Katso harvinaiset kuvat – näin Helsinki on muuttunut sadassa vuodessa

Signe Branderin ja Pete Aarre-Ahtion suosittu valokuvanäyttely julkaistaan IS:n verkkolehdessä.

Pete Aarre-Ahtio kuvasi Signe Branderin tallentamia näkymiä uudelleen. Kuvista näkyy, kuinka Helsinki on kasvanut.

25.12.2017 9:00

Joulunpyhinä on mahdollista lähteä Aikamatkalle Helsinkiin - poistumatta kotoa, ilman pulkkaa ja poroa, vain käden käänteessä, kevyesti klikkaamalla.

Ilta-Sanomat julkaisee nyt verkkolehdessä Signe Branderin ja Pete Aarre-Ahtion suuren suosion saavuttaneen yhteisen valokuvanäyttelyn kuvat.

Voit katsoa, miltä Helsinki näytti Signe Branderin (1867–1942) ikuistamana reilut sata vuotta sitten, ja miltä sama paikka ja maisema näyttää nyt, Ilta-Sanomien valokuvaajan Pete Aarre-Ahtion kuvaamana.

Kuvapareja on yhteensä 38.

Aarre-Ahtio yritti olla mahdollisimman uskollinen kollegansa Branderin valitsemille kuvakulmille ja rajauksille. Aina se ei ollut mahdollista, koska Branderin jalansijoilla voi nykyisin seistä talo, tai kuvaan olisi tullut pelkkää lähikuvaa seinästä.

Helsingin Muinaismuistolautakunta antoi Branderille tehtäväksi tallentaa kameralla pääkaupungin nopeasti muuttuvia maisemia ja näkymiä.

Vuosi oli 1906.

Kun Helsingin Kaupunginmuseo uudella vuosituhannella julkaisi Branderin kuvat digitoituina, Aarre-Ahtio innostui lähtemään Branderin jäljille.

Näyttelyn kuvaparit kertovat siitä valtavasta muutoksesta, jonka läpi Helsinki on elänyt. Taloja ja kortteleita on purettu, uusia on rakennettu, nuoret puut ovat kasvaneet vanhoiksi puiksi, ja toisaalta kuvista saattaa löytää aivan yllättäviäkin yksityiskohtia, jotka eivät ole muuttuneet lainkaan.

Yleisö onkin viihtynyt kuvaparien edessä poikkeuksellisen pitkään ja hartaasti omia löytöretkiä tehden. Kuvat ovat herättäneet muistoja, ja ajatuksia ajan kulumisesta.

Näyttely Aikamatkalle Helsinkiin on parhaillaan esillä Sanomatalon alakerrassa. Se avautui joulukuun alussa ja jatkuu vuoden loppuun.

Aikamatkalle Helsinkiin -näyttely on parhaillaan esillä Sanomatalon alakerrassa. Nyt suuren suosion saavuttaneen valokuvanäyttelyn kuvaparit löytyvät alempaa tästä artikkelista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?