Tullia paenneilla salakuljetustausta – osoittivat virkailijaa aseella ja kaasuttivat puomin läpi Venäjälle

Suomesta Venäjälle väkivalloin tullipuomin läpi ajaneen kaksikon Suomen-yhtiöt ovat tuottaneet tappioita ja verorästejä

Rajanylittäjiä Vaalimaan raja-asemalla marraskuussa 2016. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen.

29.12.2017 12:35

Venäjälle väkivaltaisesti tullipuomin läpi keskiviikkoyönä ajaneella mieskaksikolla on takanaan epäonnisia bisneksiä Suomessa ja salakuljetustuomioita Venäjällä.

Nyt heille on lisäksi Viipurissa luettu syyte virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, josta enimmillään voi Venäjällä saada kymmenen vuoden vankeustuomion.

Venäjän mediassa paljon huomiota herättänyt kahakka sattui Vaalimaan vastaisella Venäjän raja-asemalla Torfjanovkassa eli Ylä-Urpalassa keskiviikkona aamuyöstä.

35- ja 37-vuotiaat olivat matkalla Mercedes-pikkubussillaan Suomesta Venäjälle. Suomen rajaviranomaiset päästivät miehet ongelmitta eteenpäin, mutta Venäjän tullivirkailijat alkoivat tutkia miesten autoa tarkemmin ja vaativat sitä läpivalaisuun.

Venäläinen iVbg-uutistoimisto kertoi viranomaislähteisiin vedoten, että tulli oli epäillyt miesten tuovan Suomen kautta auton rakenteissa Venäjälle merkittävää määrää Hollannista peräisin olevia huumeita.

Miehet eivät suostuneet auton läpivalaisuun, vaan kuljettajana ollut 37-vuotias hääti tullivirkailijan autosta uhkaamalla tätä pistoolilta näyttävällä aseella ja ajoi sen jälkeen kovalla vauhdilla tullialueelta puomin läpi.

Tullivirkailija loukkasi kahakassa lievästi itsensä ja joutui käymään Viipurissa paikkauttamassa vammojaan.

Auto löytyi pian hylättynä ja tuulilasi törmäyksestä vaurioituneena Torfjanovkan kylän keskustasta noin kolmen kilometrin päässä raja-asemasta. Miehet antautuivat myöhemmin keskiviikkona itse tulliviranomaisille.

Suomen viranomaiset tietävät tapahtuneesta, mutta eivät kommentoi sitä. Kapteeni Aki Järvinen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kuitenkin luonnehtii tapausta harvinaiseksi.

Suomen ja Venäjän rajaviranomaiset antavat virka-apua toisilleen rajaturvallisuus- ja rikostorjunta-asioissa. Järvinen ei kommentoi sitä, onko virka-apua annettu tässä tapauksessa.

Mieskaksikolla on aiemminkin ollut ongelmia rajaviranomaisten kanssa. 35-vuotias mies sai 2011 Viipurin kaupunkioikeudessa sakkotuomion yritettyään salakuljettaa Venäjälle 860 sikainfluenssarokotusta ja 400 kappaletta Elizabeth Ardenin hajuvesipulloja.

Venäläiset lehdet kertoivat lisäksi torstaina, että 37-vuotias on jäänyt kiinni tullaamattomien urheiluvaatteiden sekä pakotteiden piirissä olevien elintarvikkeiden salakuljettamisesta Venäjälle.

35-vuotias puolestaan sai sakot yritettyään viedä Venäjälle tullaamattomia autonrenkaita ja kännyköitä.

Virallisetkaan liiketoimet eivät kukoista. 37-vuotiaalla on Suomessa vuonna 2003 perustettu autotarvikeliike yhdessä 40-vuotiaan venäläismiehen kanssa, joka iästä ja samasta sukunimestä päätellen on hänen veljensä.

Yhtiön liikevaihto oli vielä vuonna 2013 kuusi miljoonaa euroa ja tulos reippaasti voitollinen. 2016 päättyneellä tilikaudella liikevaihto oli laskenut noin miljoonaan ja tulos oli hädin tuskin plussalla.

Lisäksi 37-vuotiaalla on Suomessa yhdessä ukrainalaispariskunnan kanssa vuonna 2011 perustettu kodintarvikkeita myyvä yritys. Yhtiön liikevaihto 2016 päättyneellä tilikaudella oli noin 180 000 euroa ja tappio lähes yhtä suuri, 150 000 euroa.

35-vuotiaalla on ollut kolme autokauppaa harjoittanutta yhtiötä. Yksi on lopettanut toimintansa ja kaksi on protestilistalla yhteensä yli 100 000 euron maksamattomien verojen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?