, Marttinen hämmästelee.

Melkein parikymmentä vuotta tiepalvelumiehenä työskennellyt ja lähes kaiken liikenteessä nähnyt Marttinen ei ollut uskoa näkemäänsä. Hän pyysi miestä siirtymään välittömästi syrjempään ja toivoi, että tämä poistaisi omaisista mahdollisesti ottamansa kuvat.

– Omaiset olivat todella vaivautuneita. Tämä kuvaaja häiritsi heidän surutyötään. Siinä vaiheessa puutuin, että hei, olisiko aika lähteä. Kuvaaja tuhahti ja lähti pois.

Ohikulkijat ajoivat toistuvasti onnettomuuspaikan ohi

Paikalla vilisi muutamien tuntien aikana useita kuvaajia. Kukaan heistä ei Marttisen arvion mukaan edustanut mediaa. Hän päättelee asian siitä, että kukaan ei esittäytynyt median edustajaksi ja kellään kuvaajalla ei ollut ammattimaista kuvauskalustoa.

– Puolustan kyllä mediaa näissä tilanteissa. Heitä velvoittaa journalismi. Sitten kun mattimeikäläiset tulevat kuvaamaan, niin siinä ei osata ottaa huomioon hienovaraisuutta ja muita käytännönasioita, joita onnettomuuspaikalla on pidettävä mielessä.

Onnettomuuspaikan ohi ajoi hänen havaintojensa mukaan samoja autoja jatkuvasti. Jotkut autot jopa parikymmentä kertaa peräkkäin.

– Ei ole mitään järkeä rullata onnettomuuspaikan ohi jatkuvasti, vaikka toki se kiinnostaa ihmisiä, kun tilanne elää jatkuvasti.

Marttinen sanoo, että onnettomuuspaikoilla kuvaaminen ja uteliaiden parveilu liian lähellä on noussut ongelmaksi muutaman viime vuoden aikana. Nykyään kuvaajia joutuu hänen mukaansa jopa hätistelemään pois raivaustöiden ja liikenteenohjauksen jaloista. Vasta viimeisen noin vuoden aikana ongelma on hänen mukaansa kärjistynyt.

– Youtubet ja muut kanavat vilisevät onnettomuusaineistoa. Nyt, kun välineet ovat parantuneet, niin ehkä entistä useampi haluaa kuvata oman onnettomuusvideonsa.

”Toivon, että jokainen katsoisi peiliin”

Marttinen vetoaa ohikulkijoihin, että nämä eivät tekisi äkkipysähdyksiä tai ajaisi ympyrää onnettomuuspaikan ympärillä. Hän myös toivoo, että kuvaajat malttaisivat kunnioittaa enemmän uhrien omaisia.

– Jokainen voi miettiä, miltä itsestä tuntuisi, jos sosiaalisen median kautta alkaisi levitä kuvia ja videoita ja epävirallisia onnettomuustietoja – ennen kuin viranomaiset ovat tiedottaneet asiasta.

Tiepalvelumies toivoo, että jokainen onnettomuuspaikalla Hirvensalmella kuvannut ohikulkija katsoisi peiliin ja pohtisi omaa käytöstään.

– Meiltä jokaiselta pitäisi löytyä edes vähän lähimmäisen kunnioitusta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?