Kotimaa

Asiantuntija HS:n tiedustelu­artikkelista: tietojen julkaisu lienee tarkoin pohdittu

Julkaistu:

Tiedustelun salamyhkäisyys poikii monenlaisia arvailuja.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että tiedusteluasiakirjojen vuotaminen Helsingin Sanomille aiheuttaa merkittävää mainehaittaa suomalaisille tiedusteluelimille.

Tiedusteluelinten luotettavuus on kansainvälisessä tiedusteluyhteistyössä elintärkeää, sillä muut maat eivät mielellään luovuta tiedustelutietojaan epäluotettavaksi havaitulle yhteistyöorganisaatiolle.

– Suomen maine on sen verran vahva, että eiköhän se tämän kestä, Salonius-Pasternak sanoo STT:lle.

Salonius-Pasternak kiinnittää huomiota siihen, että Helsingin Sanomien jutussa esitetyt tiedot näyttävät perustuvan pääosin useita vuosia vanhoihin dokumentteihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mainehaittaa vähentäisi Salonius-Pasternakin mukaan, että tietovuotaja saataisiin kiinni ja taho joutuisi vastuuseen vuodostaan.

Salonius-Pasternak kummeksuu Helsingin Sanomien päätöstä julkaista salaisten asiakirjojen sisältämiä tietoja.

– Ymmärrän täysin tietojen julkaisemisen, jos on tapahtunut esimerkiksi jokin rikos, jos valtiovalta, poliisi tai Puolustusvoimat olisi käyttäytynyt lakien vastaisesti. Tällöin julkaisemiselle on hyvä ja selvä eettismoraalinen syy. Tässä tapauksessa en ole sellaista löytänyt, Salonius-Pasternak sanoi.

Salonius-Pasternak uskoo, että Helsingin Sanomien johdossa on tarkoin pohdittu perustelut tietojen julkaisulle. Pelkkä tiedustelutoiminnan salamyhkäisyys ei Salonius-Pasternakin mukaan riitä julkaisemisen perusteeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salonius-Pasternakin mukaan on mahdollista, että Helsingin Sanomien haltuunsa saaman materiaalin takana on jonkinlainen "whistle-blower", ilmiantaja, joka haluaa paljastaa epäkohtia.

– Tähän mennessä ei ole ollut näyttöä, että tässä tapauksessa olisi rikottu lakia. Tällöin kyseessä olisi ihan eri case, mutta siitä ei ole mitään indikaatiota.

Salamyhkäisyys antaa tilaa teorioille

Kansainvälisen politiikan dosentti Jan-Peter Paul esittää arvionaan, että Helsingin Sanomien Suomen tiedustelua koskevan artikkelin taustalla on Suomen tiedusteluelinten halu kohottaa profiiliaan kansainvälisesti.

Jutussa käsitellään laajasti Tikkakoskella Jyväskylän lähellä toimivaa puolustusvoimien Viestikoekeskusta.

Paul arvelee, että Helsingin Sanomien juttu olisi "tilaustyö".

– Tässä halutaan antaa signaali siitä, että Suomen tiedustelun taso on noussut ja meillä on tällaista osaamista, että voimme harjoittaa tietojen vaihtoa muiden maiden kanssa, Paul arvioi lauantaina.

Salonius-Pasternak ei innostu Paulin analyysistä. Hänen mukaansa on vaikea kuvitella, että Puolustusvoimat ryhtyisi tietoisesti vuotamaan tietoja tiedustelustaan.

Salonius-Pasternakin mukaan esimerkiksi matkapuhelinvalmistajat voivat hypen luomiseksi tarkoituksella vuotaa tiedotusvälineille tietoja uusien puhelintensa ominaisuuksista. Tiedusteluorganisaatiot eivät hehkuta suorituskykyään lehtien palstoilla, vaan toimivat pikemminkin kulissien takana kokoushuoneiden hiljaisuudessa.

EU-komissiossa joukkotuhoasevalvonnan parissa työskennellyt Paul on tällä hetkellä kansainvälisen politiikan dosenttina Helsingin yliopistossa ja ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa. Hän julkaisi vuonna 2005 kirjan Tiedustelu 2000-luvulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt