Suurmoskeija epäilyttää Atte Kalevaa: ”Maailmassa on vain kaksi moskeijaa, joissa kaikki muslimit käyvät yhdessä”

Helsingin suurmoskeija on sunnien hanke, joka tukahduttaa muut muslimiyhteisöt, kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva epäilee.

”Emme edes keskustelisi tällaisesta hankkeesta, jos se ei olisi moskeija”, kommentoi kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva.

12.12.2017 14:17
  • Helsingin kaupunkiympäristölautakunta alkaa tiistaina iltapäivällä käsitellä suurmoskeijahanketta.

  • Esityksen mukaan suurmoskeijalle ja sen yhteydessä toimivalle monitoimikeskukselle varataan tontti Helsingin Sörnäisistä.

  • Muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) on tyrmännyt suurmoskeijahankkeen.

Kaupunkiympäristölautakunnan jäsentä, kaupunginvaltuutettu Atte Kalevaa (kok) arveluttaa moni asia hankkeessa.

Kaleva pitää yhtenä ongelmana hankkeen rahoitusta. Selkeää rahoitussuunnitelmaa ei ole. Sanotaan vain, että Bahrainin kautta kerätään rahaa 140 miljoonaa euroa.

– Emme edes keskustelisi tällaisesta hankkeesta, jos se ei olisi moskeija.

Käyttömenot arveluttavat

Rahoituksen lisäksi Kaleva pitää ongelmana sitä, ettei suurmoskeija ole Helsingin muslimien yhteinen hanke. Taustalla on pieni porukka.

– Ne ovat näitä fundamentalistisia, salafistisia, sunnalaisia muslimeita.

Kalevan mielestä suurmoskeija aiheuttaisi hajaannusta Suomen muslimiyhteisöissä. Vastaavaa on nähty Euroopassa.

Bahrainin kautta kanavoitu raha tulee aina Saudi-Arabiasta. Samalla voimaan tulee konservatiivinen, äärikonservatiivinen islamin tulkinta.

– Se vieraannuttaa hankkeesta paitsi shiiat ja suufit myös valtaosan sunnalaisista muslimeista. Tätä on tapahtunut muun muassa Isossa-Britanniassa, missä saudit ovat rakentaneet moskeijoita.

Havainnekuva suunnitellusta moskeija- ja monitoimikeskuksesta Hanasaaressa.

Kalevan mielestä Helsingin suurmoskeijan talous ei ole kestävällä pohjalla. Moskeijahankkeen 140 miljoonan euron lisäksi ovat vuotuiset käyttömenot, jotka ovat 7– 10 miljoonaa euroa. Varat ovat tulossa ulkomailta.

– Jos tämän annetaan toteutua, se on niin suhteettoman kokoinen. Se tukahduttaa voimalla ja koollaan kaikki muut muslimiyhteisöt. Tätä pelkäävät kovasti esimerkiksi shiiat.

Muslimin on vaikea nousta moskeijaa vastaan

Kalevan mukaan Suomessa keskustelukulttuuri on niin heikkoa, etteivät muslimit uskalla nousta kritisoimaan moskeijahanketta. Muut pelkäävät, että fanaattiset uskonnolliset ainekset leimaavat heidät porukan pettureiksi.

– Muslimin on hyvin vaikea nousta moskeijaa vastaan.

Suurmoskeijan puuhamiehet vetoavat siihen, että suurmoskeija yhdistää muslimeita. Kaleva sanoo, että se on pelkkää propagandaa.

Atte Kaleva.

– Maailmassa on kaksi moskeijaa, joissa kaikki muslimit käyvät yhdessä. Ne ovat Mekan suurmoskeija ja Medinan profeetan moskeija. Siellä käydään, kun muslimit käyvät pyhiinvaelluksella.

Missäänpäin maailmaa sunnit ja shiiat eivät käy yhdessä ja samassa moskeijassa. Kalevan mielestä olisi lapsellista väittää, että Suomessa ekumenia tapahtuisi.

Moskeijan yhteydessä toimiva kulttuurikeskus ei Kalevan mielestä auta muslimien integroimisessa yhteiskuntaan.

Kulttuurikeskuksessa on naisille ja miehille eri tilat. Se ei auta integroimista, vaan erottaa entisestään muslimeita kantaväestöstä.

– Silloin musliminaiset eivät olisi missään tekemisissä ympäröivän yhteiskunnan kanssa. He olisivat eristäytyneet kotona. Jos he lähtevät kotoa pois, he menisivät omiin tiloihinsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?