Enontekiön seriffiehdokas kertoo suunnitelmista: Kodinturvajoukoille pamput ja pippurisumuttimet

Seriffiehdokas kertoo suunnitelmista varustaa kodinturvajoukot pampuilla ja pippurisumuttimilla, jos poliisin turvaa ei alueelle saada.

15.12.2017 19:58

Enontekiön kunnan poliisinvirat loppuvat vuodenvaihteessa. Suomen kolmanneksi suurin kunta aikoo perustaa seriffin toimen vastalauseena poliisivirkojen lakkauttamiselle. Kuntapäättäjät pyysivät pestiin 64-vuotiasta Antti Tonteria. Tonteri tekee tällä hetkellä maastotarkastuksia.

Suomessa seriffi ei voi toimia Yhdysvaltojen kollegansa tavoin poliisin valtuuksilla järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäjänä, vaan seriffi voi lähinnä näkyä paikkakunnalla.

Seriffiehdokas Tonteri kertoo, että Enontekiölle kaavaillaan seriffin pestin lisäksi myös kodinturvajoukkoja, jos tämänhetkiset suunnitelmat lakkauttaa poliisinvirka alueelta eivät muutu. Tonteri kertoo suunnitelmista, joiden mukaan joukot kootaan paikallista hirviporukoista, joille hankitaan itsepuolustuskoulutusta ja -aseita.

– Kyllä me tarvitaan pamput ja pippurisumuttimet, Tonteri sanoo.

Erämiehet sopivat kodinturvajoukoihin Tonterin mukaan siksi, että he tuntevat paikalliset ja lähimaaston, ja he ovat fyysisesti hyvässä kunnossa.

– Hyvä ois neljästä viiteen kaveria per joukko. Jos tulee kova paikka, siinä tarvii olla voimaa takana.

Tonterin mukaan kodinturvajoukot ovat valmiita jopa käyttämään voimakeinoja, jos tilanne niin vaatii.

– Suomen oikeusjärjestelmä sitten ratkaisee, onko meillä oikeus turvata ihmisten elämää. Pakkohan meidän on voimakeinoja käyttää, on ne lainmukaisia tai ei, jos kerran poliisia ei saada paikalle, Tonteri sanoo.

Suunnitelmilla on kunnan tuki

Tonterin mukaan kodinturvajoukoilla on Enontekiön kunnan tuki, ja että hankkeelle on mahdollisesti tulossa rahoitusta kunnan kukkarosta. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen vahvistaa erilaiset suunnitelmat turvallisuustilanteen takaamiseksi ja kertoo, että asiaa käsitellään seuraavassa kunnanvaltuuston kokouksessa ensi viikolla.

Lakkauttamispäätöstä perustellaan Kittilän poliisin vahvistamisaikeilla

Tähän saakka kunnassa on ollut yksi poliisipartio. Vuodenvaihteen jälkeen poliisipartio kuitenkin eläköityy, eikä uutta poliisipartiota tällä hetkellä ole tulossa.

Tonteri toivoisi omaa seriffin pestiään mieluummin alueelle yhtä osaavaa poliisipartiota, kun nyt eläköityneessä oli.

Tieto Enontekiön poliisin virkojen lopettamisesta saatiin syyskuussa. Lapin poliisi perusteli päätöstä sillä, että Enontekiön poliisipartion poliisi oli jäämässä eläkkeelle vuodenvaihteessa ja Lapin poliisi taas aikeissa vahvistaa Kittilän poliisia.

Seriffikandidaatin mukaan poliisivirkojen lakkauttaminen on ihmisoikeusrikkomus

Tonterin mukaan poliisivirkojen epääminen alueelta on ihmisoikeusloukkaus.

– Me maksetaan veroja siitä, että meillä on oikeus poliisiin. Eihän Enontekiö ole mikään itsenäinen valtio, joka jätetään yksin.

Kaikkein kurjinta tilanteessa on Tonterin mukaan se, että enontekiöläiset ovat useasti pyytäneet, että poliisijohto tulisi keskustelemaan asiasta.

– Lähettäisin sisäministeri Risikolle terveiset, että hän voisi ottaa asiakseen hoitaa asia kuntoon. Jos poliisijohto ei tähän pysty, niin silloin sisäministerin minun mielestä pitää puuttua asiaan, Tonteri sanoo.

Pääosin liikennerikoksia

Poliisia työllistävät tilastojen valossa pääosin liikennerikokset. Esimerkiksi vuodelle 2017 kirjattiin 101 liikennerikosta, joista yli puolet oli liikenneturvallisuuden vaarantamisia.

– Jos meillä lähtee poliisi pois, niin täällä rattijuopumustapaukset lisääntyvät. Tämä on lasten turvallisuuden kannalta älyttömän iso asia, Tonteri sanoo.

Valtatie 21:lla sattuu viikoittain rekkaonnettomuuksia, jotka sulkevat liikenteen tuntikausiksi kerrallaan.

2010-luvulla Enontekiössä sattui yksi murha. Muita henkeen tai terveyteen liittyviä rikoksia sattuu vuosittain muutamia.

Omaisuusrikoksista poliisia työllistävät näpistyksen yritykset ja vahingonteot.

Saamelaisalueen viranomaisia työllistävät muun muassa porovarkaudet ja maastoon eksyneet ihmiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?