Video poliisivankilan tapahtumista: Poliisi vei keskisormea näyttäneen putkaan ja aiheutti vakavan vamman - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Video poliisivankilan tapahtumista: Poliisi vei keskisormea näyttäneen putkaan ja aiheutti vakavan vamman

Julkaistu: 14.12.2017 17:49

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi torstaina kaksi poliisimiestä keskisormeaan näyttäneen miehen pahoinpitelystä huhtikuussa 2014 Kuopiossa.

Suomen poliisin maine on saanut kovan kolauksen Itä-Suomen hovioikeudessa. Torstaisessa ratkaisussaan hovioikeus tuomitsi kaksi poliisimiestä ankariin sakkorangaistuksiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä.

Samalla hovioikeus kumosi Pohjois-Savon käräjäoikeuden tammikuisen päätöksen. Tuomituille poliiseille hovin päätös tiesi kallista laskua.

Keskisormea näyttänyttä miestä epäasiallisesti ja väkivaltaisesti kohdelleita poliisimiehiä uhkaa myös viran menettäminen.

Rikokset tapahtuivat huhtikuussa 2014 Kuopiossa. Uhrina oli noin 30-vuotias vantaalaismies, joka oli viettämässä perjantai-iltaa tyttöystävänsä kanssa. Seurueeseen kuului myös toinen nuorehko nainen.

Lauantain puolella, ravintoloiden sulkeutumisaikaan mies näytti kadulla keskisormea poliisiautossa olleille poliisille, tällä hetkellä 49-vuotiaalle kuopiolaiselle ylikonstaapelille ja 44-vuotiaalle vanhemmalle konstaapelille.

Tästä käynnistyi kohtalokas tapahtumasarja. Poliisimiehet nousivat autosta, ottivat humalassa olleen miehen kiinni ja veivät hänet putkaan.

Säilöönottotarkastuksen yhteydessä poliisit kaatoivat miehen lattialle. Miehen jalka jäi päälle kaatuneen vanhemman konstapelin alle. Tämän seurauksena miehen lonkkanivel meni sijoiltaan.

Vaikka mies linkutti jalkaansa kaatamisen jälkeen ja ilmaisi kärsivänsä kovista tuskista, poliisimiehet eivät toimittaneet häntä lääkäriin. Sen sijaan he sulkivat miehen poliisivankilan selliin 11 tunniksi.

Itä-Suomen kihlakunnansyyttäjä päätti nostaa syytteen poliiseja vastaan, mutta käräjäoikeus totesi kaksikon syyttömäksi. Käräjäoikeus uskoi poliisin kertomusta miehen aggressiivisesta käytöksestä.

Miehen loukkaantumista käräjäoikeus piti tapaturmaisena. Käräjäoikeus arvioi myös, etteivät konstaapelit olleet työtehtävää hoitaessaan huomanneet loukkaantumista.

– On tavanomaista, että henkilö vastarinnan murtamisen jälkeen heittäytyy passiiviseksi, käräjäoikeus kirjasi johtopäätöksiinsä.

Sekä syyttäjä että poliisin uhriksi joutunut mies valittivat tuomiosta. Syyttäjän mukaan käräjäoikeus ei perustellut kiinnioton edellytyksiä eikä todistajina kuultujen naisten kertomuksia. Mies korosti, ettei ollut käyttäytynyt aggressiivisesti.

Hovioikeus katsoi, että keskisormen näyttäminen riitti poliisille perusteeksi puhuttaa vantaalaismiestä. Kiinniottamiseen on poliisilain mukaan perusteita vasta, jos on syytä olettaa, että henkilö ”syyllistyisi henkeen, terveyteen, vapauteen, kotirauhaan tai omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen taikka aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle tai turvallisuudelle”.

Moisten uhkakuvien toteutumista hovioikeus ei yksittäisen käsimerkin perusteella nähnyt todennäköisenä.

Raskauttava oli kiinniotetun miehen poliisiautossa kuvaama video, jolla mies tiedustelee syytä kiinniotolleen. Vastaus oli tyly: ”Siks´, kun sä oot idiootti”. Hovioikeus arvioi, että kyseisen lausuman esitti partionjohtajana toiminut ylikonstaapeli.

Hovioikeuden mukaan ylikonstaapeli osoitti mahtiaan myös uhrin seurueessa olleille naisille. Kun naiset kysyivät syytä miehen kiinniottoon, ylikonstaapeli vastasi: ”Näin käy, jos näyttää poliisille keskisormea”. Lisäksi ylikonstaapeli kehotti naisia ”painumaan vi**uun, mikäli he eivät itsekin halua putkaan”.

Ylikonstaapeli kielsi uhanneensa naisia. Hovioikeus uskoi kuitenkin todistajien yhdensuuntaisia kertomuksia ja katsoi ylikonstaapelin käyttäneen epäasiallista kieltä.

