Sebastian

Kotimaa

Stockmann hyllytti tiernapojat – tummaksi maalattu naama videolla oli osalle liikaa

Julkaistu:

Somekohu
Stockmannin somessa julkaisema tiernapoikavideo aiheutti kuohuntaa, kun yhden henkilön kasvot oli maalattu tummiksi. Oululaisen Tiernasäätiön pitkäaikainen puheenjohtaja sanoo, että ainakaan Oulussa perinteestä ei aiota luopua.
Stockmann veti joulun alla sosiaalisesta mediasta pois videon, jossa muutamat Helsingin keskustan Stockmannin työntekijät esiintyivät tiernapoikina. Yhden henkilön kasvot oli värjätty tummiksi.

Tiernapoikaesityksen perinteen mukaisesti Murjaanien kuningas, yksi tiernapojista, esitetään tummaihoisena – usein kasvot tummaksi maalattuna.

Video julkaistiin 19. joulukuuta. Sosiaalisessa mediassa videota arvosteltiin rasistiseksi. Tavaratalo reagoi kritiikkiin poistamalla videon 23. joulukuuta ja pyytämällä vielä samana päivänä anteeksi.
Stockmannin julkaiseman twiitin perään ilmestyi pian vastakritiikkiä sille, että tavarataloketju oli reagoinut rasismisyytöksiin ja poistanut videon.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tiernapoikia esitetään eri puolilla Suomea joulun alla, ja sen juuret juontavat keskiaikaisiin mysteerinäytelmiin. Näytelmissä kolme tietäjää käyvät Jeesus-lapsen luona.

Oulussa ei aiota muuttaa perinteitä

Tiernapoikaperinne on vahvoilla etenkin Oulussa. Paikallisen Tiernasäätiön hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja, nykyisin jo tehtävästä eläköitynyt Tuure Holopainen sanoo, että rasismikeskustelua on käyty aiemminkin esitykseen liittyen. Holopainen pitää kuitenkin kiinni siitä, että ainakin Oulussa Murjaanien kuningas on esityksessä joko tummaihoinen henkilö tai sitten hahmon esittäjän kasvot maalataan tummaksi.

– Meillä on Suomessa hyvin pitkä perinne tiernapojista, 1880-luvulta lähtien. Niin kauan kuin tiernapojat on Suomessa ollut, on yksi henkilöistä ollut joko tummaihoinen tai hänen kasvonsa on maalattu.

Holopainen ei näe tummaksi värjätyissä kasvoissa mitään rasismiin viittaavaa.

– Meillä on ollut tiernapoikajoukkueita, joihin Murjaanien kuninkaaksi on halunnut tummaihoisia henkilöitä. Eivät hekään ole pitäneet sitä rasistisena, Holopainen sanoo ja lisää, että hänen muistikuviensa mukaan rasismikeskustelua käytiin Oulussa noin kymmenisen vuotta sitten.

”Murjaanien kuningas on viaton henkilö”

Uusimpaan kohuun Holopainen suhtautuu kaksijakoisesti. Hän pohtii, että jokainen voi reagoida kasvojen maalaamiseen haluamallaan tavalla. Hän kuitenkin pitää kiinni siitä, että kyse on perinteestä, jota sopii vaalia.

– Keskustelu osoittaa, ettei historiallista taustaa tunneta. Esityksessä valkoihoinen Herodes esittää eurooppalaista ja Murjaanien kuningas afrikkalaista. Näytelmässä Murjaanien kuningas on viaton, kun taas valkoinen mies Herodes on tarinan roisto.

Kriittisten äänien mukaan naaman maalaaminen tummaksi pilkkaa alisteisessa asemassa olevia ja heidän ominaisuuksiaan. Muuttavatko tällaiset näkemykset teidän ajattelutapaanne asiaan?

– Eivät muuta lainkaan. Totta kai ymmärrän, jos tällaista rasismikeskustelua halutaan käydä. Jos halutaan lähteä siitä, että pelkkä väri merkitsee jonkinlaista pilkkaamista, niin sitten. Mutta kun tämä perinne aloitettiin, en usko, että tällaista keskustelua käytiin.


”On herättänyt tunteita myös toiseen laitaan”

Tiernapoikaesityksen aikaansaama somekohu yllätti Stockmannin viestinnässä. Tavaratalon viestinnästä vastaava Nora Malin toteaa IS:lle, että somevideo herätti voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

– Video on herättänyt tunteita myös toiseen laitaan. Video on johtanut runsaaseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa.

