Pelastusarmeija ruuhkautuu avunpyynnöistä joulun alla: ”Vanhemmat toivovat, että lapsi saisi edes jotakin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pelastusarmeija ruuhkautuu avunpyynnöistä joulun alla: ”Vanhemmat toivovat, että lapsi saisi edes jotakin”

Pelastusarmeijan Helsingin sosiaalipalvelukeskuksen johtaja Kirsi Huldén sanoo, että joulunalus on vuoden kiireisintä aikaa.

Julkaistu: 23.12.2017 6:34

Joulunalusaika on ruoka-apua jakavalle Pelastusarmeijan Helsingin sosiaalipalvelukeskukselle erityisen kiireistä aikaa. Asiakkaat pyytävät avustusta voidakseen viettää joulua.

Pelastusarmeijan Helsingin sosiaalipalvelukeskuksen johtaja Kirsi Huldén sanoo, että joulunalusaika on keskukselle vuoden kiireisintä aikaa niin ruoka-apupyyntöjen kuin myös muiden avustuspyyntöjen suhteen.

– Kyllä joulu näkyy aika merkittävästikin. Meillä käy paljon enemmän ihmisiä tässä joulun alla, ja avuntarvitsijoita on huomattavasti enemmän kuin muina kuukausina. Kaikkia pyyntöjä emme pysty ottamaan edes vastaan.

Pelastusarmeijan ruoka-apu toimii eri tavalla kuin muut ruokajaot, sillä ruoka-apua haetaan pääasiallisesti joko nettiajanvarauksen tai puhelimitse tehdyn ajanvarauksen kautta.

Joulun alla perjantaina 22. joulukuuta sosiaalipalvelukeskuksen tiloissa Helsingin Kalliossa järjestettiin ruokajako aiemmin järjestetyssä Pelastusarmeijan yksinäisten joulujuhlassa käyneille asiakkaille. He saivat juhlassa joululahjan lisäksi myös lipukkeet, joilla voivat hakea keskuksesta ruokaa joulun alla.

Pelastusarmeijan Helsingin sosiaalipalvelukeskuksen johtaja Kirsi Huldén kertoo, että joulun alla tulee eniten ruokapyyntöjä.

Huldén sanoo, että ihmisten huoli joulunvieton kustannuksista alkaa näkyä jo marraskuussa.

– Marraskuun loppupuolella ihmiset alkavat kyselemään jouluavustuksia. Verkkoajanvarauksemme tukkeutui jo marraskuun puolivälin paikkeilla. Emme pystyneet enää vastaamaan ihmisten lähettämiin viesteihin, joten he joutuivat ottamaan yhteyttä ajanvarausnumeroon.

”Heillä ei ole mitään millä kustantaa joulu”

Joulunvieton mahdollistaminen ja joulusta rahallisesti selviäminen huolettaa etenkin lapsiperheitä ja vanhuksia.

– Ihmisillä on jouluna erityisesti rahanmenoa, koska kaikki haluavat viettää joulua. Paljon on vanhempia, jotka haluaisivat ostaa lapsille lahjoja ja laittaa jouluruokaa, mutta heillä ei ole mitään millä kustantaa joulu.

– On myös paljon vanhuksia, jotka haluaisivat tarjota joulun lapsilleen ja lapsenlapsilleen, mutta eivät pysty heille sanomaan, että heillä ei ole rahaa lahjoihin ja ruokaan. He tekevät sitten parhaansa, että pystyvät jonkinlaisen joulun tarjoamaan, ja hakevat meiltä apua.

Elintarvikkeista kysellään vuoden ympäri eniten lihaa, kanaa ja kananmunia sekä maitotuotteita.

Huldén sanoo, että asiakkaiden pyynnöistä ja avustustarpeista keskustellaan toimistolla järjestetyssä tapaamisessa. Hän kertoo, että joulun alla tulee eniten ruokapyyntöjä, mutta jonkun verran pyydetään myös lahjoja ja lahjakortteja.

– Jaamme ihmisten meille lahjoittamia joulupaketteja ja lahjoja lapsille tässä joulun alla, ja tuemme asiakkaita myös pienillä lahjakorttisummilla, joilla voi ostaa jotain kaupasta.

Pelastusarmeijan sosiaalipalvelukeskus saa ruokansa ilmaisina lahjoituksina kaupan ja tuottajien ylijäämävarastoista, sekä erityislahjoituksina kaupoilta ja yhteistyötahoilta.

Se, mitä elintarvikkeita asiakkaille jaetaan, riippuu siitä, mitä tuotteita eri kaupoista kulloinkin saadaan. Siksi asiakkaille ei voida joulun alla taata juuri jouluruokia, vaikka moni niitä toivookin.

– Jonkun verran on erityislahjoituksia – kuten joulukinkut, joita nyt saimme. Muutamat ihmiset ovat pyytäneet puhelimessa, että saisivat juuri joulukinkun.

Huldénin mukaan tänä vuonna ruokaa on riittänyt kaikille halukkaille, mutta joskus on jouduttu turvautumaan osittain tukusta ostettuun ruokaan.

”Vanhempien huoli ja helpotus lasten lahjoista on suuri”

Asiakkaille jaettavia elintarvikkeita Pelastusarmeijan Helsingin sosiaalipalvelukeskuksessa Kalliossa.

Vähävaraisten perheiden asema korostuu erityisesti joulun alla, jolloin rahaa tarvitsisi niin lahjoihin kuin tarjoiluihinkin. Huldén sanoo kohdanneensa monia koskettavia hetkiä, kun vanhemmat ovat helpottuneet lapsiensa avustuksena saamista lahjoista.

– Muistan joululahjoja tai lahjakortteja hakeneita perheitä, jotka ovat olleet todella kiitollisia ja sanoneet, että nyt saa vähän lahjoja lapsille. Vanhempien huoli ja helpotus lasten lahjoista on suuri. Vanhemmat toivovat, että lapsi saisi edes jotakin. Se koskettaa todella voimakkaasti.

– Lapset usein vertailevat kouluun lomalta palatessaan, että mitä kukakin on saanut. Ja on surullista, että on perheitä, joilla ei ole varaa lapsille lahjoja ostaa.

Huldén muistuttaa, että vaikka avunpyyntöjä tulee eniten juuri joulun alla, on vähäosaisten tarve avulle Suomessa jatkuva.

– Kun miettii, että kuinka moni haluaa jonottaa vaikkapa Myllypuron ruokajonossa tunteja. Se kertoo siitä, että ihmisillä on hätä ja jatkuvasti tarve saada ruokaa. Ei vain meiltä, vain myös muilta ruoka-aputoimijoilta. Ihmiset elävät toimeentulon äärirajoilla. Kukaan ei tule tänne huvikseen, vaan he hakevat apua tarpeeseensa, hän lopettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?