Viimeinen oljen­korsi paloi? Asianajaja: 91-vuotiaan leski­rouvan häätö on toteutumassa maanantaina kello 10

Kiista taloyhtiön kanssa on viemässä kodin 91-vuotiaalta leskirouvalta Liisa Tiukalta tasan viikkoa ennen joulua.

Tamperelainen Liisa Tiukka, 91, voi maanantaina joutua lähtemään kodistaan häädön vuoksi.

17.12.2017 19:03

Liisa Tiukka, 91, omistaa 100 ja 52 neliömetrin kokoiset asunnot tamperelaisessa asunto-osakeyhtiössä, mutta uhkaa jäädä asunnottomaksi maanantaista alkaen. Tilanne juontaa juurensa pitkittyneeseen kiistaan taloyhtiön ja Tiukan välillä koskien leskirouvan omistamien asuntojen siisteyttä.

Taloyhtiön yhtiökokous teki elokuussa 2016 päätöksen, jonka mukaan Tiukan omistamat huoneistot otetaan hallintaan asuntojen huonon hoidon vuoksi. Taloyhtiön hallitus on perustellut radikaalia toimenpidettä Tiukan 100-neliöisessä asunnossa ilmenneellä ludeongelmalla sekä kummankin asunnon siivottomuudella.

Käräjäoikeus hyväksyi tammikuussa 2017 taloyhtiön vaatimuksen huoneistojen siirtymisestä asunto-osakeyhtiön hallintaan. Tiukka sai kuitenkin jäädä asumaan pienempään huoneistoon taloyhtiön kanssa tehdyn sovintosopimuksen turvin. Sopimuksessa edellytettiin sitä, että Tiukan asunnossa tehdään viikkosiivous.

Siivouksesta vastannut yritys kuitenkin irtisanoi sopimuksen syksyllä 2017 vedoten siihen, ettei Tiukka ole päästänyt siivoojia asuntoonsa ja on kohdellut yrityksen työntekijöitä loukkaavasti. Siivoussopimuksen raukeamisen jälkeen taloyhtiön hallitus laittoi häädön vireille, vaikka Tiukan taustajoukkojen mukaan asunto siivotaan edelleen viikoittain ja on siistissä kunnossa.

Alun perin häädön oli määrä tapahtua perjantaina, mutta sen ajankohta on siirtynyt maanantaille.

Kiistassa Tiukkaa edustava asianajaja Mika Miesmäki lähetti perjantaina taloyhtiölle lähes 11 000 euron vahingonkorvausvaatimuksen päämiehensä omistamasta suuremmasta asunnosta ludetorjuntatöiden yhteydessä hävinneestä irtaimistosta.

Miesmäki sanoo, että Tiukan omistamasta 100-neliöisestä asunnosta tyhjennettyjen tavaroiden kohtalosta on tiedusteltu jo yli vuosi sitten, mutta taloyhtiö ei ole pystynyt antamaan tarkkaa vastausta.

– Vastaus on ollut ympäripyöreä. Kaatopaikalle on ainakin viety tavaraa, mutta en jaksa uskoa, että sinne olisi viety huonekalut, astiat ja kaikki.

Asianajajan mukaan taloyhtiölle esitetystä korvausvaatimuksesta olisi mahdollista neuvotella, jos Tiukka saa jäädä asumaan kotiinsa, 52 neliön kaksioon.

Sunnuntaina tavoitettu Mika Miesmäki kertoo, että taloyhtiö kieltäytyi neuvottelemasta häädön toteuttamatta jättämisestä.

– Taloyhtiö suhtautuu [vahingonkorvaus-]esitykseen omana asianaan, eli eivät siis neuvottele. He neuvottelevat ehkä vahingonkorvausasiasta erikseen, mutta eivät linkitä sitä asumisasiaan. Eli rahasta he voivat neuvotella, mutta eivät asumisesta.

Eli häätö olisi edessä?

– Kyllä se siltä valitettavasti näyttää, Miesmäki sanoo.

Tiukkaa edustavan Miesmäen sunnuntaina antamien tietojen mukaan häädön olisi määrä tapahtua maanantaina kello 10 aamupäivällä.

– Tavoite oli saada asuminen järjestymään, mutta nyt täytyy kuunnella päämieheni tuntemuksia maanantain jälkeen, Miesmäki kertoo.

Taloyhtiötä edustava asianajaja Mikko Ravi ei halunnut sunnuntaina avata yksityiskohtaisesti, millä tavoin häätöasiaa on viime päivinä käsitelty.

– Sen verran voin sanoa, että tässä ollaan katsottu löytyisikö muita vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tällä hetkellä tilanne on se, että niitä ei ole löydetty. Tämän enempää en lähde asiaa aukaisemaan. Myöskään häädön ajankohtaan en ota kantaa.

Aikaisemmin Ravi on perustellut tiukkaa linjaa luottamuspulalla yhtiön ja osakkaan välillä.

– Kun ottaa asioiden taustat huomioon, taloyhtiö ei voi luottaa siihen, että siivoukset jatkossa onnistuvat. Tiukka on ollut hankala tässä asiassa, Ravi kertoi Ilta-Sanomissa aiemmin tällä viikolla.

Tilanteen ratkaisemiseksi Tiukka on lähestynyt jopa tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä käsin kirjoitetulla kirjeellä, jossa hän pyytää apua, jottei joutuisi lähtemään kodistaan. Kirjeessä Tiukka on sanonut, ettei hänellä ole tietoa, minne hänet aiotaan viedä, jos häätö toteutetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?