Kohu sai alkunsa, kun muutama Helsingin Stockmann Herkun työntekijä esitti tavaratalossa joulun alla tiernapoikia. Tavaratalon työntekijä kuvasi osan esityksestä videolle ja julkaisi sen Helsingin keskustan Stockmannin someseinällä.

Yksi henkilöistä esitti Murjaanien kuningasta. Hän oli perinteiden mukaisesti värjännyt naamansa mustaksi. Useat henkilöt kritisoivat videota rasistiseksi, ja Stockmann veti pian videon pois Facebookista.

– Tavoitteemme oli ilahduttaa asiakkaita. Jotkut eivät videota kuitenkaan näin kokeneet, joten se poistettiin.

Facebookissa ja Twitterissä julkaisemassanne anteeksipyynnössä viittaatte someohjeisiinne. Millä tavalla tämä video rikkoi someohjeitanne ja tarkemmin, mitä kohtaa ohjeissa?

– Meillä on yleiset ohjeet, että tarkoitus ei ole ketään loukata.

Tulkittiinko video Stockmannin puolelta rasistiseksi, kun video poistettiin?

– Videolla haluttiin ilahduttaa, ja koska kaikki eivät näin kokeneet, se haluttiin poistaa. Saimme eri kanavissa asiasta palautetta.

Millaisia muita toimenpiteitä tämä kohu Stockmannilla aiheutti?

– Lähinnä tämä on johtanut keskusteluun asiakaskunnassamme ja tavaratalossamme sisäisesti, että millaisia asioita nostamme esille.

Kaikesta päätellen, vastakritiikistä huolimatta, tiernapoikia ei ilmeisesti nähdä enää tässä muodossa teidän somekanavissanne?

– Sanoisin, että tässähän on kyse siitä, miten asioita esitetään. Tällä tavalla esitys ainakin aiheutti kritiikkiä, eikä sitä enää käytetä. Erilaisia tapahtumia ja joulutervehdyksiä nähdään talossamme jatkossakin.

Miten olette suhtautuneet vastakritiikkiin?

– Monet markkinointiteot aiheuttavat mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kun syksyllä Hullujen Päivien muovikassit tulivat maksullisiksi, se aiheutti kovasti keskustelua. On ihan luonnollista, että keskustelua syntyy.

Rasismitutkija: Perinteet eivät ole kiveen hakattuja

Perinteet eivät ole kiveen hakattuja. Jos joku loukkaantuu, on syytä pohtia, pitäisikö perinnettä muuttaa.

Näin pohtii sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistolta. Rasismia tutkivan Puurosen mukaan tiernapoikakeskustelu liittyy kiinteästi vuosikymmeniä sitten käytyyn keskusteluun neekeri-sanan käytöstä.


– Suomessa neekeri-sanaa käytettiin vielä muutamia vuosikymmeniä sitten varsin yleisesti. Sitten, kun meille alkoi tulla muualta ihmisiä, ja he kokivat sen loukkaavaksi, sanan käytöstä luovuttiin.

Tiernapoikakeskusteluun tulisi professorin mukaan suhtautua samalla tavalla: kokevatko vähemmistöt loukkaavana sen, että tummaihoista Murjaanien kuningasta esittää usein valkoihoinen henkilö, jonka kasvot on maalattu mustaksi.

– Ei siitä mitään haittaa ole, että asiasta keskustellaan kriittisesti. Harvoin juurtuneita perinteitä nähdään ongelmallisina. Ne otetaan itsestään selvänä ennen kuin joku hoksaa alkaa niitä kritisoida.

Puurosen mukaan asiaa pitäisi lähestyä kysymällä suoraan niiltä, joita perinne voisi mahdollisesti loukata.

– Yksi tapa rasismintutkimuksessa määritellä rasismia on se, että kysytään ihmisiltä, joita asia koskee. Jos asia loukkaa, täytyy se uskoa, vaikka me enemmistönä olemme sitä mieltä, että se on harmitonta ja perinnettä.

Puurosen mielestä tiernapoikaesityksessä voisi luopua yhden henkilön kasvojen maalaamisesta mustaksi.

– Esityksen uudelleensanoittaminen ja henkilöhahmojen vaihtaminen ei vaadi kovin suurta mielikuvitusta.

Tiernapojat

 • Satoja vuosia vanha jouluperinne. Juuret keskiaikaisissa mysteerinäytelmissä.
 • Perinne on kulkeutunut Suomeen ja Oulun seudulle Euroopasta Ruotsin kautta ja elänyt vahvana etenkin Pohjois-Pohjanmaalla. Koululaiset kiertelivät Ylen mukaan jo 1800-luvulla Oulun taloissa kartuttaakseen kukkaroitaan.
 • Tiernapojat kuvaa kolmen tietäjän käyntiä Jeesus-lapsen luona. Kolmen tietäjän on tulkittu edustavan Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa, minkä vuoksi yksi heistä, Murjaanien kuningas, on esitetty perinteisesti tummaihoisena.
 • Tiernapoika-sana tulee ruotsin stjärna-sanasta (tähti).
 • Henkilöt: Kuningas Herodes (eurooppalainen, pukeutunut miekkaan ja kruunuun, antaa käskyn surmata kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat pojat Betlehemissä), Murjaanien kuningas (pohjoisafrikkalainen, tunnetaan hyvyydestään), Knihti (Herodeksen palvelija) ja Mänkki (tähdenpyörittäjä, pienin tiernapojista).
Lähteet: Yle, Tiernasäätiö, Wikipedia

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  2. 2

   Las Palmasista palaavien kovan onnen matkaajien viimeinenkin lento myöhässä

  3. 3

   Ruotsin perhesurma: Oliko harvinainen oireyhtymä syy vanhempien julmaan päätökseen?

  4. 4

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  5. 5

   Rocklegenda Tom Pettyn kuolinsyy selvisi

  6. 6

   Uusi pakastepizza sai legendan maineen, mutta monessa Lidlissä ovat vastassa vain tyhjät laarit: ”Nähty täällä”, ihmiset vinkkaavat toisilleen

  7. 7

   Radiojuontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  8. 8

   Jari Sillanpään kodista löytyi nestepusseja – poliisi hämmästyi käyttösyystä: ”En ole koskaan kuullut tällaisesta”

  9. 9

   Raportti Las Vegasin joukkosurmasta julki: FBI kiinnostui uudesta henkilöstä, hurjalle salaliittoteorialle loppu

  10. 10

   Norwegianin Dreamliner rikkoi Atlantin ylityksen nopeusennätyksen – lensi ääntä nopeammin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Meghan Markle rikkoi räikeästi protokollaa kouluvierailulla – teki kuninkaallisilta tiukasti kielletyn eleen

  2. 2

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  3. 3

   Pikkulapsi sairaalaan Las Palmasin lentohelvetistä – kapinoivat matkustajat vaativat tavaroitaan lentokoneesta

  4. 4

   Espoosta paljastui järkyttävä suhdehelvetti: Oma mies hakkasi naista vuosien ajan joka viikko ja raiskasi kerran kuussa

  5. 5

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  6. 6

   Mitä kuuluu Poliisiopisto-elokuvien tähdille? Näin heille kävi 80-luvun hittielokuvien jälkeen: lääkeyliannostus, traaginen kuolema...

  7. 7

   Uusi pakastepizza sai legendan maineen, mutta monessa Lidlissä ovat vastassa vain tyhjät laarit: ”Nähty täällä”, ihmiset vinkkaavat toisilleen

  8. 8

   Jari Sillanpään kodista löytyi nestepusseja – poliisi hämmästyi käyttösyystä: ”En ole koskaan kuullut tällaisesta”

  9. 9

   Radiojuontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  10. 10

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  3. 3

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  4. 4

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  5. 5

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  6. 6

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  7. 7

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  8. 8

   Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

  9. 9

   13 sisarusta löydettiin kammottavista oloista kotoaan Yhdysvalloissa – vanhemmille syytteet kidutuksesta

  10. 10

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  2. 2

   Las Palmasista palaavien kovan onnen matkaajien viimeinenkin lento myöhässä

  3. 3

   Ruotsin perhesurma: Oliko harvinainen oireyhtymä syy vanhempien julmaan päätökseen?

  4. 4

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  5. 5

   Rocklegenda Tom Pettyn kuolinsyy selvisi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Meghan Markle rikkoi räikeästi protokollaa kouluvierailulla – teki kuninkaallisilta tiukasti kielletyn eleen

  2. 2

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  3. 3

   Pikkulapsi sairaalaan Las Palmasin lentohelvetistä – kapinoivat matkustajat vaativat tavaroitaan lentokoneesta

  4. 4

   Espoosta paljastui järkyttävä suhdehelvetti: Oma mies hakkasi naista vuosien ajan joka viikko ja raiskasi kerran kuussa

  5. 5

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  3. 3

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  4. 4

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  5. 5

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  6. Näytä lisää