Näin aatonaaton lumimyräkkä iskee Suomeen ja sotkee ajokelin: ”Lähellä myrskyä mennään” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin aatonaaton lumimyräkkä iskee Suomeen ja sotkee ajokelin: ”Lähellä myrskyä mennään”

Sään puolesta joulunviettoon kannattaa lähteä ajamaan jo perjantaina, sillä lauantaina ajokeli on huono tai erittäin huono lähes koko maassa.

22.12.2017 6:17

Moni suomalainen suunnittelee hurauttavansa aatonaattona autolla joulunviettoon muualle Suomeen. Sään puolesta automatka kannattaa kuitenkin ajoittaa jo perjantaille, sillä lauantaille povataan terhakkaa lumipyryä.

Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne sanoo, että aatonaattona lauantaina luvassa on lumisadetta ja tuulta suurimpaan osaan Suomea.

– Myräkkä tulee koko maahan paitsi Pohjois-Lappiin.

– Ensimmäisenä lumisade saapuu Vaasan ja Porin seudulle aamuyhdeksän ja puolenpäivän välimaastossa. Keskipäivään mennessä se on ehtinyt jo suureen osaan maan länsiosaa. Itään se ehtii noin puolenpäivän ja kolmen välimaastossa riippuen siitä, kuinka lähellä rajaa ollaan, Rinne kertoo.

  • Katso animaatiovideolta, miten aatonaaton myräkkä lakaisee Suomen yli.

Rinteen mukaan lumisadetta ryydittää kova tuuli. Hän sanoo, että merialueilla tuuli on lauantaina kovimmillaan 20 metriä sekunnissa, mikä lähentelee myrskylukemia.

– Sadealueen yhteydessä on samaan aikaan tuulista. Kyllä siinä lähellä myrskyä mennään. Ei ole mahdotonta, että se osoittautuu ihan viralliseksi myrskyksi. Puuskien puolesta ainakin merenkurkun ja perämeren alueella on tulossa myrskypuuskia.

Lumipyryn vuoksi Rinne suositteleekin autoilijoita lähtemään matkaan kohti joulunviettopaikkaa lauantaipäivän sijaan jo perjantaina tai aikaisin lauantaiaamuna.

– Kyllä se on huono tai paikoittain jopa erittäin huono se ajokeli, joka sieltä on lauantaina tulossa. Eteläisillä ja lounaisilla alueilla tulee ensin lunta, ja sitten se muuttuu sohjoksi. Pyryinen tuuli myös heikentää ajonäkyvyyttä.

  • Videolla lähipäivien sääennuste.

Ajokeli muuttuu aatonaattona huonoksi suuressa osassa maata.

Lähes koko maahan povataan valkoista joulua. Lumisen joulun suhteen epävarmat alueet ovat maan etelä- ja lounaisosat, jossa lumisateet muuttuvat jossain vaiheessa lauantaita vesisateiksi.

– Pikkuisen vaakalaudalla on se, että tuleeko Helsinki-Turku-välillä jouluksi lunta, vai minkäväristä joulua siellä on tarjolla, Rinne sanoo.

Vaikka lunta ei osassa maata tulisikaan, sää pakastuu kuitenkin jouluaatoksi eli sunnuntaiksi koko maassa.

Rinteen mukaan maan itäosassa satelee aattona yhä lunta, mutta huomattavasti edellistä päivää heikommin. Lumisade siirtyy idästä päivän aikana pikku hiljaa Suomen ulkopuolelle.

– Jouluaaton aikana lämpötila laskee takaisin pakkaselle. Pientä pakkasta on luvassa koko maassa, paitsi Keski- ja Pohjois-Lapissa, jossa pakkasta on kymmenestä pariinkymmeneenkin asteeseen.

Jouluaatoksi sään povataan kylmenemisen lisäksi myös selkenevän.

– Etelässä, lännessä ja Lapissa on osittain jopa selkeää. Jos käy niin huonosti, ettei kaikkialle tule valkoista joulua, niin ainakin edes jonkinlaista aurinkoa päässee näkemään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?