Kotimaa

Oopperalaulaja oli jumissa Helsinki-Vantaalla kolmatta päivää – piina alkoi maanantaina

Julkaistu:

Lentokenttäkaaos
Suomalainen oopperalaulaja Virpi Räisänen yritti kotiinpaluuta Hollannin Amsterdamiin kolmatta päivää Helsinki-Vantaan asemalla.
Sen piti olla nopea työreissu Suomeen. Toisin kävi.

Hollannissa asuva mezzosopraano Virpi Räisänen lähti maanantaina Oulun lentokentältä Helsinki-Vantaalle kello 14 lennolla. Lennon Helsingistä Amsterdamiin piti lähteä neljän jälkeen.

Sitten alkoivat ongelmat.

– Istuimme koneessa nelisen tuntia. Mitään ei tapahtunut, Räisänen sanoo IS:lle puoli yhdeksän aikaan keskiviikkoaamuna ja kertoo istuvansa lentokoneessa, jonka piti lähteä Amsterdamiin kello 8.15.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maanantai-iltapäivän ja keskiviikkoaamun välissä on tapahtunut paljon. Räisäsen kannalta vähän turhankin paljon.

– Palasimme maanantai-iltana sitten takaisin koneesta lentokentälle joskus kahdeksan, puoli yhdeksän aikaan illalla. Jonotin vielä muutaman tunnin vaihtolippua transfer servicessä.

Kaurakeksi ja kaksi suklaakarkkia

Räisänen kertoo saaneensa lipun tiistaiaamun lennolle Amsterdamiin. Hotellissa hän ehti omien sanojensa mukaan vain käväistä.

– Ehdin nukkua pari tuntia ja sitten takaisin kentälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiistaiaamuna Räisänen istutettiin jälleen lentokoneeseen. Mutta tunnit vain kuluivat.

– Lopulta lentokoneen henkilökunta ilmoitti, että koneen työntekijöitä pitää vaihtaa, koska heidän työaikansa on mennyt täyteen.

Lopulta kone ei saanut Amsterdamin päästä lupaa lähteä.

– Amsterdamin kentän kerrottiin olevan aivan tukossa.

 

Siellä sai kaksi kertaa Fazerin sinisen suklaakarkin, yhden kaurakeksin ja mehun – melkein viiden tunnin odottelun aikana.

Räisäsen mukaan matkustajille ei ollut käytännössä mitään tarjolla.

– Siellä sai kaksi kertaa Fazerin sinisen suklaakarkin, yhden kaurakeksin ja mehun – melkein viiden tunnin odottelun aikana.

Tiistaina iltapäivällä, neljän–viiden tunnin odottelun jälkeen Räisänen ja muut matkustajat käännytettiin jälleen takaisin kentälle ja hakemaan uutta lippua seuraavalle mahdolliselle lennolle.

– Transfer-tiskillä oli jälleen järkyttävät jonot. Monen tunnin jonotuksen jälkeen minulle sanottiin, ettei Amsterdamiin lennä tiistaina yhtään konetta.


Tiistai-iltapäivä oli jo pitkällä, kun Räisäselle ehdotettiin lentoa jollekin Amsterdamin läheiselle kentälle. Kohteeksi ehdotettiin Düsseldorfin kenttää Saksassa.

– Lennon piti lähteä joskus puoli viiden aikaan tiistai-iltana. Odotimme konetta kahdeksaan tai puoli yhdeksään. Sitten ilmoitettiin, ettei kone lähdekään.

”Matkatavarat ehkä tulevat jonnekin”

Räisäsen mukaan Düsseldorfin-matkaajille ei missään vaiheessa ilmoitettu, miksi lento peruuntui.

– Lentokentän näyttötaululla näkyi vielä seitsemän jälkeen illalla, että Düsseldorfiin menevä kone lähtisi 18.20. Kukaan ei antanut mitään informaatiota.

Räisänen kritisoi voimakkaasti sitä, ettei hän tahtonut löytää mistään Finnairin henkilökuntaa. Hän sanoo, että lähti lopulta seitsemän jälkeen etsimään henkilöstöä, jotta tietäisi, miten lennon kanssa käy.

– Lähdin lentokentän yläkertaan etsimään väkeä. Kävin sitten KLM:n henkilökunnalta kysymästä, että mistä saa Finnairin henkilöstöä kiinni. Eivät pystyneet auttamaan.

 

Odotimme aulassa muutaman tunnin, jonka jälkeen meille kerrottiin, ettemme saa matkatavaroitamme. Minulle ilmoitettiin, että matkatavarat ehkä tulevat jonnekin.

Kahdeksan jälkeen tiistaina illalla Räisäselle ja muille matkaajille kerrottiin, ettei lento lähde.

– Odotimme aulassa muutaman tunnin, jonka jälkeen meille kerrottiin, ettemme saa matkatavaroitamme. Minulle ilmoitettiin, että matkatavarat ehkä tulevat jonnekin.

Heikotti ja pyörrytti

Seuraavaksi Räisänen jonotti jälleen uutta lippua transfer servicessä. Lähellä puolta yötä Räisänen sai lipun Amsterdamin lennolle. Räisäsen piti mennä hotelliin nukkumaan, mutta aikataulu oli tiukka. Koska häntä heikotti ja pyörrytti, hän ei halunnut lähteä valtavaksi kuvailemaansa taksijonoon.

– Arvioin, että jonossa olisi mennyt jopa pari tuntia. Olin niin väsynyt, että päätin jäädä lentokentälle yöksi.

Seuraava yllätys odotti turvatarkastuksessa. Räisästä ei päästetty läpi, sillä lentokenttävirkailija oli antanut hänelle lentolipun vasta torstaiaamun Amsterdamin-lennolle. Räisänen oli pyytänyt lippua keskiviikkoaamun lennolle.

– Onneksi saimme tilanteen selvitettyä ja sain lipun oikealle päivälle. Sitten pääsin myös tarkastuksesta läpi.

Yö kentällä

Räisänen nukkui keskiviikon vastaisen yön lentokentällä, kahdella vastakkain asetellulla tuolilla.

– Nukuin viime yönä ehkä kolme tuntia.

Räisänen kritisoi voimakkaasti Finnairia järjestelyistä. Hän sanoo ymmärtävänsä, että Keski-Eurooppaan ja myös Suomeen rantautuneet lumimyräkät pistävät henkilökunnan koville. Silti hän ihmettelee, miksei tiedotusta saada toimimaan.

– Kaikki tiedot piti itse yrittää kaivaa jostain.

Lentokoneesta puoli yhdeksän aikaan vastannut Räisänen sanoo olevansa hyvin väsynyt, nälkäinen, stressaantunut ja tulossa kipeäksi.

– Tyttäreni on odottanut minua nyt useamman päivän. Haluaisin kovasti päästä hänen luokseen.

Amsterdamin lähellä asuva Räisänen on oopperalaulaja. Oulusta kotoisin oleva laulaja kertoo, että hänen pitäisi olla parhaillaan harjoittelemassa ja valmistelemassa kahta uutta oopperaa, joiden pitäisi olla valmiina ennen joulua.

– En usko, että tällä kurkulla onnistuu.

Lopulta Räisäsen toive kotiinpaluusta toteutui, kun Finnarin lento kohti Amsterdamia lähti keskiviikkoaamuna kello 8.48.

Edit 11:54: Kirjoitusvirheitä korjattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt