Tämä mies teki kansalaisaloitteen, joka keräsi 50000 nimeä viikossa – 9 vuotta työttömänä ollut Martin-Eric juhli yhdellä oluella

Aktiivimallin kaatamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen vaatimat 50 000 nimeä tulivat täyteen viikossa.

Torstai-illalla noin kello 20.40 oli Martin-Eric Racinen alulle laittamaan kansalaisaloiteeseen kertynyt jo yli 61 000 allekirjoitusta. Racine juhlisti saavutusta maltillisesti nostamalla lasillisen kotimaisen pienpanimon Imperial Stoutia.

28.12.2017 21:12

– Just kohta menee läpi, iloitsi Martin-Eric Racine torstaina illansuussa.

Racinen viime viikon keskiviikkona alulle laittama kansalaisaloite eteni kohti maalia huimaa vauhtia. Uusia digitaalisia verkkoallekirjoituksia tuli loppusuoralla ropisemalla. Sata minuutissa.

Vaadittavat 50 000 nimeä olivat koossa torstaina kello 17.07.

– Ihan yes!

– Se oli päivänselvää, että näin typerää lakia koskeva aloite menee läpi, mutta että se menisi viikossa, se oli toinen asia, Racine sanoo lievästi hämmästyneenä.

Muutama tunti myöhemmin Racine juhlisti saavutusta hyvin maltillisesti kostuttamalla huulensa kotimaisen pienpanimon Imperial Stoutiin. Puhelin soi koko ajan ja Racine antoi haastatteluja.

– Tämä on reserviläisten suosiossa, Racine selitti paikanvalintaa, Varustelekan myymälän yhteydessä toimivaa baaria Helsingin Konalassa.

Racine on ollut viimeiset yhdeksän vuotta työtön, mutta tehnyt runsaasti vapaaehtoista maanpuolustustyötä. Hän on toiminut tiedottajana ja kouluttajana Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä.

– Suunnitelmissa oli päästä YK-tehtäviin Keski-Afrikkaan. Siellä olisi ollut tarvetta ranskankielen taidolle, mutta minulla ei ole ajokorttia eikä Suomikaan jatkanut siellä.

Racine päätti tehdä kansalaisaloitteen, mikäli hallituksen esitys työttömyysturvalain muuttamiseksi eli ”aktiivimalli” menee läpi eduskunnassa.

Laki hyväksyttiin tiistaina 19 . joulukuuta.

– Suomessa on vahva puoluekuri, joten arvelin, että se menee läpi. Heti aamulla, kun heräsin ja luin, että se oli mennyt läpi – tosin niukalla enemmistöllä – laitoin aloitteen vireille.

– Koko työllistämispolitiikka on ollut typerää, tehotonta ja työttömiä rankaisevaa, Racine sanoo.

– Ja nyt sitä vielä tiukennettiin tuomatta pöytään mitään uutta. Pahinta on, että TE-keskusten ja aikuiskoulutuksen resursseja on leikattu eli tarjolla on vähemmän kuin ennen, mutta kiristetään otetta entisestään.

– Tämä on reserviläisten suosiossa, Martin-Éric Racine selitti valitsemaansa kuvauspaikkaa, Helsingin Konalassa sijaitsevaa baaria.

Helsinkiläinen Racine kertoo olevansa 47-vuotias ”monen alan osaaja ja pitkäaikaistyötön”.

– Teen vaikka mitä. Olen ollut musiikkialalla, markkinointitehtävissä, monta vuotta vientikaupan asioissa ja viime vuosina lähinnä vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa.

Suomessa Racine on asunut jo parikymmentä vuotta ja tuntee itsensä täysin suomalaiseksi. Musiikkimiehen hallitsemien instrumenttien kirjo on hengästyttävän monipuolinen.

Vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ja valmiustyöstä Racine kiinnostui Ukrainan kriisin yhteydessä.

Kansalaisaloitteeseen liittyvää palautetta Racinelle on tullut erittäin paljon, ja se on ollut pääosin hyvin myönteistä ja kannustavaa.

– Se laki koskettaa monia. Teki kipeää monille. Suurin osa palautteesta tuli niiden ihmisten lähipiiriltä ja läheisiltä, joita laki koskee, työttömien puolisoilta ja vanhemmilta.

– Työttömät ovat turhautuneita ja epätoivoisia, löytyykö töitä enää mistään.

Racine on ollut viimeiset yhdeksän vuotta työtön, mutta tehnyt runsaasti vapaaehtoista maanpuolustustyötä. Hän on toiminut tiedottajana ja kouluttajana Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä.

Kielteisesti kansalaisaloitteeseen suhtautuvia yhdistää Racinen käsityksen mukaan yksi asia.

– Tuntuu, että siellä on paljon nousukkaita, jotka ovat itse päässeet urallaan eteenpäin ja ajattelevat, että kaikki on vain itsestä kiinni, kun nostaa itseään niskasta, kaikki onnistuu.

– Ei sen niin helppoa ole, Racine lisää.

– Kun seuraa työttömien Faecebook-ryhmiä, kuva on ihan toinen. Siellä laaditaan ja mietitään koko ajan työhakemuksia, monet tekevät satoja ja silti aina tulee se pettymys, kun valinta ei kohdistunut heihin.

Racine kertoo päässeensä itse jo eroon raskaimmista pettymyksen tunteista.

– Mutta erityisesti alle kaksi vuotta työttöminä olleet kokevat kielteiset vastaukset hyvin musertavina.

 Erityisesti alle kaksi vuotta työttöminä olleet kokevat kielteiset vastaukset hyvin musertavina.

Racine lähtisi itse miettimään työllistämistä työnhakijoiden tarpeista käsin, ”asiakaslähtöisemmin”.

– Mitä tarvitaan? Mikä on asiakkaan etu? Itse tarvitsin ajokortin kustantamista, jollekin muulle se voi olla työturvallisuuskortti tai tulityökortti.

– Ja työkyvyttömät pitää päästää eläkkeelle riippumatta siitä, mikä on vakuutuslääkärin lausunto, Racine lisää.

Näin Racine perusteli kansalaisaloitteensa:

HE 124/2017 vp:n nojalla maksettavaa työttömyysturvaa leikataan aina, kun työnhakijan ponnistukset oman työllisyytensä edistämiseksi eivät ole tuottaneet tuloksia.

Työnhakija ei kuitenkaan päätä rekrytointiprosessin tuloksista, vaan työnantaja niistä päättää, joten on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että työnantajan rekrytointivalinta ei ole osunut häneen.

Työnhakija ei myöskään päätä siitä, onko omalla kotiseudullaan hänen urasuunnitelmiaan tukevia työllisyyspalveluita edes tarjolla, saatikka siitä, tuleeko hän valituksi hänen hakemiinsa palveluihin, vaan TE-toimisto päättää molemmista, joten on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että hän ei ole saanut TE-toimistoltaan hänen tarvitsemiaan palveluita.

Samoin muissakin työllisyysasioissa; päätös tuloksista ei juurikaan ole työnhakijan käsissä.

Eduskunnan 19.12.2017 hyväksymä HE 124/2017 vp on laki, joka rankaisee kansalaista asioista, jotka eivät ole hänen päätettävissään. Sellainen laki on absurdia, minkä takia se ei ole täytäntöönpanokelpoinen, joten HE 124/2017 vp:n tulee kumota välittömästi.

  • Katso alla olevalta videolta, mitä aktiivimalli tarkoittaa.

Aloitteen tarkoituksena on kumota mainittu laki.

Kansalaisaloite.fi on oikeusministeriön ylläpitämä ja tuottama verkkopalvelu. Koska eduskunta on seuraavan kerran koolla vasta helmikuussa, Racine aikoo pitää aloitteen ”auki” vielä tammikuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?