Uusi alkoholilaki voimaan maaliskuussa – nämä kaikki asiat voivat kuitenkin muuttua jo vuodenvaihteessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uusi alkoholilaki voimaan maaliskuussa – nämä kaikki asiat voivat kuitenkin muuttua jo vuodenvaihteessa

Julkaistu: 21.12.2017 20:36

Alkoholilaki tulee voimaan maaliskuun alussa. Nelosoluet ja lonkerot ovat tulossa kaupan hyllylle heti vuoden alussa, vaikka uusi alkoholilaki tuleekin luultavasti voimaan vasta maaliskuun alussa.

Aluehallintovalvontaviraston puhelimet ovat soineet tiuhaan, kuun kiistely alkoholilain kokonaisuudistuksesta vihdoin päättyi.

Eduskunta hyväksyi pitkän kiistelyn jälkeen alkoholilain kokonaisuudistuksen 19.12.2017.

– Jos tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvistaa lain 28.12.2017, osa alkoholilain muutoksista tuleekin voimaan jo 1.1.2018, vaikka uusi laki kokonaisuudessaan tulleekin voimaan 1.3.2018, Etelä-Suomen aluehallintovirasto alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen kertoo Ilta-Sanomille.

Uudistuksen keskeisin uutuus on se, että vähittäismyynnissä eli ruokakaupoissa saa myydä alkoholijuomia, joiden enimmäisvahvuus on 5,5 %. Jos presidentti siis vahvistaa lain jo 28.12.2017, vähittäismyyntiluvanhaltijat voivat myydä tammikuun alusta alkaen luvan saaneissa vähittäismyyntipaikoissaan kaikkia korkeintaan 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia.

  • Voit katsoa otsikon alla olevalta videolta, montako nelosolutta vastaa 6-packia kolmosta.

Myös vaatimus alkoholijuoman valmistamisesta käymisteitse siis poistuisi 1.1.2018.

Tuotevalikoimamuutokseen ei tarvitse hakea lupaa aluehallintovirastolta.

Nimiä säännelty näin

Kaupan pitää olla alussa tarkkana, sillä jos alkoholijuoman nimi sisältää väkevän alkoholijuoman tuotenimen, saadaan sitä pitää kaupassa esillä, mutta sen markkinointi on kiellettyä. Vakiohinnastoihin nämä tuotteet voidaan kyllä merkitä, mutta erillinen tarjoushinnoista ilmoittelu on kielletty.

Vähittäismyyntiin jo vuoden vaihteessa

Tukkumyyjien ja alkoholin valmistajat voivat aloittaa kauppoihin uuden lain mukaiset alkoholijuomatoimitukset kauppoihin aikaisintaan lain mahdollisen vahvistamisen jälkeen 28.12.2017.

Alkoholiluparekisterissä olevat, käymisteitse valmistettujen korkeintaan 4,7 % vahvuisten alkoholijuomien vähittäismyyntilupanumerot eivät tässä yhteydessä muutu ja niille voidaan toimittaa myyntiä varten korkeintaan 5,5 % vahvuisia alkoholijuomia.

Pienpanimoiden vähittäismyyntiin lupa aluehallintovirastolta

Pienpanimoiden oluista laissa käytetään sanaa ”käsityöläisolut”. Jos lakimuutos tulee voimaan 1.1.2018, panimot voivat hakea lupaa käsityöläisoluen vähittäismyyntiin vuoden alussa sen alueen aluehallintovirastolta, jonka alueella Valviran hyväksymä käsityöläisoluen valmistuspaikka sijaitsee.

Yhdelle panimolle voidaan kuitenkin myöntää käsityöläisoluen vähittäismyyntilupa vain yhden valmistuspaikan yhteyteen, vaikka valmistuspaikkoja olisi useampia.

Mikäli uusi lakimuutos astuu voimaan, saavat pienpanimot pian myydä oluitaan suoraan valmistuspaikalta. Kuva Tampereen Pyynikin käsityöläispanimosta. Kuvassa Tuomas Pere käymistankkien keskellä.

Käsityöläisoluen vähittäismyyntiluvanhaltijan eli pienpanimon pitää olla oikeudellisesti ja taloudellisesti riippumaton ja fyysisesti erillään muista alkoholijuomien valmistajista, eikä luvanhaltija saa harjoittaa lisenssivalmistusta.

Kalenterivuoden aikana tuotettujen alkoholijuomien määrä saa olla enintään 500 000 litraa.

Lyhytaikaisen tarjoushintailmoittelun kielto poistuu anniskelussa

Lakimuutoksen seurauksena ravintolat voivat mainostaa juomatarjouksiaan esimerkiksi A-ständissä.

Jos lakimuutos tulee voimaan 1.1.2018, anniskelupaikat voivat vuoden alusta alkaen ilmoittaa lyhytaikaisista, mietoja alkoholijuomia koskevista juomatarjouksista myös anniskelupaikan ulkopuolella.

Ilmoitella voi esimerkiksi ikkunassa, ovessa tai paikan välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa mainoksessa, esimerkiksi A-ständissä. Anniskelupaikat voivat ilmoittaa näistä tarjouksista myös verkkosivuillaan tai lehdissä.

Lyhytaikaisista alkoholijuoman tarjoushinnoista ilmoittaminen vähittäismyyntipaikan eli kaupan ulkopuolella on edelleen kielletty.

Väkevien alkoholijuomien hinnastot saa julkaista

Alkoholilaki kieltää väkevien alkoholijuomien mainonnan, mutta tähän on voimassa poikkeus.

Poikkeuksena tästä mainontakiellosta myös väkevien alkoholijuomien valmistajat, tukkumyyjät ja niitä anniskelevat ravintolat voisivat 1.1.2018 lukien esitellä omia tuotteitaan esimerkiksi verkkohinnastoissa.

Samat säännökset mainontakiellosta ja verkkohinnastoista koskisivat myös Suomeen sijoittautuneiden yritysten vientimarkkinoille tarkoitettua mainontaa ja hinnastoja.

Edellytyksenä on, että hinnastossa tai tuoteluettelossa esitellään kaikki myynnissä olevat alkoholijuomat – eli siis sekä miedot että väkevät – kuluttajille asiallisesti ja yhdenmukaisella tavalla.

Ravintoloiden aukioloajat vapautuvat

Mikäli uusi alkoholilaki tulee voimaan, anniskelupaikkaa ei tarvitse enää sulkea viimeistään puolta tuntia anniskeluajan päättymisen jälkeen 1.1.2018 alkaen.

Jos tasavallan presidentti vahvistaa lakimuutokset, majoitus- ja ravitsemustoiminnasta annetun lain muutoksella ravintoloiden aukioloajat vapautettaisiin täysin jo vuoden alusta. Sen sijaan alkoholijuomien anniskeluaikoja koskevat uuden lain säädökset tulisivat voimaan vasta 1.3.2018.

Käytännössä aukioloaikojen vapautuminen tarkoittaa sitä, että alkoholijuomien anniskelu tulee lopettaa anniskelupaikassa sen voimassa olevan anniskelu- tai jatkoaikalupapäätöksen mukaiseen aikaan.

Anniskelupaikkaa ei tarvitse enää sulkea viimeistään puolta tuntia anniskeluajan päättymisen jälkeen 1.1.2018 alkaen.

Jatkoaikapaikat tulee kuitenkin sulkea voimassa olevassa jatkoaikalupapäätöksessä määriteltyyn aikaan. Anniskelupaikat voivat tehdä uuden lain mukaisen ilmoituksen anniskeluajan jatkamisesta 1.3. alkaen.

Aluehallintovirastot ja Valvira viestivät lakiuudistuksen etenemisestä säännöllisesti verkkosivuilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?