Haavisto: Tarvitaanko Lex Hakkarainen? – ”Johonkin täytyy tulla se raja”

Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haavisto pohti tänään IS:n vaaligrillissä perustuslain muuttamisen tarvetta perussuomalaisten varapuheenjohtajan Teuvo Hakkaraisen julkisuuteen tulleen käytöksen myötä.

22.12.2017 10:38

– Olen miettinyt ihan vakavasti, että tarvittaisiinko ihan perustuslakia myöten tällainen Lex Hakkarainen, jossa olisi keinot eduskunnassa vaikuttaa siihen, että jos kansanedustaja eduskunnassa toistuvasti tekee virheitä.

Haavisto kertoo miettineensä esimerkiksi tilannetta, jossa pitäisi hakea lähestymiskieltoa.

– Nythän ollaan lähellä, jos puhutaan Päivi Räsäsestä tai Veera Ruohosta ja muista kansanedustajista, joita on häiritty.

– Silloin ei saisi olla samoissa tiloissa tai valiokunnissa, mitä silloin tehdään, hän kysyy.

– Voiko silloin jatkaa, jos esimerkiksi olisi toimessa, jossa täyttyisi lähestymiskiellon kriteerit.

Haaviston mukaan Suomen perustuslaista puuttuu tällä hetkellä väline puuttua tämänkaltaisiin tilanteisiin. Nyt kansanedustajia voi uhata enimmillään kahden viikon erottaminen.

– Eihän häirintä voi vain jatkua ja jatkua, vaikka kansanedustaja on koskematon. Johonkin täytyy tulla se raja.

Hän kertoo myös kysyneensä asiaa myös perustuslakiasiantuntijoilta.

– Heidän vastauksensa on, että jos kovaa halutaan mennä niin silloin pitäisi seuraavassa perustuslakimuutoksessa tulla tämän tyyppinen lainsäädäntömuutos. Minun mielestäni sitä pitäisi kannattaa.

Humalainen Hakkarainen on joutunut viime päivinä julkisuuteen ahdisteltuaan kokoomuksen kansanedustaja Veera Ruohoa eduskunnan kahvilassa istunnon aikana.

Hakkarainen yritti suudella väkisin myös Sdp:n entistä kansanedustajaa Mikael Jungneria. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen taas kertoi, kuinka Hakkarainen oli retuuttanut häntä tukasta.

Haavisto on vieraillut Hakkaraisen kodissa Viitasaarella ja tavannut myös hänen äitinsä. Haavisto kertoi tänään ymmärtävänsä, että äidin suru on kova.

Haavisto vieraili tänään perjantaina ISTV:n vaaligrillissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?