Naapurit eivät aavistaneet, mitä kravatti kaulassa kulkevan miehen kodista löytyisi – totuus alkoi paljastua vasta hirveästä hajusta

Suomalaisten kodeista löytyy toisinaan karuja yllätyksiä. Asunto voidaan ottaa taloyhtiön päätöksillä haltuun kolmeksi vuodeksi.

23.12.2017 7:50

Taloyhtiö hääti äskettäin Tampereella 91-vuotiaan rouvan ja otti asunnon kolmeksi vuodeksi hallintaansa. Taloyhtiön mielestä asunnossa oli siisteysongelma.

Kiinteistöliiton Päijät-Hämeen toiminnanjohtajan Raimo Kiljusen mukaan haltuunottojen määrä on viime vuosina lisääntynyt. Syyt ovat useammin osakkaiden taloudessa kuin heidän elämäntavoissaan.

– Vanhojen asuntoyhtiöiden peruskorjaus voi tulla maksamaan 1500 euroa neliöltä. Silloin lainakustannukset yhdessä asumiskustannusten kanssa voivat nousta niin korkeiksi, etteivät osakkaat selviäkään velvoitteistaan, ja taloyhtiö joutuu tekemään haltuunottopäätöksen, Kiljunen kertoo.

Asunto voidaan ottaa taloyhtiön päätöksillä haltuun kolmeksi vuodeksi. Haltuunotto on asumishäiriöissä yleensä viimeinen kortti, muistuttaa Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Haltuunottoon johtavat tilanteet koskevat yleensä tapauksia, joissa osakas on jättänyt yhtiövastikkeensa hoitamatta.

Taloyhtiön kannattaa käynnistää haltuunottomenettely jo 2–3 kuukauden vastikerästien perusteella.

– Jos taloyhtiö ei menettelyyn ryhdy, niin muut osakkaat voivat joutua rästien maksajiksi, toteaa Hupli.

Jos osakas elää häiritsevää elämää, joka haittaa taloyhtiön muita asukkaita voi sekin johtaa asunnon haltuunottoon.

– Taloyhtiöistä ei pidä tehdä kuitenkaan hiljaiselon keitaita, sillä elämästä syntyy aina ääniä. Asukkaiden pitää ottaa naapurit kohtuudella huomioon, Hupli toteaa.

IS kokosi esimerkkejä haltuunotoista ja häädöistä viime vuosilta. Kiinteistöliitolla ei ole tilastoja tapausten määristä, mutta joka vuosi haltuunottoihin liittyviä neuvontapuheluita tulee runsaasti.

Omistusasunnon haltuunoton ja vuokrasuhteen purun edellytykset ovat pääosin samat.

Miesystävä metelöi – naisen asunto otettiin haltuun

Yli 70-vuotias nainen sai häädön asunnostaan, jonka taloyhtiö otti kolmeksi vuodeksi haltuunsa. Hän valitti ratkaisusta hovioikeuteen, mutta ei saanut valituslupaa.

Taloyhtiö oli saanut kyllikseen naisen ja hänen miestuttavansa vuosia jatkuneesta metelöinnistä.

Nainen sai useita suullisia ja kirjallisia varoituksia, mutta niillä ei ollut mitään vaikutusta.

Oikeudessa nainen kertoi, että metelöinnin aiheutti hänen luonaan vieraileva mies. Hän oli lukuisia kertoja pyytänyt miestä poistumaan asunnosta, mutta mitään ei ollut tapahtunut eikä hän enempää voinut tehdä.

Naiselle tuli täytenä yllätyksenä, että hän on huoneiston asukkaana ja omistajana vastuussa myös vieraidensa käytöksestä.

 Mies lähti aamuisin kravatti kaulassa ja puku päällä myymälän tiskin taakse, eikä hänen elämäntavoistaan voinut ulospäin ajatella, että elämänhallinta olisi jotenkin pielessä.

Taloyhtiön harkinta petti

Kaksi vesivahinkoa pienessä yksiössä neljän vuoden sisällä oli liikaa taloyhtiölle, joka ratkaisi ongelman antamalla omistajalle varoituksen ja ottamalla asunnon hallintaansa kolmeksi vuodeksi.

Omistajaa taloyhtiön menettely ei tyydyttänyt, ja hän mittautti päätösten laillisuuden käräjäoikeudessa ja edelleen hovioikeudessa.

Pienelle asuntoyhtiölle päätökset kävivät kalliiksi. Sille tulivat noin 50 000 euron remontti- ja oikeuskulut.

Taloyhtiö aloitti asunnossa remontin, mutta jätti sen kesken kustannusten jaon vuoksi. Kun rakenteita avattiin, ilmeni, että keittiön viemäri kaatoi väärään suuntaan, ja viemäristä löytyi tukos.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön on pidettävä vesi- ja viemärijohdot kunnossa, mutta taloyhtiö esittikin omistajalle noin 10 000 euron remonttilaskun.

Omistaja ei laskua maksanut. Käräjäoikeus totesi, että vesivahinko ei johtunut omistajan kunnossapitovastuuseen kuuluvasta viasta, vaan vastuu oli taloyhtiöllä.

Koska omistaja menetti vuokratulot sen vuoksi, että remontti jäi kesken, joutui asuntoyhtiö korvaamaan menetykset.

Taloyhtiö ei pystynyt osoittamaan oikeudessa varoituksen ja asunnon hallintaanoton tarpeellisuutta, ja käräjäoikeus julisti ne pätemättömiksi, koska edellytykset eivät täyttyneet.

Taloyhtiölle lasku haltuunotosta

Osakkaat joutuivat maksamaan noin 10 000 euron oikeuskulut, kun taloyhtiö otti aiheetta haltuun asukkaan omistaman huoneiston. Käräjäoikeus piti haltuunottoa oikeana ratkaisuna, mutta hovioikeus kumosi haltuunoton.

Taloyhtiön mielestä 50-vuotias nainen vietti häiritsevää elämää kolistelemalla ja metelöimällä öiseen aikaan.

Nainen oli narahtanut mattojen tamppaamisesta puolen yön jälkeen, samoin imuroinnista ja pyykinpesusta. Nainen sai huomautuksia ja lopulta varoituksen taloyhtiöltä.

Nainen vastusti taloyhtiön tekemään haltuunottopäätöstä ja vaati käräjäoikeutta kumoamaan sen. Käräjäoikeus ei löytänyt perusteita haltuunoton kumoamiseksi.

Hovioikeuden mielestä jäi toteen näyttämättä, että asukas oli viettänyt häiritsevää elämää, koska vain alapuolisessa asunnossa asuvia äänet olivat häirinneet.

Koska taloyhtiö hävisi kanteen hovioikeuden ratkaisun perusteella, joutuu se maksamaan kummankin osapuolen oikeuskulut.

 Kun asunnosta alkoi tulla hajua porraskäytävään ja muihin asuntoihin, meni huoltomies asuntoon.

Ei pidä elää kuin sika vatukossa

Kaksiossa asunut mies, joka vaikutti elävänsä aivan kunniallista elämää, sai häädön asunnostaan, joka paljastui kaatopaikaksi.

Mies lähti aamuisin kravatti kaulassa ja puku päällä myymälän tiskin taakse, eikä hänen elämäntavoistaan voinut ulospäin ajatella, että elämänhallinta olisi jotenkin pielessä.

Kun asunnosta alkoi tulla hajua porraskäytävään ja muihin asuntoihin, meni huoltomies asuntoon. Se paljastui kaatopaikaksi, jossa oli enää pieni käytävä jätevuorien keskelle.

Asunnosta vietiin kuutiokaupalla jätettä kaatopaikalle. Asukas sai häädön.

Asunnossa pelattiin pesäpalloa pulloilla

Vuokralaiset häädettiin asunnosta, josta oli tullut pesäpalloareena. Asunnon lattia oli täynnä lasisirpaleita, ja asunto oli saatu siivottomaan kuntoon.

Toinen asukas syötti tyhjäksi juodun pullon ilmaan, ja toinen iski pesäpallomailla niin että sirpaleet lentelivät ympäri asuntoa.

Taloyhtiön puuttui kaksikon harrastukseen ja järjesti miehille ajolähdön.

Siivottomassa kunnossa ollut asunto jouduttiin remontoimaan ennen kuin uusi vuokralainen saattoi käydä asumaan.

 Vuokraisäntä kurkkasi vielä vaatehuoneeseen, ja vastaus rästeihin löytyi: asukas oli oman käden kautta päättänyt elämänsä.

Rästien syy selvisi vaatehuoneesta

Pitkämielinen vuokraisäntä oli yrittänyt saada rästien vuoksi vuokralaistaan kiinni, mutta tämä ei vastannut yhteydenottoihin.

Puolisen vuotta kului, ja vuokraisäntä meni lopulta ulosottomiehen kanssa asuntoon. Tarkoitus oli antaa vuokralaiselle häätö ja tyhjentää asunto.

Eteisessä tuli vastaan postia, ja asunto oli aika sekaisin. Paperisotaa ei saatu hoidettua loppuun saakka, ja kaksikko oli jo poistumassa asunnosta.

Vuokraisäntä kurkkasi vielä vaatehuoneeseen, ja vastaus rästeihin löytyi: asukas oli oman käden kautta päättänyt elämänsä.

Häätö ei ollut enää ajankohtainen, mutta remonttia oli edessä.

Jatkuva flyygelinsoitto toi häädön

Tuntitolkulla arkipäivisin jatkunut flyygelinsoitto toi häädön asukkaalle.

Jatkuva pimputus katsottiin sellaiseksi, että se ei kuulunut tavanomaiseen elämään. Rauha laskeutui taloon, kun seuraava asukas ei ollut musikiinharrastaja.

Ulisevat koirat ja iso lapsikatras

Öiseen aikaan toistuva metelöinti, jonka aiheuttajana on asukkaan koira, voi johtaa häätöön.

Toistuva metelöinti öiseen aikaan on häiritsevää ja jos se on vielä tavanomaisesta elämästä poikkeavaa, kuten koiran ulina, nousee siitä taloyhtiössä helposti iso kiista.

Sen sijaan 7-lapsisen perheen asumisen äänet kuuluvat tavanomaiseen taloyhtiöelämään eikä se johtanut häätöön tai asunnon ottamiseen taloyhtiön hallintaan.

Huumeviljelmät ja jatkuvat vierasjoukot voivat tuoda häädön

Kotipuutarhurit ovat viime vuosina lisääntyneet. Asunnoista paljastuu usein hamppuviljelmiä.

Viljelmän paljastuminen ei automaattisesti johda häätöön tai asunnon haltuunottoon, mutta jos puutarhapalstan pitäminen uusiutuu, ja kun siihen vielä lisätään jatkuva mahdollinen asiakasvirta, on häätö edessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?