Perinteisen tinan valaminen uutenavuotena loppuu

Perinteisten uudenvuoden tinojen tiirailu loppuu. Niissä on liikaa lyijyä ja lyijy on luokiteltu EU:ssa vaaralliseksi lisääntymisterveydelle.

Perinteiset uudenvuoden tinat koostuvat pääosin lyijystä.

20.12.2017 12:31

Uudenvuoden tinoista haetaan merkkejä siitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Kun kuuma tina heitetään kylmävesiämpäriin, jähmettyneen möhkäleen muodon uskotaan merkitsevän jotain.

Nyt tällainen yhteinen ilo päättyy, sillä perinteisten uudenvuoden tinojen myynti loppuu Suomessa maaliskuussa vuonna 2018. Sen jälkeen Suomessa on kiellettyä tuoda markkinoille kemikaaleja, joissa lyijypitoisuuden raja-arvot ylittyvät. Perinteiset uudenvuoden tinat kuuluvat juuri näihin tuotteisiin.

Asiasta uutisoi tänään Helsingin Uutiset.

– Lyijy on luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Perinteisestä uudenvuoden tinasta jopa 90 prosenttia voi olla lyijyä, joka on vaarallista niin ihmiselle kuin ympäristöllekin, ylitarkastaja Sari Tuhkunen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta eli Tukesista kertoo Ilta-Sanomille.

Jos viimeiset tinat vielä valaa, pitää hänen mukaansa huolehtia hyvin tuuletuksesta.

Lyijy on luokiteltu EU:ssa vaaralliseksi lisääntymisterveydelle. Lyijyn käyttöä on rajoitettu jo aiemmin muissa yhteyksissä.

Korvaajan kanssa oltava varovainen

Markkinoilla on mehiläisvahasta valmistettuja vaihtoehtoja perinteiselle tinalle. Vahankin kanssa pitää olla varovainen, sillä vaikka mehiläisvahasta valmistettu vaihtoehto on ekologinen, vaha sulaa jo 60 asteessa ja syttyy noin 200 asteessa.

Vaha syttyy siis suunnilleen samassa lämpötilassa, jossa perinteinen uudenvuoden tina vasta alkaa sulaa.

Mehiläisvaha voi leimahtaa herkästi liekkeihin, jos vahaa kuumennetaan tinan tapaan kauhassa liedellä. Tällainen palo voi olla todella vaarallinen. Paloa ei saa yrittää vedellä, sillä palava vaha voi roiskahdella ympäriinsä. Rasvapalo sammutetaan laittamalla kattilan kansi tai sammutuspeite astian päälle.

Tina ja mehiläisvaha

Tina:

Uudenvuoden tinoissa käytettävä lyijyn ja tinan seos sulaa noin 180 asteessa. Ole varovainen sulan tinan kanssa, se voi aiheuttaa vakavia palovammoja!

Tinan sisältämä lyijy on vaarallista terveydelle: huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta ja pidä lasten nenät riittävän kaukana.

Lyijy on vaarallista myös ympäristölle: hävitä tina vaarallisena jätteenä tai kierrätä käyttämällä se uudestaan.

Mehiläisvaha:

Vaha sulaa jo noin 60 asteessa ja leimahtaa noin 200 asteessa. Jos sulatat vahaa kuin tinaa, leimahtaminen tapahtuu kuumalla liedellä nopeasti.

Turvallisinta on sulattaa vaha vesihauteessa: silloin lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi.

Jos vaha syttyy, älä yritä sammuttaa sitä vedellä. Tukahduta palo sammutuspeitteellä tai vaikka kattilankannella.

Pidä lapset ja lemmikit aina riittävän etäällä kuumista valuista.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto eli Tukes

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?