Evira: Helsingin joutsenkuolemien syynä luultavasti lyijymyrkytys – linnut olivat nielleet hauleja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Evira: Helsingin joutsenkuolemien syynä luultavasti lyijymyrkytys – linnut olivat nielleet hauleja

Helsingin Laajasalosta löytyneiden kyhmyjoutsenten elimistöstä löytyi runsaasti lyijyhauleja.

Kyhmyjoutsenet luikastelevat heikoilla jäillä Helsingin Lauttasaaressa maaliskuussa.

20.12.2017 14:54 | Päivitetty 20.12.2017 22:27

Helsingin Laajasalosta löytyi viime viikon torstaina yksi kuollut ja kaksi huonossa kunnossa ollutta kyhmyjoutsenta. Viranomaiset päättivät lopettaa heikkokuntoiset linnut.

Erikoistutkija Minna Nylund elintarviketurvallisuusvirasto Eviran villi- ja vesieläinjaostosta kertoo IS:lle, että lintujen kuolinsyy on todennäköisesti lyijymyrkytys. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

– Linnut olivat hyväkuntoisia, nuoria yksilöitä. Kaikista kolmesta linnusta löytyi lihasmahasta eli niin kutsutusta kivipiirasta hauleja. Osa oli lyijyhauleja, joten on todennäköistä, että linnut ovat saaneet lyijymyrkytyksen, Nylund kertoi IS:lle.

Joutsen kerää veden pohjasta jauhinsoraa. Nylund arvelee, että haulit ovat kulkeutuneet lintujen elimistöön jauhinkivien mukana. Kun haulit ovat alkaneet sulaa, niistä on imeytynyt lyijyä.

Lyijymyrkytys ei ole lintujen kuolinsyynä harvinainen. Äkillinen lyijymyrkytys sen sijaan on.

– Lyijymyrkytys tappaa yleensä sillä tavoin hitaasti, että hauleja on vähän, ja lyijyä kertyy hitaasti, jolloin lintu kuolee ikään kuin nääntymällä. Tässä tapauksessa näyttää siltä, että hauleja on ollut paljon, ja ne ovat erittäneet lyijyä hyvin nopeasti, jolloin kyseessä on äkillinen, akuutti lyijymyrkytys.

Lyijyhaulien käyttö on Suomessa vesilintujen metsästyksessä kielletty. Nylundin mukaan joutsenten elimistöön päätyneet haulit saattavat olla hyvinkin vanhoja, sillä haulit säilyvät veden pohjassa kauan.

– Toinen vaihtoehto on, että hauleja on käytetty joko tietoisesti tai tietämättä, Nylund arveli.

Kuolinsyy varmistuu sen jälkeen, kun linnuista otetut kudosnäytteet on analysoitu.

– Ne toimitetaan tänään eteenpäin Helsinkiin, jossa määritetään kudosten lyijypitoisuus. Tulokset saadaan todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella, Nylund kertoi.

Lintuinfluenssan mahdollisuus suljettiin pois patologisilla testeillä jo viime perjantaina.

Uutista korjattu 20.12.2017 kello 22.27. Vesilintujen metsästyksessä on kielletty lyijyhaulien käyttö. Alkuperäisessä uutisessa sanottiin virheellisesti, että haulien käyttö olisi kielletty vesilintujen metsästyksessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?