Kommentti: Hakkaraisen ero eduskunnasta otettava harkintaan – Halla-ahon kommentit ovat käsittämättömiä

Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen on yksin onnistunut tiputtamaan eduskunnan arvostusta enemmän kuin yksikään hänen edeltäjistään. Hänen osaltaan kannattaisi pohtia jo vapaaehtoista eroa eduskunnasta. Kummallisinta ja arveluttavaa on, että PS:n puheenjohtaja Jussi Halla-aho syyttää tapauksesta mediaa, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

19.12.2017 11:58

Eduskunnassa on iät ja ajat sattunut kaikenlaista – varsinkin joulun alla. Joku harva on silloin tällöin eksynyt myös kännissä puhujapönttöön. Tuolloin kritiikki on ollut armotonta, sillä siinä on mennyt moraalin raja: istuntosalissa ei esiinnytä humalassa.

Persujen myötä eduskunta on kokenut kuitenkin jotain aivan käsittämätöntä, tai lähinnä yhden puolueen edustajan takia: viitasaarelainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on omalla toiminnallaan parin vaalikauden aikana pilannut eduskunnan arvovaltaa enemmän kuin yksikään hänen edeltäjänsä.

Hakkaraisen toilailut on tässäkin lehdessä moneen kertaan käyty läpi. Viime torstain eduskuntaryhmien pikkujoulut olivat alkoholiongelmasta kärsivälle Hakkaraiselle liikaa.

Hän juopui sikamaisesti, öykkäröi sinisten eduskuntaryhmässä ja kävi käsiksi kaiken lisäksi kokoomuksen kasanedustajan Veera Ruohoon, jota hän suuteli väkisin. Sitten hän sammui eduskunnan kuppilaan, mistä hänet taluteltiin työhuoneeseen nukkumaan.

Samaan aikaan seksuaalisesta häirinnästä vaaditaan nollatoleranssia. Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola on toivonut, että poliisi aloittaa asiasta omat tutkimukset.

Se on hyvä toivomus. Eduskunta jos joku on kansakunnan ikkuna.

PS:n avustaja sai puolestaan samoissa kemuissa alkoholimyrkytyksen, ja pääsi ambulanssikyytiin kristillisten lääkärikansanedustajan Päivi Räsäsen avulla.

Halla-ahon kirjoitus oli typerä

Mutta mitä sanoo PS:n puheenjohtaja Jussi Halla-aho kaikesta tästä?

Hänen mukaansa vika on asiasta uutisoineissa toimittajissa.

– Toimittajat on perinteisesti kutsuttu poliitikkojen sisäisiin kemuihin sillä sanattomalla sopimuksella, että mitä näissä kemuissa tapahtuu myös jää sinne. Luottamus on välttämätöntä, koska kun ihmiset ja viina kohtaavat, sattuu sitä, tätä ja tuota. Jo se, että lehdet revittelevät jonkun avustajan humalatilasta ja oksentamisesta, on mautonta ja omiaan rikkomaan tämän luottamuksen, Halla-aho kirjoittaa maanantai-iltana julkaisemassaan Facebook-päivityksessä.

Halla-ahon purkaus on typerä.

Vaikka Halla-aho puhuu avustajasta, hänen kannattaisi puhua Hakkaraisesta.

PS:n eduskuntaryhmä antoi Hakkaraiselle vakavan huomautuksen ja Hakkarainen itse aikoo jättää puolueensa johtotehtävät. Vakava huomautus – pieneltä kuulostaa. Osa oli kesäkuussa hetken sitä mieltä, että Hakkaraisesta tulee ministeri.

Nyt kannattaisi miettiä pikemminkin, mitä perustuslaki sanoo kansanedustajan erosta eduskunnasta – vapaaehtoinen lähtö voisi olla paikallaan. Eroja on myönnetty pienemmistäkin syistä. Pakolla edustajaa on paha panna pihalle, edustajan mandaatti on liki pyhä.

Mutta kysymys kuuluu: voiko eduskunnassa olla kansanedustaja, jota muut – varsinkin naiskansanedustajat – joutuvat pelkäämään?

Kaiken lisäksi eduskunnan henkilökunta ja kansanedustajakollegat, lähinnä persut itse, ovat pelastaneen Hakkaraisen monet kerrat.

Tiettävästi häntä on pidetty jopa väkisin työhuoneessa, ettei hän pääse istuntosaliin humalassa.

Persut pesee käsiään

Kyseessä on siis häirikkö, jota millään työpaikalla ei katseltaisi. Vastenmielisintä on seurata Hakkaraisen oman puolueen käsienpesua.

Tosin sinisiä edustava puhemies Maria Lohela on nähnyt realistisesti, miltä tämä näyttää. Hän esittääkin, ettei eduskunnassa järjestetä enää minkään ryhmän pikkujouluja.

Terve näkemys puhemieheltä.

Juhlat on juhlittu. Bileet kannattaa siirtää ainakin pois parlamentin tiloista. Sata vuotta niitä kai pidettiinkin – kunnes tuli Hakkarainen.

Kuten sanottu. Eduskunta on nähnyt vaikka mitä, mutta tämän tason ongelmia talossa ei ole sentään ollut.

Kansalaiset alkavat ihmetellä syystä, mitä talossa tapahtuu? Ja annetaan tapahtua?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?