Veikkaus tekee jätti­uudistuksen: tunnistautuminen pakollista, ei hedelmäpelejä ilman korttia

Veikkauksen tavoitteena on vähentää pelien aiheuttamia haittoja. Uudistus toteutuu vuosien 2018–2023 aikana.

Pelaamista veikkauskortilla Veikkauksen mediatilaisuudessa, jossa käsiteltiin yhtiön vastuulliseen pelaamiseen liittyviä suunnitelmia Helsingissä 19. joulukuuta 2017.

19.12.2017 17:24

Lotto, peliautomaatit ja muut Veikkauksen pelit ovat järkälemäisen muutoksen edessä.

Tiivistetysti kyse on siitä, että vuoteen 2023 mennessä Veikkauksella on valmiudet tehdä pelaajan tunnistautuminen pakolliseksi kaikissa rahapeleissä, niin kioskeilla kuin verkossakin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että raha-automaatteja tai lottoa ei voi pelata ilman Veikkaus-korttia, mutta moni yksityiskohta on vielä auki, kertoo Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta.

– En sanoisi, että tunnistautumispakosta tulee sataprosenttinen, eli yhtään rahapeliä ei pelattaisi millään summalla ilman tunnistautumista. Esimerkiksi raaputusarvat tai pienen lottopelin voisi pelata ilman tunnistautumista jatkossakin, Ilmivalta sanoo.

Veikkaus valitsi muutokselle pitkän siirtymäajan useasta syystä. Ensinnäkin pelaajien tunnistautuminen pitää toteuttaa teknisesti niin, että pelaaja tietää oman tilanteensa reaaliajassa.

Tavoitteena on saada pelikoneisiin samat pelaamisen hallinnan työkalut, jotka Veikkaus esitteli viime viikolla verkkosivuillaan.

Niillä pelaajat voivat asettaa itselleen euromääräisiä rajoituksia esimerkiksi päivää ja kuukautta kohti, tai pelaaja voi myös estää kaiken verkkopelaamisensa pysyvästi.

Vastuullisjohtaja Pekka Ilmivalta Veikkauksen mediatilaisuudessa Helsingissä 19. joulukuuta 2017.

Tuon päätöksen jälkeen hän voi pyytää Veikkaukselta pelitilinsä avaamista aikaisintaan vuoden kuluttua. Sen jälkeenkin pyyntöön tulee automaattisesti vielä kolmen kuukauden harkinta-aika ennen pelitilin avautumista.

Sekin on peliyhtiön selvityksessä, vaatiiko täystunnistautuminen lainsäädännöllistä selkänojaa. Veikkaus toivoo, että valtio ottaisi kantaa pakolliseen tunnistautumiseen arpajaislain toisen vaiheen uudistuksen yhteydessä.

Toinen puoli pitkässä siirtymäajassa on asiakaskokemus ja eurot, jotka Veikkaus tilittää edunsaajilleen. Pakollinen tunnistautuminen voi pienentää pelituottaja monilla miljoonilla euroilla.

– Haluamme, että tämä vaikuttaa ennen kaikkea ongelmapelaajiin. Pelikatteet tulevat vähenemään, mutta toivottavasti niiltä, joilla pelaaminen on ongelma. Jos uudistus toteutetaan liian nopeasti, moni toteaa, ettei viitsi tunnistautua eikä myöskään pelata, Ilmivalta kertoo.

Veikkauksen pääkonttori Helsingissä.

Peliyhtiöllä riittää työtä pelaajien totuttamiseen Veikkaus-kortin käyttöön. Tällä hetkellä raha-automaatteja pelaa tunnistautuneena 8 prosenttia pelaajista ja mahdollisuus tunnistautumiseen löytyy 14 000 automaatista.

– Tätä varten voidaan kehittää erilaisia porkkanoita, esimerkiksi tunnistautumista vaativassa peliautomaatissa voi olla peli, jossa on tavallista korkeampi päävoitto, Ilmivalta selittää.

Kaikkiaan peliautomaatteja on 18 400. Eniten niitä löytyy marketeista, kioskeista ja huoltoasemilta. Uudistuksen aikana automaatteja korvataan uusilla ja joitain vanhoja siirretään Veikkauksen valvottuihin pelitiloihin. Koko uudistus tulee maksamaan Veikkauksen arvion mukaan 50–100 miljoonaa euroa.

Kaiken taustalla on Veikkauksen halu vähentää pelihaittoja.

THL:n mukaan vuonna 2015 Suomessa noin 124 000 ihmisellä oli peliongelma. Omassa, Taloustutkimuksella teettämällään väestötason tutkimuksella Veikkaus laski rahapeliongelmaisten osuudeksi koko väestöstä 3,1 prosenttia, eli 126 000 henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?