Merja

Kotimaa

LM: Vastasyntyneitä vammautunut uuden ilmiön takia – Kätilöliitto vastaa kohuun: ”hyvin marginaalinen ilmiö”

Julkaistu:

Terveys
Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra ei ole urallaan törmännyt tapauksiin, joissa sikiön sydänääniä ei ole seurattu synnytyksen aikana ollenkaan, ja lapsi olisi sen vuoksi vammautunut tai menehtynyt.
 • Lännen Media uutisoi keskiviikkona, että Suomessa on ollut muutamia tapauksia, joissa äidit ovat kieltäytyneet sikiön sykkeen seurannasta synnytyksen aikana.
 • Tämä on johtanut joissain tapauksissa vastasyntyneen cp-vammaan ja voisi johtaa jopa kuolemaan.
 • Suomen Kätilöliitto pitää ilmiötä erittäin marginaalisena.
Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsenen Jukka Uotilan mukaan sykkeen seuraamatta jättäminen on muutamissa tapauksissa johtanut lapsen vammautumiseen. Sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy luonnonmukaiseen synnytykseen.

Lännen Median uutinen herätti laajaa keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa. Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra kertoi Ilta-Sanomille, ettei ole uransa aikana törmännyt tällaisiin tapauksiin.

– Yksittäisiä tapauksia voi Suomessa olla, mutta ne ovat hyvin, hyvin marginaalisia ja todella harvinaisia. Ei voi ajatella, että äiti kieltäytyy sikiön sydänäänten seuraamisesta ja lapsi kuolee. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia. En tiedä sellaista tapausta, jossa sikiön sydänääniä ei olisi ollenkaan seurattu synnytyksen aikana ja sikiö olisi menetetty tai vammautunut sen vuoksi.

Lyyra on kuitenkin kohdannut äitejä, jotka ovat synnyttämään tullessaan esittäneet toiveita hoitohenkilökunnalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On äitejä, jotka ovat kertoneet, etteivät halua, että sydänääniä kuunnellaan heti sairaalaan tullessa tai jatkuvasti koko synnytyksen ajan. Jotkut ihmettelevät, miksi antureita ylipäätään käytetään ja sydänääniä seurataan. Asioita käydään läpi siinä äidin kanssa, ja kerrotaan, että toimenpiteitä tehdään, koska ne ovat kaikkien osapuolten parhaaksi, Lyyra kertoi.

Osa haluaa synnyttää luomuna, osa vaatii kipulääkkeitä

Lyyran mukaan luomusynnyttäjiä ei tulisi niputtaa yhteen ryhmään.

Luomusynnyttäminen tarkoittaa sitä, että äiti haluaa synnyttää ilman lääkkeellistä kivunlievitystä ja lääketieteellistä synnytykseen puuttumista. Synnytysosastoilla on tarjolla erilaisia muita oloa lievittäviä keinoja.

– Luomusynnyttäminen ei millään tavoin tarkoita piittaamattomuutta sikiön voinnista synnytyksen aikana tai halusta kieltäytyä lähtökohtaisesti kaikista synnytykseen liittyvistä toimenpiteistä, Lyyra korosti.

Hän ei myöskään yhdistäisi rokotevastaisuutta luomusynnyttämiseen.

Onko sikiön sydänäänten seuraaminen synnytyksen aikana sitten lääketieteellinen toimenpide?

Lyyran mukaan ”periaatteessa ei.”

– Sikiön sydänäänten kuuntelu ei ole niin kutsuttu invasiivinen toimenpide toimenpide, joka olisi lähtökohtaisesti järkevää kieltää synnytyksen aikana.

Invasiivisiksi toimenpiteiksi lasketaan muun muassa synnytyksen edistämiseen liittyvät toimenpiteet kuten kalvojen puhkaiseminen, oksotosiinihormonin käyttäminen tai lääkkeellinen kivunlievitys.

Osa synnyttämään tulevista äideistä haluaa synnyttää ilman kivunlievitystä siinä, missä osa äideistä vaatii ehdottomasti lääkkeellistä kivunlievitystä. Mieltäänkin voi muuttaa.

– Ehdottoman tärkeää olisi, että tulevan äidin kanssa käytäisiin läpi synnytystoiveita pelkojen ja aiempien kokemusten lisäksi. Silloin äidit saisivat esittää ammattilaiselle kysymyksiä ja saisivat ammattilaisilta perusteluita siitä, miksi mitäkin tehdään. Netin keskustelupalstoilta tietoa ei löydy, Lyyra korosti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kommentti: SM-liigalta karmea emämunaus – sivuutti Veini Vehviläisen käsittämättömällä tavalla

  2. 2

   Oululainen Jaana, 36, kyllästyi ylipainoon ja sydänoireisiin – pudotti 25 kiloa vuodessa: järisyttävä muodonmuutos lyö ällikällä

  3. 3

   Aikuisviihdeura on arka paikka Game of Thrones -tähdelle – kysymys sai näyttelijän säpsähtämään: ”Haastattelu päättyy nyt tähän”

  4. 4

   Atte, 18, asuu hotellissa: ”Aika kiva, että siivooja vaihtaa lakanat”

  5. 5

   Lasse Kukkoselta koskettava ele Veini Vehviläiselle – ”Meidän pukukopissa on ihmisen hyvä olla”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äärimmäisen lihaksikas Anna, 29, haluaa raskaaksi – lapsen esteenä on vain yksi ongelma: ”Sehän ei ole mitenkään poikkeavaa”

  2. 2

   Kärpät on Suomen mestari! Tappara kaatui trillerissä

  3. 3

   Metromatkustajan salakuvaus kostautui nololla tavalla: supermalli julkaisi hillittömän vastaiskun – ”Tämä on paras juttu, joka olen nähnyt”

  4. 4

   25-vuotiaan päänsärkyä ei otettu vakavasti – kuoli aivokasvaimeen

  5. 5

   Sarjakakkaaja kiusaa uimahallia Oulussa, jättää tuotoksiaan isoon altaaseen – sarjakiuaspissaaja saatiin jo kiinni

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

  5. 5

   Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

  6. Näytä lisää