LM: Vastasyntyneitä vammautunut uuden ilmiön takia – Kätilöliitto vastaa kohuun: ”hyvin marginaalinen ilmiö” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

LM: Vastasyntyneitä vammautunut uuden ilmiön takia – Kätilöliitto vastaa kohuun: ”hyvin marginaalinen ilmiö”

Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra ei ole urallaan törmännyt tapauksiin, joissa sikiön sydänääniä ei ole seurattu synnytyksen aikana ollenkaan, ja lapsi olisi sen vuoksi vammautunut tai menehtynyt.

Haikarat liihottavat Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosaston seinällä.­

14.12.2017 7:56
  • Lännen Media uutisoi keskiviikkona, että Suomessa on ollut muutamia tapauksia, joissa äidit ovat kieltäytyneet sikiön sykkeen seurannasta synnytyksen aikana.

  • Tämä on johtanut joissain tapauksissa vastasyntyneen cp-vammaan ja voisi johtaa jopa kuolemaan.

  • Suomen Kätilöliitto pitää ilmiötä erittäin marginaalisena.

Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsenen Jukka Uotilan mukaan sykkeen seuraamatta jättäminen on muutamissa tapauksissa johtanut lapsen vammautumiseen. Sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy luonnonmukaiseen synnytykseen.

Lännen Median uutinen herätti laajaa keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa. Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra kertoi Ilta-Sanomille, ettei ole uransa aikana törmännyt tällaisiin tapauksiin.

– Yksittäisiä tapauksia voi Suomessa olla, mutta ne ovat hyvin, hyvin marginaalisia ja todella harvinaisia. Ei voi ajatella, että äiti kieltäytyy sikiön sydänäänten seuraamisesta ja lapsi kuolee. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia. En tiedä sellaista tapausta, jossa sikiön sydänääniä ei olisi ollenkaan seurattu synnytyksen aikana ja sikiö olisi menetetty tai vammautunut sen vuoksi.

Lyyra on kuitenkin kohdannut äitejä, jotka ovat synnyttämään tullessaan esittäneet toiveita hoitohenkilökunnalle.

On äitejä, jotka ovat kertoneet, etteivät halua, että sydänääniä kuunnellaan heti sairaalaan tullessa tai jatkuvasti koko synnytyksen ajan. Jotkut ihmettelevät, miksi antureita ylipäätään käytetään ja sydänääniä seurataan. Asioita käydään läpi siinä äidin kanssa, ja kerrotaan, että toimenpiteitä tehdään, koska ne ovat kaikkien osapuolten parhaaksi, Lyyra kertoi.

Osa haluaa synnyttää luomuna, osa vaatii kipulääkkeitä

Lyyran mukaan luomusynnyttäjiä ei tulisi niputtaa yhteen ryhmään.

Luomusynnyttäminen tarkoittaa sitä, että äiti haluaa synnyttää ilman lääkkeellistä kivunlievitystä ja lääketieteellistä synnytykseen puuttumista. Synnytysosastoilla on tarjolla erilaisia muita oloa lievittäviä keinoja.

– Luomusynnyttäminen ei millään tavoin tarkoita piittaamattomuutta sikiön voinnista synnytyksen aikana tai halusta kieltäytyä lähtökohtaisesti kaikista synnytykseen liittyvistä toimenpiteistä, Lyyra korosti.

Hän ei myöskään yhdistäisi rokotevastaisuutta luomusynnyttämiseen.

Onko sikiön sydänäänten seuraaminen synnytyksen aikana sitten lääketieteellinen toimenpide?

Lyyran mukaan ”periaatteessa ei.”

– Sikiön sydänäänten kuuntelu ei ole niin kutsuttu invasiivinen toimenpide toimenpide, joka olisi lähtökohtaisesti järkevää kieltää synnytyksen aikana.

Invasiivisiksi toimenpiteiksi lasketaan muun muassa synnytyksen edistämiseen liittyvät toimenpiteet kuten kalvojen puhkaiseminen, oksotosiinihormonin käyttäminen tai lääkkeellinen kivunlievitys.

Osa synnyttämään tulevista äideistä haluaa synnyttää ilman kivunlievitystä siinä, missä osa äideistä vaatii ehdottomasti lääkkeellistä kivunlievitystä. Mieltäänkin voi muuttaa.

– Ehdottoman tärkeää olisi, että tulevan äidin kanssa käytäisiin läpi synnytystoiveita pelkojen ja aiempien kokemusten lisäksi. Silloin äidit saisivat esittää ammattilaiselle kysymyksiä ja saisivat ammattilaisilta perusteluita siitä, miksi mitäkin tehdään. Netin keskustelupalstoilta tietoa ei löydy, Lyyra korosti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?