Virkarikostuomio tuli aamuyhdeksältä – Matti Nissinen palasi heti virkaansa

Virkarikoksesta tuomitun valtakunnansyyttäjän virasta pidätys päättyi heti, mutta oikeusministeriö pohtii jatkoa erikseen.

20.12.2017 10:55 | Päivitetty 20.12.2017 11:31

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkorangaistukseen keskiviikkona. Hän oli osallistunut esteellisenä hankintoihin, joissa valtakunnansyyttäjänvirasto osti johtamiskoulutusta Nissisen veljen yritykseltä.

Langettavasta tuomiosta huolimatta Nissinen palasi valtakunnansyyttäjäksi saman tein, kun KKO oli antanut tuomionsa julki aamuyhdeksältä. Nissinen oli ollut virastaan pidätettynä elokuun lopusta lähtien.

– Virkamieslain mukaan virasta voidaan pidättää, kun rikosasian käsittely on keskeneräinen. Nyt kun tuomio tässä tapauksessa tuli heti lainvoimaiseksi, niin myös peruste virasta pidättämiselle poistui, ylijohtaja Arto Kujala oikeusministeriöstä kertoo.

Erikoinen tilanne on seurausta siitä, että valtakunnansyyttäjän virkarikossyytteet käsitellään suoraan KKO:ssa, jonka päätöksestä ei voi enää valittaa, vaan se on tosiaan heti lainvoimainen.

Nissinen on siis keskiviikkoaamusta lähtien ollut taas täysin toimivaltainen valtakunnansyyttäjä ja nauttii jälleen täyttä palkkaa. Virasta pidätettynä ollessaan hän sai vain puolet palkastaan.

Samalla päättyi apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen määräys hoitaa Nissisen sijaisuutta.

Oikeusministeriö käynnistää kuitenkin nyt virkamiesoikeudellisen harkinnan Nissisen jatkosta. Siinä pohditaan KKO:n tuomiota vasten hänen edellytyksensä jatkaa virassa.

– Virkamieslain mukaisia vaihtoehtoja ovat se, ettemme tee mitään, tai sitten huomautus, varoitus tai irtisanominen, tässä ankaruusjärjestyksessä, Kujala sanoo.

Nissistä itseään kuullaan prosessissa. Oikeusministeriö lupaa, että ratkaisu syntyy tammikuun aikana.

Mitään loma- tai muita erityisjärjestelyjä Nissisen kanssa ei ole sovittu.

– Kyllä kaiketi hän palaa virkaansa. Ei meillä mitään muuta tietoa ole, Kujala sanoo.

Ylimmän syyttäjän sijaisuutta viime kuukaudet hoitanut Toiviainen kertoo, että Nissinen palaa työpaikalleen ja normaalisti töihin huomenna torstaina.

Toiviainen itse on palannut perusvirkaansa apulaisvaltakunnansyyttäjäksi, mutta sijaistaa Nissistä vielä loput keskiviikosta.

– Valtakunnansyyttäjällä ja apulaisvaltakunnansyyttäjällä on sama toimivalta eli jos täytyy jotain ratkaisuja tehdä, niin ne hoidetaan ihan normaalissa järjestyksessä, Toiviainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?