Kotimaa

Näin alkoholilaki muuttuu: Pian voi tilata tuplaviskin, Alko auki pidempään, festareilla ei tarvita kalja-aitauksia...

Julkaistu:

Alkoholilaki
IS listasi alkoholilain uudistuksen kuluttajille merkittäviä vaikutuksia.
Alkoholilaissa on käyty eniten kiistaa siitä, saako kaupoissa myydä 4,7 vai 5,5 prosenttisia alkoholijuomia.

Nyt eduskunta äänesti nelosoluen puolesta niukalla enemmistöllä ja suuri valiokunta siunasi päätöksen äänin 13–12.

Vaikka itse alkoholilaki tulee voimaan maaliskuun alussa, siihen kuuluvat juomasekoitusten vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloajat vapautuvat jo vuoden alussa.

Muun muassa nämä asiat muuttuvat:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Nelosolut kauppoihin

Ruokakaupoissa saa myydä 5,5-prosenttisia alkoholijuomia. Nykyinen raja on 4,7 prosenttia. Nelosolut tulee kauppoihin.

Vahvempaa ja aitoa lonkeroa saa myydä kaupoissa. Nykyisin kaupoissa on voinut myydä keskioluen vahvuista ja käymisteitse valmistettua lonkeroa.

Vahvempia siidereitä ja limuviinoja saa kaupoista. Nykyisin limuviinoissa raja on ollut 2,7 prosenttia alkoholia.

Ruokakauppojen lisäksi vahvat oluet ja muut alle 5,5 prosentin juomat tulevat kioskeihin ja huoltamoihin.


2. Ravintoloissa happy hour

Anniskeluravintolat saavat vapaasti päättää aukiolonsa, niillä ei ole sulkemispakkoa. Anniskelua saa olla aamuneljään asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ravintoloille tulee ulosmyyntioikeus. Ravintoloista voi ostaa kotiin yhtä vahvoja alkoholijuomia kuin ruokakaupoista.

Ei ole enää erillisiä keskiolutoikeuksia. Ravintoloiden A- ja B-oikeudet poistuvat. Ravintolat saavat vapaasti päättää juomavalikoimistaan.

Ravintoloille tulee oikeus pitää happy hour -tunteja ja mainostaa niiden tarjouksia.

Vapaat tilaukset ravintoloissa. Asiakas saa ostaa vaikka tuplaviskin ja muutakin kuin yhden juoman itselleen, kaverille saa viedä tuopin.

Alkoholijuomia saa anniskella myös velaksi. Nykyisin jos alkoholia maksaa maksukortilla, voi käyttää debit-puolta. Jatkossa voi käyttää myös credit-ominaisuutta.

3. Panimoilta poistuu kioskipakko

Panimoilta poistuu kioskipakko. Ne ovat joutuneet pitämään elintarvikekioskia, jos haluavat myydä tuotteitaan. Tulevaisuudessa panimot voivat myydä tuotteita suoraan kuluttajalle.

Pienet käsityöläispanimot, joiden alkoholin vuosituotanto on alle 500 000 litraa, voivat myydä suoraan kuluttajalle alle 12-prosenttisia tuotteita.

Muut panimot voivat myydä enintään 5,5 prosentin tuotteita suoraan kuluttajille.

Alkot voivat olla arkisin auki iltayhdeksään eli tunnin pidempään kuin nykyisin.

Kaupoista, kioskeista, huoltamoilta, kauppa-autoista ja kauppaveneistä myytäviltä juomilta ei edellytetä, että ne ovat käymisteitse valmistettuja. Greippilonkero voitaisiin valmistaa aidosta ginistä.

Valmistajille ja tukkumyyjille tulee oikeus julkaista tuoteluettelonsa ja hintansa. Hinnat ja tuotteet voi julkaista painettuina luettelona tai internetissä.


4. Tuoppi kädessä festareilla

Tilapäiset anniskeluluvat hoituvat antamalla pelkkä ilmoitus. Ravintola voi toimia millä tahansa festivaalilla antamalla pelkkä ilmoitus.

Festivaalien kalja-aitaukset poistuvat. Tapahtumissa, joissa ei ole alaikäisiä, olutkarsinoiden rajat ja säädökset väljenevät.

Ravintoloilla voi olla yhteisiä anniskelualueita esimerkiksi festivaaleilla. Nykyisin kullakin ravintolalla on pitänyt olla oma karsinansa eikä toisen karsinaan ole saanut mennä oma kaljatuoppi kädessä.

Alaikäisellä, 16 vuotta täyttäneillä, on oikeus anniskella alkoholia vuorovastaavan valvonnan alaisena.

Kotiviinien ja kotioluiden valmistuksessa poistuvat raaka-ainerajoitukset. Kotona saisi valmistaa muutoin kuin tislaamalla omaan käyttönsä mietoja alkoholijuomia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt