Ilmatieteen laitoksen varoituskartta loimuaa oranssina: Näin joulun myräkkä vyöryy Suomen yli – lunta jopa 20 cm! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ilmatieteen laitoksen varoituskartta loimuaa oranssina: Näin joulun myräkkä vyöryy Suomen yli – lunta jopa 20 cm!

Suomen yli kulkee aatonaattona matalapaine, joka tuo monin paikoin runsaita lumisateita ja navakkaa tuulta.

23.12.2017 9:19

Lauantaina sää muuttuu Suomessa monin paikoin sateiseksi ja tuuliseksi. Päivystävä meteorologi Juha Föhr Forecalta sanoo, että lunta voi sataa paikoin jopa yli 20 senttiä.

  • Artikkelin pääkuvana olevalla videolla nähdään Forecan sääennuste aatonaatolle.

Matalapaine liikkuu vähitellen aamun ja päivän aikana Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yli itäkaakkoon. Samalla matalapaineeseen liittyvä sadealue leviää suureen osaan maata. Lunta, vettä tai räntää sataa meteorologin mukaan paljon.

– Maan länsiosassa sade muuttuu laajalti rännäksi ja vedeksi. Mitä lounaisempaan osaan maata mennään, sitä vetisempi se lopputulos on, Föhr sanoo.

Navakoiden tuulien takia lumi kinostuu monin paikoin. Ajokeli on tänään huono tai erittäin huono suuressa osassa maata. Ilmatieteen laitos julkaisi lauantaina aamulla twiitin, joka tiivistää sen, miksi tien päällä on syytä olla tarkkana aatonaattona:

Pakkasta on lauantaina suuressa osassa maata. Aivan etelässä, lounaassa ja länsirannikolla lämpötila noussee plusasteille. Länsirannikolla lämpötila saattaa nousta jopa neljään asteeseen iltapäivällä.

Pääkallokelejä luvassa

Föhr varoittaa, että ajokeli muuttuu suorastaan vaaralliseksi yön aikana monin paikoin etelässä, lounaassa ja lännessä, kun ensin sää käväisee lämpöasteilla ja sitten yön aikana alkaa pakastaa. Ajokeli muuttuu huonoksi ja päivän aikana.

– Kokonaisuutena keliä huonontaa sekä lumi että räntäsade sekä sään lauhtumisesta aiheutuva liukkaus ja märkien tienpintojen jäätyminen illalla ja yöllä. Etenkin lännessä, Föhr tiivistää.

  • Alla Ilmatieteen laitoksen ennustegrafiikkavideo lumisateen etenemisestä.

Jouluaatosta on tulossa pakkaspäivä lähes koko maahan. Aivan Suomen lounaisimmissa osissa lämpötila saattaa nousta nollaan tai vähän sen yläpuolelle.

– Aatto on hyvin tuulinen päivä monin paikoin. Aamulla vielä idässä ja Kainuussa tulee lumikuuroja. Aaton iltana myös idässä poutaantuu. Pilvisyys jää runsaan puoleiseksi itä- ja pohjoisosissa maata. Maan länsiosissa on osaksi selkeää.

Uusi matalapaine on kehittymässä Perämerellä, mikä tuonee joulupäiväksi lumisateita Pohjois-Pohjanmaalle, Koillismaalle ja Etelä-Lappiin.

– Etelän säässä ei tapahdu muutoksia jouluaattoon verrattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?