Myös poliisivankilan tapahtumista todistava valvontatallenne puhui uhrin puolesta. Video todistaa, ettei mies yrittänyt vastustaa tarkastuksen suorittamista.

  • Helsingin Sanomien saama poliisivankilan valvontatallenne tilanteesta on katsottavissa yllä.

Videolta on myös nähtävissä, että mies käveli putkalle tullessaan normaalisti, mutta kaatamisen jälkeen hän ei kyennyt varaamaan lainkaan vasemmalla jalallaan. Kuvista näkee myös miehen tuskaisen ilmeen, kun poliisit taluttivat hänet käsistä kannatellen suljettuun säilytystilaan.

Hovioikeus viittasi perusteluissaan aiempiin oikeustapauksiin ja totesi, että ”tapaukset, joissa kiinniotettu vasta poliisiasemalla saa vammoja, herättävät aina epäilyjä tarpeettomista voimatoimista”.

Tästä oli kyse nytkin. Miehen käytös ei hovioikeuden mukaan antanut laissa tarkoitettua aihetta voimakeinojen käytölle.

Uhri kertoi hovioikeudessakin huutaneensa kivusta. Oikeus katsoi, että miehen vammautuminen oli niin ilmeinen, että poliisien olisi tullut se havaita. Poliisien olisi pitänyt myös toimittaa uhri mahdollisimman pian lääkärintarkastukseen tai ainakin esteettömän henkilön tarkistettavaksi.

Koska näin ei tapahtunut, konstaapelikaksikko laiminlöi velvollisuutensa järjestää viivytyksetöntä lääkärinapua. Lääkärinlausunnon mukaan lonkkanivelen sijoiltaanmeno oli erittäin kivulias. Vamma vaikeutti uhrin liikkumista muutaman kuukauden ajan.

Ylikonstaapelin rangaistus oli 80 päiväsakkoa, mikä tiesi 2720 euron sakkoja. Vanhempi konstaapeli selvisi 60 päiväsakolla ja 1680 euron laskulla.

Konstaapelit joutuvat korvaamaan vantaalaismiehelle kivusta ja särystä 4000 euroa sekä henkisestä kärsimyksestä 1500 euroa. Miehen yhteensä 16 600 euron oikeudenkäyntikulut tulivat myös poliisimiesten maksettavaksi.

Lisäksi tuomittujen yhteiseen laskuun lisätään oikeudenkäynti-, todistelu- ja muita kuluja noin tuhat euroa.

Syyttäjä Minna Salonen pitää tärkeänä, että tavallisen kansalaisen oikeusturva toteutuu, kun vastassa on poliisi.

– Käräjäoikeus uskoi käytännössä kaiken, mitä poliisi kertoi. Oli pakko lähteä valittamaan tuomiosta, Salonen sanoo.

Kokemuksensa perusteella Salonen arvioi, että poliisin sanalla on oikeudessa vahva painoarvo. Tilanne on ongelmallinen poliisin voimankäytön kohteeksi joutuneen kannalta.

– Onneksi itselleni ei ole aiemmin tullut tällaisia tapauksia vastaan. Omista kollegoistanikaan kukaan ei ole tavannut vastaavaa.

Tuomituilla poliiseilla on edessään hämärä tulevaisuus. Poliisipäällikkö Taisto Huokko Itä-Suomen poliisista kertoo, että hovioikeuden tuomioon tutustutaan tarkasti.

– Arvioimme hallinnolliset seuraukset huolellisesti. Lopullisen ratkaisun teemme viimeistään helmikuun alussa, Huokko kertoo.

Pahimmassa tapauksessa tuomittuja odottaa irtisanominen. Lievempiä rangaistuksia voivat olla esimerkiksi määräaikainen erottaminen, varoitus tai muutokset työnkuvassa. Alusta saakka selvissä tapauksissa poliisi voidaan pidättää heti, mutta tässä tapauksessa poliisimiehet ovat voineet jatkaa normaalisti työssään runsaat kolme ja puoli vuotta tekojensa jälkeen.

– Esitutkinnan perusteella ei ollut syytä toimia toisin. Hovioikeuden ratkaisu oli yllättävä, kun ajatteli alioikeuden päätöstä. On valitettavaa jos ja kun näin on käynyt, Huokko kommentoi tapausta.

Huokko muistuttaa, poliisin koulutus on nykyisin laadukasta. Hän pitää kuopiolaispoliisien tekoa yksittäistapauksena.

– Tämä ei ole meidän tapamme toimia, ei ole ollut sitä pitkään aikaan tai edes koskaan, Huokko muotoilee.

– Oman virkahistoriani aikana vastaavaa on tapahtunut vain kerran 90-luvulla. Olin silloin Sulkavan piirin nimismiehenä ja toimin osin syyttäjänä jutussa, jossa eri piirin konstaapeli toimi samantyyppisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?