Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

Rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson Helsingin poliisista on seurannut vuosikausia pääkaupungin prostituutiotilannetta. Hän kertoo muutamista erityisen hyvin mieleen jääneistä tapauksista.

14.12.2017 9:22

”Tyttö repi haulikon ryöstäjien käsistä”

”1999 Suomessa ryöstettiin prostituoituja. Toiminta oli silloin rantautunut kunnolla Suomeen. Naisilla oli asunnoissaan kymmeniä tuhansia markkoja kätkettynä. Muutama rohkea nainen sai tarpeekseen näistä ryöstäjistä, jotka tekeytyivät asiakkaaksi ja putsasivat naisten kämpät.

Todellisuudessa kyse oli siitä, että Suomi ja Helsinki oli jaettu kilpailevien virolaisten ja venäläisten paritusporukoiden toimesta reviireihin ja ryöstöt olivat osa reviiritaistelua. Jokaisen tytön piti maksaa jollekin kattojärjestölle. Jos et maksanut, et tehnyt töitä täällä. Perusjuttu oli se, että naiselta vietiin rahat ja passi ja käskettiin tulla seuraavana päivänä satamaan, missä naiselle lyötiin passi käteen ja sanottiin: laiva on tuossa, häivy.

Parittajat hoitivat maasta poistamisen ikään kuin poliisin puolesta. Näiden ryöstöjen kautta tämä paritusliigat päästiin purkamaan ja tuomiolle. Joukossa oli yksi kovapäinen tyttö, joka repi ryöstäjien käsistä haulikon ja sanoi ryöstäjille, että painukaa helvettiin täältä. Hän ei koskaan ilmoittanut ryöstön yrityksestä poliisille, mutta se paljastui tutkinnan edetessä.”

”Kehitysvammaista naista paritettiin”

”2005 paljastui Suomen ensimmäisen ihmiskauppajuttu poliisin oman tutkinnan kautta. Yksi naisista oli virolainen kehitysvammainen nainen, joka oli kotimaassaan ilmoitettu kadonneeksi. Hänelle oli luvattu töitä lastenhoitajana. Parittajat käärivät rahat taskuihin.

Juttu oli todella surullinen ja törkeä. Saimme muutamasta asiakkaasta tehdyksi myös rikosjutun. Asiakkaat olivat aika noloja, kun tulivat kuulusteluun. Asiakkaat olivat kirjoittaneet kehitysvammaisesta naisesta paljon arvosteluja nettiin. Naisesta näki jo kaukaa, ettei kaikki ole kunnossa. Silti asiakkaita kävi piittaamatta hänen kunnostaan. Pitäisi olla enemmän vastuuta tekemisistään.”

”Parittaja myi myös itse”

”2008 oli seuraava ihmiskauppajuttu. Kuulustelimme siinä 110 :tä asiakasta. Siinäkin yksi naisista oli kehitysvammainen. Yksi mies väitti tiukasti kuulusteluissa, ettei ole koskaan käynyt tämän naisen luona. Minä ajattelin, että tässä väännetään nyt pitkään ennen kuin mies tunnustaa. Minä löin faktat pöytään ja sanoin, että olethan sinä soittanut tähän numeroon. Mies myönsi, että voi hyvinkin pitää paikkaansa, mutta en ole koskenut tyttöön.

Minä kysyin, miksi sitten olet soitellut tähän numeroon. Mies ihmetteli hetken ja kysyi, että liittyykö asiaan eräs mieshenkilö. Minä sanoin, että juuri häntä epäillään parituksesta. Miehellä syttyi lamppu ja hän sanoi, että no, sen kanssa minä olen ollut monta kertaa, mutta koskaan elämässäni en ole yhteenkään naiseen koskenut. Paljastui, että parittaja myi myös itseään miehille.”

”Pahaa verta ja paljasta”

”2012 tulivat romanialaiset ja tsekkiläiset. He ovat siitä asti hallinneet markkinoita. He herättivät pahaa verta muissa prostituoiduissa, kun suostuivat seksiin ilman kondomia. Paljaasta seksistä maksetaan enemmän, mutta viisastahan se ei ole. Kilpailu on kovaa. Kaikesta ekstrasta pitää maksaa.

Olen sanonut jokaiselle naiselle, että, herätys, onko tämä se, mitä haluat tehdä koko loppuelämäsi. En moralisoi eikä se ole minun tehtäväni. Suurin osa ei halua. Kyse on puhtaasti taloudesta. Lopettaminen ei ole niin yksinkertaista, jos tulet 500–600 euron keskipalkkamaasta ja tienaat Suomessa 3 000–4 000 euroa kuussa. Jotkut tekevät vapaaehtoisesti, toiset ovat paritettuja. Ennätys on 27 asiakasta päivässä, minkä tutkinnan kautta tiedämme 2000-luvun vaihteessa. Se oli liukuhihnaa. Asiakkaita jonotti rapussa. En usko, että yhdenkään naisen on kiva olla 20 miehen kanssa. Muutama on päässyt pois hommista. He soittelevat minulle ja kertovat, että nyt menee hyvin.”

”Kaunis kuva, karu todellisuus”

”Meillä on Helsingissä muutamia narkomaaneja, jotka myyvät seksiä kadulla ja netissä. He eivät menesty alalla, koska osa asiakkaista on vaikutusvaltaisia, liikemiehiä, joilla on omat standardinsa. Netissä voi olla hieno kuva kaunishiuksisesta naisesta siistissä asunnossa, mutta kun oven avaat, vastassa on läävä, jossa on ruiskuja siellä täällä ja likainen patja lattialla. Toista kertaa asiakas ei sinne tule. Netissähän asiakkaat arvostelevat prostituoituja ja tieto narkomaanikämpästä tulee nopeasti sinne. Kylmä totuus on myös se, että uusi nainen voi työskennellä viikon samassa kaupungissa. Sitten hänet on nähty ja koettu ja on aika vaihtaa maisemaa, jos haluaa uusia asiakkaita.”

Jutun pääkuvana olevalla podcastilla kuulet vielä kaksi tapausta. Toisessa kerrotaan Oulunkylästä löytyneistä prostituoitujen ”training centereista” ja toisessa nigerialaisten naisten tulosta Helsingin prostituutiomarkkinoille.

Alla olevalla videolla Helsingissä toimivan prostituoidun haastattelu vuodelta 2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?