Ajokeli vaarallinen joulunpyhien ajan: Aatonaattona ja Tapaninpäivänä lumimyräkkä, välissä pääkallokelejä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ajokeli vaarallinen joulunpyhien ajan: Aatonaattona ja Tapaninpäivänä lumimyräkkä, välissä pääkallokelejä

Aatonaattona näkyvyys on vaakarännän vuoksi huono, tienpinnat ovat täynnä sohjoa ja illan myötä kiristyvä pakkanen saa aikaan varsinaiset pääkallokelit.

22.12.2017 21:58

Aatonaatoksi ennustettu lumimyräkkä uhkaa edelleen joulun menoliikennettä, sillä lähes koko Suomessa ajokeli on lauantaina kehno. Sade alkaa varhain aamulla Vaasan seudulla ja etenee päivän mittaan länsirannikolta koko maahan. Vain Pohjois-Lappi jää poutaiseksi, mutta kaikkialla muualla sataa vettä tai lunta.

– Sade alkaa lumena, mutta se muuttuu maan etelä- ja länsirannikolla vedeksi, kun lunta on tullut jonkin aikaa. Se aiheuttaa kökköä ajokeliä, että ensin on satanut lunta ja se muuttuu sohjoksi heti perään, Forecan meteorologi Joanna Rinne varoittaa.

  • Otsikon alla olevalla animaatiovideolla näkyy, miten myräkkä iskee lähes koko Suomeen lauantaina.

Meteorologi suosittelee etelästä Itä-Suomeen suuntaavia lähtemään tien päälle mahdollisimman aikaisin aamulla. Länteen päin menevät tuskin pystyvät välttämään myräkkää, elleivät lähde jo aamuyöllä ajamaan.

Kaikista runsaiten lunta sataa Oulun seutuvilla, Kainuussa, Koillismaalla ja Pohjois-Karjalassa. Näillä alueilla ajokeli on kaikista huonointa.

– Ajokeli on huonoa koko maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa, Rinne kertoo.

Sateiden mukana lämpötila nousee suuressa osassa maata nollasta neljään asteeseen. Pakkasta on vain Pohjois-Karjalassa ja maan pohjoisosissa, missä pakkanen on hyvinkin kireää.

Ajokeli on haastava koko joulunpyhien ajan.

”Nyt kannattaa ottaa nastat mukaan”

Lumisadealueeseen liittyy myös voimakas tuuli. Virallisesti ennusteissa ei näy varsinaista myrskyä, mutta todennäköisesti myrskytuuli puhaltaa jossain vaiheessa päivää Suomen merialueilla, meteorologi sanoo.

– Sää tuntuu hyvin tuuliselta missä tahansa maa-alueillakin ja se tarkoittaa sitä, että sieltä tulee ihan perinteistä vaakaräntää tai vaakalunta. Etelän ja lännen tapauksissa tulee vaakavettä päin tuulilasia. Se tulee huonontamaan ajokeliä entisestään, kun tuulen mukana tulee tavaraa päin ikkunaa.

Kun sadealue väistyy itään, niin lämpötila alkaa painua illan edetessä pakkaselle. Se tarkoittaa sitä, että märkä ja sohjoinen tienpinta jäätyy, ja edessä ovat varsinaiset pääkallokelit.

– Se kannattaa ottaa huomioon, että vaikka sateet olisivat menneet ohi, teillä voi olla yllättävän petollisia paikkoja, kun siellä onkin jäätä. Nyt kannattaa ottaa nastat mukaan niin autoissa, polkupyörissä kuin jalkineissa.

  • Alla olevalla videolla lauantain tarkempi sääennuste.

Jouluaattona maan itäosissa tulee vielä heikkoja lumisateita. Etelässä, lännessä ja Lapissa aaton sää on poutainen. Lapissa pakkanen paukkuu kireänä ja etelässä lämpötila laskee nollaan tai hieman pakkasen puolelle sunnuntaina. Joulupäivä on vielä nykyisten ennusteiden mukaan suhteellisen kuiva pakkaspäivä koko maassa.

Kun paluuliikenne kunnolla pääsee alkamaan tapaninpäivänä, etelästä Suomeen nousee uusi lumisadealue. Pikkuhiljaa lumisade muuttuu suurimmassa osassa maan eteläosaa vedeksi. Lämpötilat nousevat jopa viiden asteen tuntumaan etelärannikolla ja lumisadealue liikkuu päivän aikana pohjoisemmaksi. Lapissa tapaninpäivänä pakkaset paukkuvat -20 asteen tuntumassa.

– Näyttää siltä, että maan etelä- ja keskiosissa ajopäivät, eli tapaninpäivä ja huominen ovat keleiltään varsin kökköjä. Kannattaa varata oikein kunnolla ajoaikaa, muistaa turvavälit ja ajaa keliin sopivaa nopeutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?