Kotimaa

Katso, mihin uhkaa syntyä aaton ”mustan joulun vyöhyke” – ”Näiltä alueilta lumi voi sulaa pois”

Julkaistu:

Joulun lumitilanne on säätä helpompi ennustaa. Sääennuste tarkentuu viikon aikana.
Valkeaa joulua pääsee tänä vuonna kaikkein varmimmin viettämään Pohjois-Suomessa sekä maan itäosissa.

Siis niillä alueilla, joilla lumipeite on jo nyt sen verran paksu, että joulunalusviikon lauhat lämpötilat ja ajoittaiset sateetkaan eivät ehdi sitä sulattaa.
  • Videolla lähipäivien sääennuste.
Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoi, että Lapissa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Koillismaalla lunta on tällä hetkellä yli 50 senttimetriä. Lapissa lumipeitteen syvyydeksi on mitattu jopa 79 senttimetriä.

Pohjanmaallakin valkoinen joulu on todennäköinen, sillä lumipeitteen paksuus on 10–30 senttimetriä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan eteläisessä Suomessa ja rannikkoalueilla lunta on paikoin alle kymmenen senttimetriä.

– Näiltä ohuen lumipeitteen alueilta lumi voi sulaa pois ennen joulua. Mustan joulun riski on noin 50– 100 kilometrin etäisyydellä rannikosta Oulun korkeudelle asti, Valta arvioi.

Joulun lumitilanne on erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomen kohdalla arvoitus. Siihen vaikuttavat viikon aikana tulevat sateet sekä viikon puolivälissä lauhtuva sää.

Foreca: Lunta voi vielä tulla, mutta sateet saattavat huuhtoa lumet viemäriin

Forecan meteorologi Kristian Roine kertoo, että lunta voi sataa vielä ennen joulua.

– On se mahdollista. Toisaalta voimakkaan matalapaineen jälkeen voi sataa myös vettä. Sen vuoksi etelän ja länsirannikon lumitilannetta on erittäin hanka ennustaa.

Lumipeite hupenee todennäköisesti keskiviikon ja torstain välillä, koska maahan saapuu keskiviikkona hyvin lauhaa ilmaa. Viimeiset ennustemallit näyttävät, että lännestä on tulossa voimakas matalapaine juuri ennen joulua.

Matalapaineen reitti määrää sen, millaisina sateet tulevat maahan.

Joulunalusviikolla lauhaa

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulunalusviikon lämpötilat ovat melko lauhat. Koko viikkoa hallitsee länsi-lounainen ilmavirtaus.

Maanantain vastaisena yönä sää lauhtuu maan etelä- ja keskiosassa, ja paikoin tulee lumi- ja räntäsateita. Pakkasta voi pohjoisimmassa Lapissa olla maanantaina 25 astetta. Hajanaiset lumi- ja räntäsateet liikkuvat päivän aikana maan etelä- ja keskiosan yli.

Tiistaina taas on pääosin poutaa ja lämpötila Etelä-Suomessa lähellä nollaa. Lapissa on pakkasta tiistaina yhä paikoin 20 astetta.

Keskiviikon vastaisena yönä sää lauhtuu. Voimakas matalapaine kulkee Suomen pohjoispuolelta.

– Lämpötila kohoaa silloin Lapissakin jopa plussan puolelle. Plussalla ollaan myös maan etelä- ja keskiosassa. Suomen yli kulkee hajanaisia sateita, mutta niiden tarkka ajoittaminen on hankalaa. Silloin sateet voivat tulla Lapissakin osin vetenä, Ilmatieteen laitoksen Valta sanoo.

Joulun sää on yhä arvoitus

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että sää selkenee keskiviikon jälkeen. Lämpötila pysyttelee etelässä lähellä nollaa tai hieman pakkasen puolella.

Loppuviikosta viilenee taas: etelässäkin voi olla paikoin pikkupakkasta. Aatto ja joulunpyhät sen sijaan ovat edelleen arvoitus.

– Tämänhetkisten tietojen valossa lauha länsilounainen ilmavirtaus saattaa jatkua jouluun asti. Ainakaan kovia pakkasia ei ole näköpiirissä. Aatto on epävarma, Suomeen voi silloin saapua uusi matalapaineen alue. Myös se, missä muodossa mahdolliset sateet tulevat, on täysin avoinna, eikä matalapaineen reittiäkään vielä tiedetä, Valta sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt