Kotimaa

Syyte: 15-vuotias poika hyökkäsi takaa naisen kimppuun ja löi perhosveitsellä: ”Kuolema on ollut sattumasta kiinni”

Julkaistu:

Selän takaa tullut yllättävä veitsenisku oli päättää parikymppisen naisen elämän Vaasassa tämän vuoden lokakuussa. Vain hyvä tuuri pelasti pahimmalta. Syytteen mukaan 15-vuotiaan teinipojan ainoana tarkoituksena oli nimittäin tappaa entuudestaan tuntematon nainen.

Vakava väkivaltarikos tapahtui Vaasan Onkilahden rannan kulkuväylällä 18. lokakuuta. Asian oikeuskäsittely alkoi Pohjanmaan käräjäoikeudessa Vaasassa tänään perjantaina.

15-vuotias poika saapui käräjäsaliin ruskehtavanpunaiseen Puma-huppariin pukeutuneena. Hän oli laittanut hupun päänsä suojaksi. Lapsenkasvoinen poika kurkkasi nopeasti yleisön suuntaan. Hän ei sanonut sanaakaan. Oikeuden puheenjohtaja kielsi kuvaamisen salissa.

Pääkäsittely käsitellään julkisesti, vaikka pojan asianajaja vaati salaista käsittelyä. Pojan kuuleminen käsitellään salaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On hyvin harvinaista Suomen oloissa, että näin nuorta epäillään henkirikoksen yrityksestä.

Näin veitsenisku tapahtui

20-vuotias nainen käveli kulkuväylää pitkin, kun hänen taakseen käveli yllättäen 15-vuotias vaasalaispoika. Poika otti naisesta kädellään kiinni ja iski häntä toisessa kädessä olleella perhosveitsellä kaulaan.

Ensin isku lävisti naisen kaulalla kolmin kerroin olleen kaulahuivin, mikä heikensi iskua. Sen jälkeen isku osui naisen kaulaan, johon tuli noin kolme senttiä pitkä haava. Nainen sanoi myös keskisormeensa haavan.

– Veitsen isku kaulalle on aina potentiaalisesti hengenvaarallinen.

– Tekotapa osoittaa kiistattomasti surmaamistarkoituksen. Ja tahallisuuden taso on kaikista vahvin. Tarkoitus on ollut viedä tuntemattomalta henki.

– Tekotapa osoittaa myös teon vaarallisuuden. Tilanne ei ole ollut (pojan) hallussa. Hän ei ole pystynyt millään lailla kontrolloimaan lyöntiä. Uhrin kuolema on ollut vain sattumasta kiinni. Hänellä on kaulahuivi kaulassa, minkä takia veitsen terä ei osunut suoraan kaulaan, jolloin olisi tullut vielä syvempi haava. Silloin seurauksena olisi ollut päävaltimon katkeaminen ja satavarma kuolema, kihlakunnansyyttäjä Kai Palmunen kertoi oikeudessa.

Iskun jälkeen nainen onnistui juoksemaan pakoon Putusillan suuntaan. Nainen löysi pariskunnan, ja he yhdessä hälyttivät apua.

Uhri vietiin sairaalahoitoon, josta hän pääsi sittemmin pois. Uhrille jäi ”ikävännäköinen lihasvamma”, kuten poliisi on asian aiemmin ilmaissut.

Puukotuksen jälkeen 15-vuotias meni Palosaaren ST1-huoltoasemalle, jossa hän tallentui valvontakameran kuvaan. Huoltoasemalla hän oli keskustellut kahden miehen kanssa. Poliisi löysi 15-vuotiaan ja otti hänet kiinni noin kahden tunnin kuluttua puukotuksesta.

Riitely kotona

Syyttäjän mukaan poika olisi riidellyt kotona ennen puukotustilannetta.

– Hän on nauttinut päiväsaikaan alkoholia. Äiti tuli kotiin, Palmunen totesi.

Äiti otti pojalta kännykän pois, ja poika meni mummonsa luokse. Suutuspäissään poika rikkoi autojen renkaita.

Hän yritti päästä kaverinsa luoksekin yöksi, mutta se ei onnistunut. Tämän jälkeen hän toteutti puukotuksen.

Tällaista rangaistusta syyttäjä vaatii

Syyttäjä vaatii pojalle kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdotonta vankeutta tapon yrityksestä, kuudesta lievästä vahingonteosta sekä toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta.

Pojan puolustus katsoo puolestaan, että kyseessä oli korkeintaan törkeä pahoinpitely. Lievät vahingonteot ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidon hän myöntää.

Pojan asianajajan Kaarle Gummeruksen mukaan pojan tarkoituksena oli ainoastaan ”pelotella” naista. Poika purki pahaa oloaan.

– Hän kiistää syytteen tapon yrityksestä. Hänen tarkoituksena ei ole ollut surmata asianomistajaa, Gummerus sanoi oikeudessa.

– Hän pyysi heti anteeksi menettelyään ja lähti pois. Hän ei edes tiennyt, osuiko se (isku). Kun poliisi otti hänet kiinni, hän luuli, että äiti oli soittanut poliisit perään. Hän kuuli vasta poliisikuulusteluissa, että veitsi oli osunut, Gummerus selvitti.

Naisen puolustus vaatii 6 500 euron kipu- ja kärsimyskorvauksia.

Asian käsittely jatkuu Pohjanmaan käräjäoikeudessa koko päivän.