Kotimaa

Todistaja: Näin julmasti Anneli Aueria on ivattu ja pilkattu

Julkaistu:

Anneli Auerin käräjille kutsuma todistaja esitteli laatimaansa koostetta netin ja viihdeohjelmien iva- ja vihapuheesta.
Anneli Auerin valtiota vastaan ajamassa korvauskanteessa yksi kiistakysymys liittyy häneen kohdistuneeseen kielteiseen julkisuuteen. Valtiokonttori on ottanut sen osin huomioon korvauspäätöksessään, mutta Auerin mielestä aiheettoman vangitsemisen merkitys kielteiselle julkisuudelle on myönnettyä suurempi.

Auerin kutsumana todistajana Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa kuultiin eläkkeellä olevaa virkanaista, joka oli laatinut koosteen Aueriin kohdistuneesta kirjoittelusta sosiaalisessa mediassa ja muualla internetissä. Hän oli sisältänyt koosteeseensa poimintoja myös Auerin käsittelystä television ja radion viihdeohjelmissa.

– Kooste on esimerkinomainen. Siinä on vain murto-osa kaikesta, mitä vuosien varrella on kirjoitettu. Halusin tehdä tiettäväksi, miten voimakkaasti Auer edelleen joutuu kohtaamaan murhaajan maineen, todistaja kertoi.

Kielitieteilijän koulutuksen omaava todistaja kertoi ryhtyneensä keräämään tietoja, koska oli kiinnostunut Auerin tapauksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todistajan mukaan Auerista puhutaan yhä edelleen enimmäkseen murhaajana, eikä seksuaalirikostuomio näy kirjoituksissa niinkään. Murhaajana Auer on nähty vapauttavan lainvoimaisen tuomion jälkeenkin.

– "Uskomatonta, että tuota murhaaja-akkaa ei saatu tuomiolle teostaan". "Murhaajaämmä". "Miksi murhaaja saa pitää omaa blogia?" todistaja esitteli tyypilliseksi kuvailemiaan viestejä.

Tavallista on todistajan mukaan myös pilkka eri muodoissa: pilakuvina, käsiteltyinä kuvina ja videoina, meemeinä ja sanallisena ivana.

Todistaja esitteli useita esimerkkejä myös siitä, kuinka Auer-huumoria on viljelty tai hänen kustannuksellaan on naureskeltu television ja radion suosituissa viihdeohjelmissa. Todistaja kuvaili Auerin kohtelua täysin poikkeukselliseksi.

– En ole koskaan nähnyt esimerkiksi paloittelumurhaaja Markus Pöngästä kuvamanipulaatioita, meemejä, viihdeohjelmissa väännettyjä vitsejä tai Pönkä-huumoria niin kuin Auer on joutunut sietämään vuosien ajan.

Osa nettikirjoittelusta on mennyt vielä pilkantekoa pidemmälle uhkailun ja aggression puolelle. Todistaja oli kerännyt koosteeseensa esimerkkejä kirjoittelusta, jossa Aueria esimerkiksi huoritellaan, uhkaillaan väkivallalla tai tappamisella tai joissa toivotaan hänen kuolemaansa.

– Olen itse ilmoittanut poliisille kaikkein pelottavimmista.

Julmalta nettikirjoittelulta ei ole säästynyt todistajan mukaan Auerin vanhin lapsikaan.

– Tämä on erityisen julmaa, koska hän on ollut suurimman osan ajasta alaikäinen.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

 2. 2

  Vähänkin vanhentunut lääke voi olla hengenvaarallinen – proviisori kertoo, mitä lääkkeitä erityisesti kannattaa varoa

 3. 3

  Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

 4. 4

  Me Naiset: Juha Veijonen rakastui 30 vuotta nuorempaan Mariaan – suhde alkoi yhden illan jutusta: ”Ihmettelemme itsekin, kuinka tässä näin kävi”

 5. 5

  Trump: Tapaaminen Pohjois-Korean Kimin kanssa peruttu

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

 2. 2

  Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

 3. 3

  Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

 4. 4

  Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

 5. 5

  Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 2. 2

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 3. 3

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 4. 4

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 5. 5

  Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

 6. Näytä lisää