Kotimaa

Kahinoita mielenosoituksessa ja lippu­rovio – näin poliisi kommentoi ääri­vasemmiston viimeaikaisia toimia Suomessa

Julkaistu:

Supon mukaan radikaalia äärivasemmistolaista liikehdintää esiintyy Suomessa pääosin pääkaupunkiseudulla.
Helsingin Lauttasaaressa varastettiin itsenäisyyspäivänä kymmeniä Suomen lippuja taloyhtiöiden lipputangoista. Anarkistisivusto takku.net julkaisi sivuillaan videon lippuroviosta.


Helsingin poliisi tiedotti aiemmin aloittavansa esiselvityksen asiasta. Poliisin mukaan kyseinen video on poliisin tiedossa. Poliisi ei ota kantaa siihen, ovatko videolla esiintyvät liput samoja, jotka anastettiin Lauttasaaresta.

Poliisi on niukkasanainen tilanteen selvittelyn suhteen, mutta kertoo myös, että poliisiin on oltu yhteydessä tapaukseen liittyen.

– Poliisi on saanut vihjeen tai vihjeitä, ja ne ovat työn alla, kertoo rikoskomisario Sampo Suomala Helsingin poliisista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi kertoo tiedottavansa tapauksesta lisää, jos esiselvityksessä ilmenee jotain tiedotettavaa.

Supo: Äärivasemmisto ei uhkaa kansallista turvallisuutta

Suojelupoliisin Supon mukaan radikaalia äärivasemmistolaista liikehdintää esiintyy Suomessa pääosin pääkaupunkiseudulla ja muutamassa suuressa kaupungissa.

Supon näkemyksen mukaan liikehdintä koostuu erilaisista ryhmittymistä ja järjestäytymisen aste on matala, eikä se uhkaa kansallista turvallisuutta.

Supo kertoo, että motiivina on äärioikeistolaisen toiminnan lopettaminen niin, että äärioikeisto luopuu aatteestaan. Supon mukaan keinona on tehdä äärioikeistolaisista ideologioista vähemmän houkuttelevia, kun niihin kohdistuu väkivallan uhka.

”Kyllähän meillä on aina ollut vahva punapuoli täällä Tampereella”

Yleisimmin äärivasemmistolaista väkivaltaa esiintyy Supon mukaan mielenosoitusten yhteydessä. Tuolloin väkivaltaa kohdistetaan ensisijaisesti poliisiin. Tietyissä vastamielenosoituksissa väkivaltaa yritetään kohdistaa myös äärioikeistoon. Se harvoin onnistuu, koska poliisi pyrkii pitämään osapuolet erillään.


Tampereella poliisin tiedossa on joitain äärivasemmiston toimintaan liittyviä rikosilmoituksia.

– Niiden tutkinnat ovat kesken, eikä niistä voi sen enempää puhua, kertoo rikoskomisario Sakari Tuominen Sisä-Suomen poliisista.

Tampereella tilanne ei Tuomisen mukaan muutoin poikkea tavallisesta.

– Ei ole mitään erityistä seurannassa. Katsomme, mitä tapahtuu ja reagoimme sen mukaan. Kyllähän meillä on aina ollut vahva punapuoli täällä, Tuominen sanoo.

Tuominen on samoilla linjoilla Suojelupoliisin kanssa siinä, että suurin uhka äärivasemmiston toiminnassa liittyy katuväkivaltaan mielenosoitusten yhteydessä.

Väkivaltaisuuksia mielenosoituksessa Tampereella

Lokakuussa Tampereella järjestetyn uusnatsien marssin yhteydessä vastamielenosoittajien toiminta äityi väkivaltaiseksi. Tuolloin mielenosoittajat heittelivät paukkupommeja toisia mielenosoittajia ja poliiseja kohti.

Toiminta aktivoitui jälleen marraskuun lopulla, kun kun Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkautetuksi.

Tämän jälkeen poliisin mukaan tilanne on rauhoittunut.

Poliisi seuraa PVL:n lakkautustuomion tilannetta hovioikeuden päätökseen osalta.

– Katsotaan sitten, miten se vaikuttaa ja varaudutaan siihen, Tuominen sanoo.

Marraskuussa Tampereen Nekalassa roihusi neljä kuorma-autoa. Sisä-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että tapauksen tutkinnassa ei ole noussut esiin antifaan liittyviä seikkoja.