Kotimaa

Poliisi kohtasi jouluaaton aattona kodin keittiössä hirvittävimmän mahdollisen näyn – kriisiapu hälytettiin tueksi

Julkaistu:

Poliisi näkee joulunpyhinä ihmiskohtaloita, jotka pysäyttävät.
Kotihälytystehtävät, joissa sukulaiset ovat riitaantuneet liiallisen glögin nauttimisen jälkeen, ovat joulun ajalle tyypillisiä poliisitehtäviä. Joukkoon mahtuu myös todella traagisia tapauksia. Perheriitojen lisäksi poliisia työllistävät joulun aikaan tyypillisesti huoltajuusriidat ja itsetuhoiset yksinäiset ihmiset.

Joulun aikaan poliisille tulee tehtäviä määrältään jonkin verran vähemmän kuin tavallisena viikonloppuna, kertoo ylikonstaapeli ja kenttäjohtaja Hannu Salli Rovaniemen pääpoliisiasemalta.

– Joulu on rauhoittumisen aikaa, ja yleensä ihmisillä on hyvin mielessä joulun henki ja sen sanoma. Keskiarvojen mukaan jouluisin on vähemmän häiriöön liittyviä poliisitehtäviä kuin tavallisina viikonloppuina. Niissä tehtävissä, joita meille tulee, alkoholi kuitenkin näyttelee kuningasosaa, Salli kertoo.

 

Näimme, että verta oli kaikkialla keittiössä. Kinkku oli uunissa, lahjat kuusen alla ja lapset kauhuissaan tapahtuneesta.

Usein poliisi kutsutaan koteihin rauhoittamaan tilanteita, joissa alkoholin maistelu on edennyt tappeluksi saakka. Harmillisen usein kuvioon liittyvät myös alaikäiset lapset, jotka ovat vanhempien humalatilan vuoksi miltei heitteillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Oma ymmärrys ei tahdo riittää tuollaiseen käytökseen. Kun mukana on pieniä lapsia, se koskettaa enemmän kuin monet muut tehtävät, Salli myöntää.

Mikäli joulunvietossa on väkivaltaa tai alkoholia eikä lapsilla ei ole selväpäistä huolehtijaa, poliisi joutuu ottamaan yhteyttä lastensuojeluun.

 

Perheen äiti ja isä olivat tapella nahistelleet sen jälkeen, kun glögiä oli juotu liikaa.

Vanhempi konstaapeli Janne Miettunen Oulun poliisista kertoo, että pieni kiireen tuntu on Oulussa joulunakin.

– Joulunpyhät ovat tahdiltaan aika tavalla samanlaisia kuin normaalit viikonloput. Kun perheet kokoontuvat yhteen pitkästä aikaa, yhdessäolo saattaa mennä riitelyksi. Jos lasten huoltajuudesta on kiistaa, ne tilanteet usein kärjistyvät joulun aikaan.

Miettusen tuntuman mukaan asenteet alkoholin käyttöä kohtaan ovat muuttuneet viime vuosina.

– Nykyään ihmiset ottavat kinkun kanssa viiniä tai jotain muuta, etenkin perheissä, joissa lapset ovat isompia. Sitten kun sitä glögiä ja viiniä on otettu, tilanne äityy herkästi riitelyksi.

Tavalliseen viikonloppuun verrattuna poliisia tarvitaan jouluaattona ja -päivänä kaupunkihulinassa vähemmän.

– Baarit eivät vedä porukkaa jouluaattona, eikä siellä monta ravintolaa olekaan auki. Välipäivinä tilanne on toinen.

Poliisi kertoi Ilta-Sanomien pyynnöstä mieleen jääneitä tilanteita, joihin virkavalta on joulunpyhinä vuosien varrella törmännyt. Joukkoon mahtuu sekä todella traagisia että myös onnellisia tarinoita.

Kinkku uunissa, lahjat esillä – ja veli kuolleena

Virkaurani alussa menimme aatonaattoiltana omakotitaloon, jossa kaksi aikuista veljestä vietti joulua vanhempiensa ja parin kolmen teini-ikäisen lapsen kanssa. Veljekset olivat alkaneet tapella kaljapullosta. Tilanne eteni siihen, että toinen veljeksistä veti toista leipäveitsellä kurkkuun, ja verta tuli runsaasti.

Puolen tunnin kuluttua, kun puukotettu veli ei enää reagoinut, toinen veljeksistä meni herättämään vanhemmat, että pitäisi saada apua. Kun ambulanssi tuli paikalle, oli jo liian myöhäistä ja puukotettu todettiin kuolleeksi.

Tulimme paikalle yhtä aikaa ambulanssin kanssa ja näimme, että verta oli kaikkialla keittiössä. Kinkku oli uunissa, lahjat kuusen alla ja lapset kauhuissaan tapahtuneesta. Tappoon syyllistynyt veli otettiin poliisin haltuun ja muille läsnäolijoille tarjottiin kriisiapua.

 

Kun erossa välit menevät oikein vaikeiksi, tilanteeseen tahtoo herkästi tulla molemminpuolista kiusantekoa.

Peräkkäisinä jouluina poliisiasemalle

Huoltajuusriitajutuissa poliisille soitetaan usein juuri joulun aikaan. Kerran peräkkäisinä vuosina sattui niin, että sama pariskunta tuli setvimään huoltajuuskiistaa poliisiasemalle jouluaattoiltana siinä kuuden seitsemän aikaan. Parilla oli yhteinen noin kymmenvuotias lapsi, joka ei halunnut lähteä toisen vanhemman luokse kesken joulunvieton, ja toinen vanhempi taas kovasti halusi lapsen luokseen. Kun pari ei onnistunut tilannetta selvittämään yksin, poliisin piti osallistua asian ratkaisemiseen.

Kun erossa välit menevät oikein vaikeiksi, tilanteeseen tahtoo herkästi tulla molemminpuolista kiusantekoa.

Ja kun kyseessä on jouluaatto, kiusanteon mahdollisuus on vielä suurempi.

Perheen vanhempi lapsi piti huolta pienemmästä

Omasta mielestäni joulu on yhdessäolon ja rauhan aikaa – siksi ikävät asiat jäävät herkästi mieleen. Eräänä jouluaattona menimme kotihälytystehtävälle. Paikan päällä selvisi, että perheen äiti ja isä olivat tapella nahistelleet sen jälkeen, kun glögiä oli juotu liikaa.

Se jäi mieleen, että siinä talossa ei ollut juuri joulua laitettu, vaikka siellä oli kaksi pientä lasta. Toinen lapsista oli pari kolme vuotta toista vanhempi ja piti huolta pienemmästään. Siihen tilanteeseen piti ottaa sosiaalipuoli mukaan ja tehdä kiireinen huostaanotto.

Poliisi ilmoittaa aina lastensuojeluun, jos tehtävässä on mukana jokin sellainen tekijä, joka vaikuttaa haittaavasti lasten elinolosuhteisiin tai kehittymiseen. Yleensä näitä tekijöitä ovat joko väkivalta tai alkoholi.

Ei tullut joulua siihen tupaan.

 

Viime talvena yksi sankariporukka lähti ajamaan vuokra-autolla hiihtolatua.

Auto juuttui hiihtoladulle

Joulun aikaan lisääntyvät jouluturistit, joista osa vuokraa autoja. Nämä näkyvät meillä lisääntyneinä liikennetehtävinä. Esimerkiksi kiinalaisturistit eivät välttämättä ole tottuneita talviautoiluun, ja siksi ajo voi vaikuttaa muiden tienkäyttäjien mielestä epämääräiseltä. Kun poliisi tulee paikalle, saattaa selvitä, että syy epämääräiseen ajamiseen on se, että porukka ei ole ymmärtänyt laittaa päälle lämmitystä ja ajaa ikkunat huurussa.

Osa turisteista ei myöskään tiedä, että mihin kaikkialle autolla pääsee. Viime talvena yksi sankariporukka lähti ajamaan vuokra-autolla hiihtolatua. Se sujui oikein hyvin siihen saakka, kunnes auto juuttui kiinni. Sitten soitettiin poliisi paikalle. Välillä tuntuu, että ei tiedä, että pitäisikö näiden kanssa itkeä vai nauraa – hauskoja hetkiä tulee väistämättä.

Suuri helpotus kuuluu puhelimessa

Hyvä mieli jouluisin tulee tapauksista, joissa asiakas on aluksi vähän pinteessä, mutta kun poliisi saa autettua pinteestä, asiakas huokaisee helpotuksesta ja pääsee hyvillä mielin joulun viettoon. Tavallinen tilanne on esimerkiksi sellainen, että asiakas ei ole saanut vähään aikaan yhteyttä toisella paikkakunnalla asuvaan sukulaiseensa ja soittaa poliisille. Kun teemme kotikäynnin ja henkilö löytyykin hyvissä voimissa kotoa, voimme soittaa sukulaiselle, että kaikki on kunnossa. Puhelimessa voi kuulla, kuinka huoli helpottaa ja siitä tulee hyvä mieli. Tämä on aika tavallinen juttu.

Yksinäinen kaipaa keskustelukaveria

Yksi joulun aikaan lisääntynyt ilmiö on se, että itsetuhoiselta vaikuttava ihminen soittaa hätänumeroon. Kun partio menee paikan päälle, joskus selviää, että kyseessä ei ole niinkään itsetuhoisuus kuin yksinäisyys, johon ihminen huutaa apua. Moni on loppujen lopuksi vain keskustelukaveria vailla. Yksinäisyys korostuu joulun aikaan, jos se ei ole vapaaehtoista. Nämä soittajat ovat kaikenikäisiä.
  • Oheisella videolla kerrotaan vielä yhdestä kotihälytyskeikasta, jolle poliisipartio joutui eräänä jouluna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt