Susi jolkotteli koulun pihalle keskellä kirkasta päivää – ”Se oli siinä käytännössä lasten keskellä”

Pyhärannan röyhkeät sudet jolkottivat suoraan kyläkoulun kentälle.

Kuvan susi ei liity tapaukseen.

Lounais-Suomessa Pyhärannan kuntaan kuuluvassa Ihoden taajamassa on viime päivinä tehty susihavaintoja, joissa suurpedot ovat osoittaneet poikkeuksellista röyhkeyttä. Koulun pihalla jo kahdesti näyttäytyneen suden takia Ihoden lapset eivät saa kulkea omin päin kouluun.

Taajaman ensimmäinen susihavainto tehtiin itsenäisyyspäivänä, jonka jälkeen suurpetoasiantuntija Seppo Lehtonen lähti kartoittamaan susien liikkeitä.

– Kaksi sutta tuli metsästä ja ylitti ennen Ihodea olevan peltoaukean. Ne kävivät muutamien talojen pihoissa, tulivat 8-tietä ja taittoivat Ihoden keskustaan menevälle sivutielle. Vähän ennen keskustaa ne erkaantuivat. Toinen hyppäsi oikealle ja toinen vasemmalle, Lehtonen kertoo.

Tätä reittiä pitkin sudet löysivät keskelle koulun pihaa viime viikon keskiviikkona.

Vasemmalle loikannut susi päätyi kirjaston pihan kautta kyläkoulun kentälle. Lehtosen mukaan havainnosta tekee tavallista oudomman se, että sudet liikkuivat keskellä kirkasta päivää ja ihmisten ympäröimänä.

– Sen takia tämä oli ihmeellistä, että siinä koulun kentällä oli lapsia ja susi oli siinä käytännössä lasten keskellä.

Lehtosen mukaan lähimmät lapset olivat noin 20-30 metrin päässä sudesta. Koulun kentän ylitettyään susihukka jatkoi matkaansa Ihoden taajaman suosituimmalle asuinalueelle, jonne jäljet hukkuivat.

Seuraava susihavainto tuli vain kolme päivää myöhemmin lauantaina.

– Susi jolkotteli yhden auton edessä pitkin Kodisjoentietä päin Ihoden keskiristeystä ja taittoi siitä taas kirjaston ja koulun pihaan.

Koulumatkoihin poikkeustila

Kahden koulun pihalla tehdyn näköhavainnon jälkeen Pyhärannan kunta on joutunut turvautumaan poikkeusjärjestelyihin taatakseen kyläläisten ja erityisesti koululaisten turvallisuuden.

– Viikonlopun aikana informoimme vanhempia ja kuntalaisia asiasta ja annoimme toimintasuosituksen, että lapsia vietäisiin vanhempien toimesta kouluun tänään maanantaina. Tänään tiedustelemme vanhemmilta, ketkä lapsista kaipaavat lisäkyyditystä ja tavoite on, että koulukyyti hoituisi kaikille halukkaille jo huomenna, kertoo Pyhärannan kunnanjohtaja Matti Muukkonen.

Kuljetusmuotoa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta yksi vaihtoehto on, että linja-autokortin omistava koulun rehtori toimisi apukätenä koululaisten kyyditsemisessä.

– Pienessä kunnassa meininki on yhteisöllistä ja pitää nostaa hattua sille, miten hyvin vanhemmat ovat informoineet myös toinen toistaan, jos jollekin ei ole mennyt Wilma-viesti perille, Muukkonen kiittää.

Aikuisia susia ilman ihmispelkoa

Riistanhoitoyhdyshenkilö Seppo Lehtonen arvioi Ihoden taajamassa nähtyjen susien olevan aikuisia yksilöitä.

– Mistään poikasista ei ole kyse. Se voi olla pariskunta tai kaksi nuorta urosta. Sitä on vaikea sanoa jäljistä, koska niiden koko vaihtelee sen verran, Lehtonen kertoo.

Miehen mukaan Laitilan riistanhoitoyhdistyksen alueella tehdään uuden lumen aikaan havaintoja 9-10 sudesta.

– Täällä on susihavaintoja jatkuvasti, mutta ne ovat metsissä. Pihahavaintoja tulee myös aika paljon, mutta ne tehdään sellaisten talojen pihoilta, jotka ovat hiukan syrjässä.

Ihoden tuoreisiin susihavaintoihin liittyy monta huolestuttavaa tosiseikkaa. Asiantuntijan mukaan suurpedot tulivat taajamaan rauhallisesti jolkottaen, mikä on merkki siitä, etteivät ne olleet riistan perässä. Samanlainen määrätietoinen poistumistapa viestii puolestaan siitä, ettei ihmisten lähelle joutuminen hevin hetkauttanut susihukkaa.

– Pääsääntöisesti sudet ovat rohkeita, mutta näillä ei näyttänyt olevan minkäänlaista ihmiskammoa. Mikään ei viitannut siihen, että ne olisivat ajaneet takaa esimerkiksi peuraa, vaan ihan rauhassa ne kulkivat.

”Keinot ovat aika vähissä”

Pyhärannan kunta aikoo tarkastella susitilannetta viikkotasolla. Poikkeustila ajetaan alas vasta kaatoluvan myötä tai poliisin sekä riistanhoitoyhdistyksen kehotuksesta.

– Se pitää muistaa, että vaikka sudet eivät ole tappaneet Suomessa ketään yli sataan vuoteen, niin me emme halua ottaa sitä riskiä varsinkin, kun tässä tilanteessa sudet käyttäytyvät lajilleen poikkeuksellisesti ja tulevat tuolla tavalla asutuskeskukseen keskellä päivää, toteaa kunnanjohtaja Muukkonen.

– Poliisilla on ohje ensin yrittää susien karkottamista, jonka jälkeen vasta saadaan mahdollinen kaatolupa. Mutta kun ne tulevat niin satunnaisesti, niin miten kukaan pystyy niitä karkottamaan? Tässä ovat keinot aika vähissä, pohtii Lehtonen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Jos kohtaat suden

  • Pyri poistumaan uhkaavasta tilanteesta tai liian tungettelevien susien seurasta.

  • Vältä pakoon juoksemista, vaikka se olisikin ensimmäinen reaktiosi. Jos sinulla ei ole muuta poistumismahdollisuutta, kiipeä kiven tai rakennuksen päälle tai kapua puuhun.

  • Mikäli susi jatkaa uhkaava käytöstä, etkä heti pääse poistumaan tilanteesta, vältä suoraa kontaktia suteen ja pyri käyttäytymään mahdollisimman rauhallisesti ja pelottomasti.

  • Jos susi käy sinuun kiinni tai puree sinua, huuda lujaa, yritä näyttää kookkaalta ja heiluttele käsiäsi uhkaavasti tai pyri lyömään sutta kepillä. Älä missään tapauksessa anna periksi. Sinun on joko pelästytettävä susi tai saatava se luopumaan hyökkäyksestä taistelemalla.

  • Mikäli susi puree sinuun kiinni, pyri vahingoittamaan sen silmiä tai kurkkua. Kun susi kokee kiivasta vastarintaa, se luopuu hyökkäyksestä.

Lähde: Metsähallitus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?